ΘΡΥΛΟΣ, ΘΡΥΛΙΚΟΣ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ! (PHOTOS+VIDEO)

Το Leoforos.gr σας κάνει μία ιστορική αναδρομή για το πώς προέκυψε η λέξη «θρύλος», τη σύνδεσή της με τον Παναθηναϊκό, αλλά και τη χρησιμοποίησή της για τις άλλες ομάδες.

Θρύλος, θρυλικός ο Παναθηναϊκός! (photos+video)

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τις ομάδες-θρύλους στην Ελλάδα κατά καιρούς με πιο πρόσφατη τη δήλωση της Μαρίας Νικολαϊδου, της διευθύντριας της εφημερίδας «Φως των Σπορ»,  που τόνισε: «Θεωρώ όμως κατάφωρη προσβολή στη μνήμη του πατέρα μου, του ανθρώπου που βάφτισε θρύλο τον Ολυμπιακό και τον στήριξε έμπρακτα, να αμφισβητούνται οι προθέσεις της εφημερίδας την οποία διευθύνω».

Η λέξη θρύλος ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί και για τον Παναθηναϊκό μέσα από πρωτοσέλιδα της τότε εποχής και συνόδευσε τον Σύλλογο σε επιτυχίες του πριν από μισό και πλέον αιώνα.

Για τις άλλες ομάδες δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς εμφανίστηκε η λέξη «θρύλος» ωστόσο είχε συχνή… παρουσία στα πρωτοσέλιδα και μέσα σε εφημερίδες από τη δεκαετία του ΄50 και έπειτα.

Θρυλικός-θρυλική ομάδα

Σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό «θρυλικός» ή «θρυλική ομάδα» κλπ. θα πρέπει να ανατρέξουμε ακόμα πιο πίσω χρονικά και συγκεκριμένα στη δεκαετία του ΄30.

Φυσικά το πνεύμα γραφής της εποχής χρησιμοποιούσε συχνά αυτές τι λέξεις και στον Τύπο υπάρχουν πολλές τέτοιες  καταγραφές.

Ενδεικτικά από το 1932 γράφεται (στα Αθλητικά Χρονικά) ότι οι αγώνες Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού ήταν θρυλικοί , μόλις επτά χρόνια μετά την έναρξη των ντέρμπι αιωνίων. «Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός , η σταδιοδρομία των δύο αντιπάλων. Οι θρυλικοί των αγώνες και ο χωρισμός των φιλάθλων σε δύο στρατόπεδα…»

Θρυλικός και σε ανακοίνωση

Το σίγουρο επίσης ήταν ότι ο Παναθηναϊκός είχε γίνει από νωρίς… θρυλικός και στην Κύπρο και αυτό φαίνεται από την ανακοίνωση του παιχνιδιού με τη Μικτή Κύπρου το 1938: «Είναι ο αποχαιρετιστήριος αγών του Παναθηναϊκού στη Λευκωσία. Μην το χάσετε θα το μετανιώσετε. Ποιος ξέρει πότε θα ξαναδούμε τον θρυλικό Παναθηναϊκό στην Κύπρο».

Και για τους «αιώνια πιστούς» θρυλικός…

Σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον τι γραφόταν εκείνα τα χρόνια στον Τύπο ή σε ανακοινώσεις ωστόσο ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζαν και έγραφαν οι ίδιοι οι φίλαθλοι του ΠΑΟ για το αγαπημένο τους «τριφύλλι».

Σε ποιηματάκια λοιπόν που έχουν γράψει τα «παιδιά της Λεωφόρου» από τη δεκαετία του ΄30 χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις για να προσδιορίσουν τον Σύλλογο .

«Στο θρυλικό τριφύλλι», «ομάδα θρυλική», «Ο Παναθηναϊκός ήτο, είναι, πάντα θα ναι ένδοξος και θρυλικός» και πολλά άλλα παρόμοια.

Αυτή η πρωτογενής ένδειξη είναι παράλληλα και… απόδειξη για το ότι ο Παναθηναϊκός ήταν θρυλικός από πάντοτε στις συνειδήσεις των οπαδών του.

Στον «πράσινο» ύμνο

Το 1948 γράφτηκε ο δεύτερος ύμνος του Παναθηναϊκού που τραγουδήθηκε ως επίσημος  για περίπου μία δεκαετία και μετά έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα ωραιότερα  τραγούδια του «πράσινου» πενταγράμμου και φυσικά αναφέρεται και πάλι στον θρυλικό Παναθηναϊκό.

Οι στίχοι του Κώστα Κοφινιώτη είναι χαρακτηριστικοί: «Το χίλια εννιακόσια οκτώ, ιδρύθη στην Ελλάδα ο πιο μεγάλος σύλλογος η πιο τρανή ομάδα.

Για σύμβολο της έστησε την πράσινη σημαία στον στίβο και στα γήπεδα την πιο τρανή ιδέα.

Προχωρείτε προς τη νίκη, χείμαρρος ορμητικός έχει σήμα τοι τριφύλλι και είναι πάντα θρυλικός.

Ο Παναθηναϊκός, ο Παναθηναϊκός, ο Παναθηναϊκός».

* Ως «θρύλος» αναφέρεται και ο ΑΠΟΕΛ από τους οπαδούς του, ενώ υπάρχει και μία μπασκετική ομάδα με την ονομασία Θρύλος Ιωαννίνων . Παράλληλα τα ίδια  ο ΠΑΟΚ και ο ΠΑΣ Γιάννινα σε ύμνους τους.

Από το αρχείο του Άγγελου Σκλαβουνάκη

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
PHOTO GALLERY
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη, 26 Ιουνίου