ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ-ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

Ο Νίκος Συρίγος γράφει για την τελευταία υποχρέωση του ελληνικού μπάσκετ απέναντι στον τυχοδιωκτισμό της ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Κανονικότητα-Νομιμότητα-Υπευθυνότητα

Όποιος συμπυκνώνει την ιστορία για τα δεινά που έχουν βρει το ελληνικό μπάσκετ στο τελευταίο δεκαήμερο, κάνει τεράστιο λάθος. Το διπλό ντου στο σπίτι του Παναγιώτη Αναστόπουλου και όσα συνέβησαν πριν τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Προμηθέα, οδηγώντας τον διεθνή διαιτητή να δηλώσει «κώλυμα» για να προφυλάξει τη σωματική ακεραιότητα, τόσο τη δική του, όσο και της οικογένειας του, είναι απλά το αποκορύφωμα των ενεργειών που κάνει από τις 13 Φεβρουαρίου και μετά η ΚΑΕ Ολυμπιακός. Με αποδεδειγμένη άλλωστε πια τη σχέση του Ολυμπιακού με τους χουλιγκάνους που έκαναν επίθεση στην οικία του διαιτητή, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει κάτι άλλο. Η ΚΑΕ Ολυμπιακός που αφού απείλησε θεούς και δαίμονες, μετά τον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό, πλέον «απειλεί» ένα ολόκληρο πρωτάθλημα, φέροντας ακέραιη την ευθύνη για την μη έναρξη των πλέι οφ! Απέναντι σε όλο αυτό το «πραξικόπημα» και την επίδειξη ψευτομαγκιάς που έκανε η ΚΑΕ Ολυμπιακός, το ελληνικό μπάσκετ ως μπάσκετ απάντησε με ένα πρόστιμο 4.800 ευρώ και μια ομάδα εργασίας. Αυτά και τέλος. Με δυο λόγια, εδώ και τρεις μήνες, η διοίκηση του Ολυμπιακού προσπαθεί να… ισοπεδώσει το ελληνικό μπάσκετ με κάθε τρόπο, παίζει με τις αντοχές των ομάδων που σε δύσκολους καιρούς προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να μην… ακολουθήσουν τον δρόμο των Πειραιωτών προς το «χιόνι» και η μοναδική τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών της επιχείρησης διάλυσης του μπάσκετ είναι… 4.800 ευρώ  για τα χουλιγκανιλίκια-light που συνεχίστηκαν στο ματς με τον Προμηθέα. Ναι απ’ αυτούς που σφιχταγκάλιασαν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης οι Αγγελόπουλοι…

Επειδή, ωστόσο,  ακόμη και η κοροϊδία πρέπει να έχει ένα όριο, αν το ελληνικό μπάσκετ, θέλει ακόμη να μείνει όρθιο και να δείξει στον κάθε… τυχοδιώκτη ότι δεν μπορεί να το θεωρεί τσιφλίκι του, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να επιβάλλει με κάθε τρόπο και κόστος την κανονικότητα: Να ξεκινήσουν δηλαδή άμεσα τα πλέι οφ.

Εν συνεχεία οφείλει να διαφυλάξει τη νομιμότητα: Να ακολουθηθούν δηλαδή όλες οι νόμιμες διαδικασίες από όλες τις πλευρές που θα συμμετέχουν στους αγώνες.

Και εν τέλει οφείλει να απαιτήσει υπευθυνότητα. Να βάλει δηλαδή τέλος στα τερτίπια και στις τσάμπα μαγκιές, εντός και εκτός γηπέδων.

Αν δεν είσαι σε θέση απλά να τελειώσεις ένα πρωτάθλημα, πώς είναι δυνατόν να ξεκινήσεις συζήτηση για το… επόμενο; Με ποιους συνομιλητές και ποιες θέσεις; Να είμαστε σοβαροί.

Και όταν απειλούνται ανοικτά ζωές, φαντάζομαι ότι το πρώτο θέμα συζήτησης οφείλεις να είναι αυτό και μόνο αυτό: Πώς οι επώνυμοι και ανώνυμοι χουλιγκάνοι, δεν θα σκεφτούν καν στο μέλλον, να απειλήσουν τον οιονδήποτε… Κι όσο τα χουλιγκανιλίκια και η τρομοκράτηση θα κοστολογούνται… 4.800 ευρώ, το ποιο κανάλι θα δείχνει τους αγώνες, πόσες ομάδες θα έχει το… επόμενο πρωτάθλημα και πόσα μέλη θα έχει η ΚΕΔ, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, φαντάζουν δευτερευούσης σημασίας, αν όχι αστεία. Εκτός και αν η ανθρώπινη ζωή και η οικογένεια ενός ανθρώπου δεν έχουν πια αξία στο θαυμαστό κόσμο του ελληνικού μπάσκετ.

Υγ. Έστω και… κατόπιν εορτής (εορτή δεν τη λες) ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κινείται στη σωστή κατεύθυνση, μιλώντας για τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών των επιθέσεων στον Παναγιώτη Αναστόπουλο. Αρκεί τα λόγια να γίνουν πράξεις και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

 

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου