ΤΟ ΠΡΩΤΟ … ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ «ΠΕΙΡΑΓΜΑ» ΗΤΑΝ ΠΡΑΣΙΝΟ!

Οι οπαδικές ιστορίες μεταξύ «αιωνίων» είναι άπειρες και μία από τις πρώτες καταγεγραμμένες στιγμές …πειράγματος ήταν το μακρινό 1953.

Το πρώτο … ρομαντικό «πείραγμα» ήταν πράσινο!

Φυσικά το πνεύμα της εποχής ήταν …ρομαντικό και η καζούρα είχε άλλο χαρακτήρα πιο… παιχνιδιάρικο και ανεκτό από όλες τις πλευρές.

Η ξεχωριστή ιστορία λοιπόν  έλαβε χώρα το 1953 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όταν ο Ολυμπιακός έδωσε φιλικό ματς με τη Ρασίνγκ Μέχελεν.

Οι «ερυθρόλευκοι» συνήθιζαν να δίνουν ματς με ευρωπαϊκές ομάδες στο γήπεδο του Παναθηναϊκού το οποίο ήταν «στολίδι» σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ελληνικά γήπεδα εκείνη την εποχή.

Σε ένα από αυτά ο Ολυμπιακός έκανε το… λάθος να αγωνιστεί με ομάδα με πράσινα στο γήπεδο του ΠΑΟ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πολυάριθμοι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού που βρέθηκαν στο γήπεδο …λόγω εντοπιότητας να ταχθούν αυτόματα στο πλευρό της Ρασίνγκ που αγωνιζόταν με τον «αιώνιο» αντίπαλο και τις σπαρταριστές λεπτομέρειες τις αναφέρει δημοσίευμα της εποχής στην Αθλητική Ηχώ.

«Η βελγική ομάς έχει ως χρώμα της το πράσινο και η κανονική της εμφάνιση είναι φανέλες ραβδωτές πράσινες άσπρες , παντελονάκι, άσπρο και κάλτσες πράσινες και με τέτοια στολή εμφανίστηκε χτες.

Και αυτό ήταν αρκετό για να κάνει όλους τους …«Παναθηναϊκούς » που βρέθηκαν χτες στο γήπεδο αμέσως «Ρασινγκικούς»!

Οι ζωηρότεροι μάλιστα των Ρασνγκωπαναθηναϊκών  δεν άργησαν να εκδηλωθούν υπέρ των βέλγων ζητώντας ίσως…εκδίκηση για το θρυλικό εκείνο 1-1 του πρωταθλήματος .Και θεωρώντας μία καλή εμφάνιση της πράσινης Ρασίνγκ  ως…καλό οιωνό για τον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος Ελλάδας που θα  γίνει την Κυριακή μεταξύ των πρωταθλητών Αθηνών και Πειραιώς. Έχουν και οι φιλάθλοι τις προλήψεις των».

Η ΚΡΣ Μέχελεν είναι μια βελγική, ποδοσφαιρική ομάδα από την πόλη Μέχελεν στην επαρχία της  Αμβέρσας . Ιδρύθηκε το 1904 και έδρα της ομάδας είναι το Oscar Vankesbeeckstadion, χωρητικότητας 13687 θεατών.

Το γήπεδο χτίστηκε το 1923 και η ονομασία του προέρχεται από τον τότε πρόεδρο της βελγικής ομάδας.

Καλύτερη θέση που κατέκτησε ήταν η δεύτερη την περίοδο 1951-52. Έχει επίσης μία συμμετοχή στον τελικό του  Κυπέλλου  Βελγίου το 1954.

Οι οπαδοί της Ρασίνγκ είναι ιδιαίτερα φανατικοί και παρά το γεγονός ότι η ομάδα τους απέχει εδώ και δεκαετίες από μεγάλες επιτυχίες εκείνοι συνεχίζουν  να την υποστηρίζουν πιστά και να τραγουδάνε για αυτή.

Από το αρχείο του Άγγελου Σκλαβουνάκη.

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
PHOTO GALLERY
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη, 18 Ιουλίου