ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪ́ΔΗΣ: Ο «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ» (VIDEO)

Σαν σήμερα, πριν από 39 χρόνια, «έφυγε» από την ζωή ο Πατριάρχης του Παναθηναϊκού, Απόστολος Νικολαϊδης και το Onsports θυμίζει τον άνθρωπο που «σημάδεψε» την «πράσινη» ιστορία…

Απόστολος Νικολαΐδης: Ο «πράσινος Πατριάρχης» (video)

Γεννήθηκε στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας και μετά την αποφοίτηση του από την «Ροβέρτειο» σχολή της Κωνσταντινούπολης, ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές αρχικά το 1914, ενώ τρία χρόνια αργότερα έγινε μέλος της οικογένειας του Παναθηναϊκού.

Ο Απόστολος Νικολαϊδης, αγαπούσε τόσο πολύ τον αθλητισμό που αγωνίστηκε στα τμήματα του δεκάθλου, του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του βόλεϊ, ενώ το 1920 ήταν μέλος της Ολυμπιακής ομάδας της Ελλάδας που αγωνίστηκε στο Αμβέρσας του Βελγίου.

Ακόμη ο Νικολαϊδης ήταν οδηγός αγώνων ενώ το 1926 ανέλαβε την προεδρία της ΕΠΟ, αλλά και της ΕΛΠΑ. Φυσικά, όλα τα χρόνια ήταν μέλος της διοίκησης του Παναθηναϊκού και το 1974 ανέλαβε την προεδρία του «τριφυλλιού».

Ωστόσο, ο Απόστολος Νικολαϊδης, είχε βρεθεί το 1931 στο μάτι του… κυκλώνα, όταν είχε έρθει σε προστριβή με τον Άγγελο Μεσσάρη, τον κορυφαίο παίκτη του Παναθηναϊκού τότε, καθώς ο Νικολαϊδης δεν ήθελε να σπουδάσει ο Μεσσάρης για να είναι αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο.

Η διαμάχη έφτασε και μέχρι το διοικητικό συμβούλιο, όπου πολλά μέλη τάχθηκαν στο πλευρό του Μεσσάρη, ωστόσο στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε ο Νικολαϊδης βγήκε κερδισμένος.

Η αγάπη του Νικολαϊδη για τον Παναθηναϊκό, ήταν τόσο μεγάλη που σε ένα παιχνίδι για το Κύπελλο Πάσχα με τον Μπεογράτσκι, οι «πράσινοι» έχαναν με 4-0 εντός έδρας και ο «πατριάρχης», θέλοντας να τονώσει τους παίκτες του Παναθηναϊκού μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο ενώ είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση!

Ως επιχειρηματίας ήταν από τους καλύτερους της χώρας, καθώς ήταν ο ιδιοκτήτης της Softex ενώ μίλαγε άπταιστα 7 γλώσσες.

Στις 15 Οκτωβρίου του 1980, ο Απόστολος Νικολαϊδης απεβίωσε σε ηλικία 84 χρονών. Στην κηδεία του που έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, παραβρέθηκε σύσσωμη η οικογένεια του Παναθηναϊκού, ενώ τη σορό του πήραν στους ώμους οκτώ αθλητές του συλλόγου που έγραψαν ιστορία. Οι αθλητές ήταν: Οικονομόπουλος, Καμάρας, Αντωνίαδης (ποδόσφαιρο), Ζαχαρόπουλος (στίβος), Γεωργαντής, Ηλιόπουλος (βόλεϊ), Γκάρος, Καλογερόπουλος (μπάσκετ).

Αμέσως μετά το θάνατο του, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μετονομάστηκε σε «Απόστολος Νικολαϊδης» ως ελάχιστος φόρος τιμής στον «Πατριάρχη» του Παναθηναϊκού, ο οποίος επί ημερών του είχε 20 ερασιτεχνικά τμήματα στο «τριφύλλι»…

Πηγή Onsports.gr

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
Video 1

ΠΑΟ 1908 ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου