ΤΟ ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΔΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Απλώς αντιγράφουμε την οπαδική ιστοσελίδα του Ολυμπιακού biancorossi που αναφέρει

Το ψέμα για τον Γόδα στο μουσείο του Ολυμπιακού

«Το Μουσείο του Ολυμπιακού, το οποίο ιδρύθηκε το 2006, εμφανιζόταν κάτω από τη φωτογραφία του ότι ο Γόδας εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, ενώ στην πραγματικότητα βέβαια υπήρξε θύμα του εμφυλίου πολέμου, που εκτελέστηκε, για πολιτικούς λόγους, από την κυβέρνηση του κεντρώου-φιλελεύθερου Θεμιστοκλή Σοφούλη. 

Έχω πολύ καιρό να πάω στο Μουσείο. Ένας βασικός λόγος είναι ότι, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, δεν το θεωρώ αντάξιο της ομάδας μας. 

Σύμφωνα πάντως με αξιόπιστες πληροφορίες η κατάσταση εκεί παραμένει αναλλοίωτη. Εξακολουθεί δηλαδή να εμφανίζεται ο Γόδας ως εκτελεσθείς από τους Γερμανούς. Με άλλα λόγια ως θύμα της ναζιστικής θηριωδίας. 

Πρόκειται δυστυχώς για μια χονδροειδέστατη και ασυγχώρητη αλλοίωση της ιστορίας, αφού ο Γόδας εκτελέσθηκε τον Νοέμβριο του 1948, δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά (!) την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από τη χώρα μας, που έγινε τον Οκτώβρη του 1944.

Η παραποίηση αυτή της ιστορίας ξεπερνά μια προηγηθείσα ανακριβή και αόριστη αναφορά, πως ο Γόδας σκοτώθηκε στα «Δεκεμβριανά», όπως ο Αναματερός. Η αναφορά αυτή είχε γίνει το 2005, σε έντυπο, την έκδοση του οποίου επιμελήθηκαν οι Θέμος Αναστασιάδης και Σωτήρης Πουλόπουλος.

Το ανεπίτρεπτο και μεγάλο αυτό ιστορικό ψεύδος στο επίσημο μουσείο της ομάδας κρύβει δυστυχώς σκοπιμότητα. Βέβαια αρκετοί, προσπαθούν ατυχώς να το δικαιολογήσουν, προβάλλοντας διάφορους λόγους και ισχυρισμούς, που μάλιστα σε κάποιους φαίνονται βάσιμοι. 

Η άποψή μου: Η προσπάθεια δικαιολόγησης του εν λόγω ψεύδους, που διαιωνίζεται (άραγε με την ελπίδα ή σε μια προσπάθεια μελλοντικής επικράτησής του με την πάροδο του χρόνου;) δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στο όνομα κάποιας θολής έννοιας εθνικής συμφιλίωσης, άμβλυνσης και μη αναμόχλευσης πολιτικών παθών, ή πολύ περισσότερο χάριν κάποιας α λα καρτ «απολιτίκ» οπαδικής ολυμπιακής ενότητας και ομοψυχίας.

Σε όσους στον Ολυμπιακό ή στο μουσείο θεωρούν αναγκαίο να μην κατονομάζονται οι αληθινοί καθεστωτικοί υπεύθυνοι της εκτέλεσης του Γόδα, θα συνιστούσαμε, ως εντιμότερη λύση, να απαλειφθεί πλήρως η κραυγαλέα ψευδής αναφορά στους Γερμανούς και να αναγράφεται μόνο η ημερομηνία και ο τρόπος θανάτου του Γόδα, δηλαδή για παράδειγμα: «Εκτελέσθηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού το 1948» και από εκεί και πέρα όποιος θέλει ή ενδιαφερθεί ας ρωτήσει ή, ακόμη καλύτερα, ας το ψάξει μόνος του περισσότερο. Καλύτερα η σχετική αναφορά να είναι αληθής, έστω και αν είναι ελλιπής, παρά να είναι ψευδής, όπως σήμερα. 

Ας μη κοροϊδεύουμε τον πιτσιρικά της φωτογραφίας, που επισκέπτεται το μουσείο της ομάδας. Ας τον αφήσουμε να μάθει την αλήθεια, ρωτώντας ή να την ψάξει, αν θέλει, μεγαλώνοντας.

Εκτός πια και αν κάποιοι θέλουν να φτάσουμε μελλοντικά σε σημείο να διαγραφεί ολωσδιόλου από τα ιστορικά κιτάπια η αναφορά στον Γόδα και στην ερυθρόλευκη επιθανάτια φορεσιά του. Αλλά ας έχουν υπόψη τους ότι αυτό θα είναι κομματάκι δύσκολο…».

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου