110 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1908... (VIDS+PICS)

Για πολλούς η 3η Φεβρουαρίου 1908 είναι η 8η ημέρα της δημιουργίας του κόσμου και πιο συγκεκριμένα για εκατομμύρια παναθηναϊκούς σε όλο τον κόσμο είναι η χρονική στιγμή που πήρε υπόσταση η πιο ...γλυκιά «παράνοια».

110 χρόνια Παναθηναϊκός: 3 Φεβρουαρίου 1908... (vids+pics)

Τόπος: Πεδίον του Άρεως στο ύψος του Πολυγώνου

Ημέρα : Δευτέρα

Ώρα : Περίπου 4 το απόγευμα

Τα αδέρφια Καλαφάτη Γιώργος και Αλέξανδρος Καλαφάτης (16 ετών ο πρώτος και 18 ο δεύτερος) έχουν απευθύνει κάλεσμα σε έναν όμιλο ανθρώπων που απαρτιζόταν κυρίως από φίλους και συναθλητές τους (από τον Εθνικό και τον Πανελλήνιο) με ένα και μοναδικό σκοπό τη δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού σωματείου που θα ...τάραζε τα νερά της πρωτεύουσας.

Εκείνο το δευτεριάτικο απόγευμα της 3ης Φεβρουαρίου 1908 λίγο μετά την ολοκλήρωση των σχολείων για τους μαθητές και των εργασιών για όσους δούλευαν, άρχισαν να μαζεύονται σταδιακά στο σημερινό Πεδίον του Άρεως, κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου, δεκάδες νέοι προκειμένου να συμμετέχουν στη συνέλευση που τους είχαν καλέσει τα αδέρφια από την Κεφαλονιά.

Οι θαμώνες των καφενέδων του πάρκου κοιτούσαν με περιέργεια τη συγκεκριμένη μάζωξη που εικάζεται ότι είχε περισσότερα από 30 άτομα.

Το... θορυβώδες μπουλούκι μαζεύτηκε στη βορειοανατολική πλευρά του πάρκου στο Πολύγωνο και η Π σας παρουσιάζει το...φανταστικό λόγο του Γεώργιου Καλαφάτη

«Φίλοι, συναθλητές και σύντροφοι μαζευτήκαμε όλοι σήμερα εδώ για να πλάσουμε και να φέρουμε στη ζωή το νέο μας  σωματείο.

Στόχος μας είναι να φτιάξουμε έναν ...Σύλλογο μεγάλο που όμοιος του δεν θα υπάρχει άλλος πιο δυναμικός.

Θα δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα είναι η καλύτερη στην Αθήνα ...και χιλιάδες φίλοι θα είναι στο πλάι μας.

Η νίκη θα είναι πάντα ο στόχος μας , όχι όμως και αυτοσκοπός αφού... Κερδίζεις -χάνεις ο σκοπός μας θα παραμένει να είμαστε τίμιοι στο παιχνίδι μας και αλληλέγγυοι μεταξύ μας.

Δηλώνω ...αιώνια πιστός σε αυτό το εγχείρημα αφού...είναι η ζωή μου , η αναπνοή μου και θα το υπηρετήσω όπως μπορώ.

Και ένα τελευταίο θα σας πω, και βάλτε το καλά μες στο μυαλό... δεν θα γίνουμε ποτέ έρμαιο κανενός και δεν θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα κάποιου.

ΣΤΙΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΥΠΕΣ ΜΑΖΙ..»

Για να του απαντήσει σύσσωμο το πλήθος των ιδρυτών...ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ».

Σύλλογος Μεγάλος, ετών… 110!

Όταν το ημερολόγιο «γυρίζει» κάθε χρόνο στην 3η Φεβρουαρίου, ο χρόνος σταματά. Το μυαλό όλων ταξιδεύει πίσω στο μακρινό 1908. Τότε που η ιδέα στο μυαλό του Γιώργου Καλαφάτη πήρε σάρκα και οστά και γεννήθηκε ο μεγαλύτερος αθλητικός Σύλλογος στην ιστορία της Ελλάδας και όχι μόνο. Η ημέρα αυτή είναι η πλέον σημαντική για εκατομμύρια ανθρώπων πάνω στη γη, διότι είναι η μέρα που ιδρύθηκε ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος. Ήταν 3 Φεβρουαρίου 1908 όταν δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Μεγάλος που μετράει 110 λαμπρής ιστορίας γεμάτα διακρίσεις, τίτλους και προσφοράς στον αθλητισμό και την κοινωνία. Στο ταξίδι αυτό μέσα στον χρόνο, ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο κοινωνικό σύνολο που περιστρέφεται γύρω του και θα συνεχίσει επ’ άπειρον να γράφει χρυσές σελίδες δόξας στην ιστορία της αθλητικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Ο Καλαφάτης έδωσε… νόημα στις ζωές μας

Μια ιδέα στο μυαλό του Γιώργου Καλαφάτη που αγαπούσε το ποδόσφαιρο και δεν έβρισκε το… χώρο να εκφραστεί μέσα από τις τάξεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, έφερε την ίδρυση ενός από τους ιστορικότερους συλλόγους στην Ελλάδα. Μετά από διάφορες «ζυμώσεις» και διεργασίες, στις 3 Φεβρουαρίου 1908 ο Παναθηναϊκός… γεννιέται.

Ιδρυτής ο Γιώργος Καλαφάτης και πρώτος πρόεδρος ο αδερφός του Αλέξανδρος. Τα μέλη του πρώτου «άτυπου» ΔΣ, ήταν οι κ.κ. Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Στυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας, Γαρουφαλιάς.

Η εγγραφή στον ΣΕΑΓΣ

Ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημά του, όπως κάθε τι καινούριο, αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες. Για να καταφέρει μάλιστα το νεοσύστατο σωματείο να εγγραφεί στα μητρώα του Συνδέσμου Ελληνικών, Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων, πέρασαν δυο περίπου χρόνια όταν το 1910 ο σύλλογος είχε πάρει την ονομασία «Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών».

Η πρώτη επίσημη καταγραφή στα μητρώα του ΣΕΑΓΣ ανέφερε:

«Ούτος ιδρύθη την 3 Φεβρουαρίου 1908 ύπ’ αθλητών της Ποδοσφαιρίσεως και γνωστών φιλάθλων, ταχέως δε κατώρθωσε να καταλάβη έπίζηλον μεταξύ των Ποδοσφαιρικών Συλλόγων θέσιν έργαζόμενος πάντοτε ύπέρ τής ώς οίόν τε εύρυτέρας διαδόσεως τής παιδιάς ταύτης και της εν γένει ιδέας του αθλητισμού.

Ούτως έκτός των αγώνων ούς διεξήγαγε προς ομάδας των εκάστοτε καταπλεόντων ξένων πολεμικών μηδεμιάς ευκαιρίας παραληφθείσης, είνε το μόνον Σωματείον εκ των ειδικών τοιούτων όπερ απέστειλεν ίδία δαπάνη όμάδα είς τους κατά φθινόπωρον του 1908 τελεσθέντας Αθλητικούς Αγώνας εν Τρικκάλοις λαβόν και το υπό του Δήμου Τρικκαίων τεθέν έπαθλον.

Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών έλαβε μέρος είς όλους τους ύπό τε του Συνδέσμου των Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων και υπό της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων προκηρυχθέντας εκάστοτε Ποδοσφαιρικούς Αγώνας λαβών πλείστα έπαθλα, διά λόγους δε εσωτερικής τάξεως και τη αδεία του Συνδέσμου αποσχών των περυσινών αγώνων Ποδοσφαιρίσεως (1909)...»

Λαμπρή συνέχεια, γιγαντιαία ιστορία

Η συνέχεια για τον Παναθηναϊκό είναι γνωστή. Από τη μετονομασία σε ΠΠΟ (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος), τη «φωτιά» των πολέμων που πέρασαν και όλα όσα χρειάστηκε να γίνουν για να φτάσει το «τριφύλλι», έμβλημα που έφερε στην ομάδα – όπως και το πράσινο χρώμα – ο αθλητής Μιχάλης Παπάζογλου, φτάνουμε στην Γενική Συνέλευση του συλλόγου στις 15 Μαρτίου 1924 όταν και πλέον η ονομασία «Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος», θα μείνει για πάντα στην ιστορία και θα συνοδεύει την πλέον ένδοξη ομάδα της Ελλάδας.

Οι στιγμές, οι διακρίσεις, οι χαρές και οι λύπες, αμέτρητες. Μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ποδοσφαιρικού τμήματος, η πορεία του Παναθηναϊκού ως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 και στην ιστορική κόντρα με τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ στο «Γουέμπλεϊ» αλλά και το αήττητο πρωτάθλημα του 1964.

Αποκορύφωμα για το σύλλογο και μεγάλο του καμάρι; Η ομάδα μπάσκετ με τους 6 Ευρωπαϊκούς τίτλους, το Διηπειρωτικό Κύπελλο και τα αμέτρητα Πρωταθλήματα και Κύπελλα. Αλλά Παναθηναϊκός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Σε όλα τα ομαδικά και ατομικά αθλήματα, στα 109 χρόνια της ιστορίας του, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε αμέτρητους τίτλους και διακρίσεις που ξεπερνούν τους 1.525 και γράφουν… «χρυσές» σελίδες ιστορίας στον ελληνικό αθλητισμό και όχι μόνο!

Νέα εποχή, σύγχρονες απαιτήσεις

Ο Παναθηναϊκός του σήμερα, έχει περάσει πλέον στη σύγχρονη εποχή και προσαρμόζεται στις ανάγκες της κοινωνίας και του αθλητισμού. Οι διαρκής προσπάθειες που γίνονται σε όλα τα τμήματα, έχουν στόχο την συνέχιση της Παναθηναϊκής ιδέας, της εξάπλωσης του αθλητισμού και των κοινωνικών αξιών μέσα από αυτών και φυσικά την κατάκτηση διακρίσεων και τίτλων από το «τριφύλλι» σε όλα τα επίπεδα. Και αν στον μπασκετικό Παναθηναϊκό η παρουσία της οικογένειας Γιαννακόπουλου αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για συνέχιση της αυτοκρατορίας που έχει δημιουργηθεί, τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στον Ερασιτέχνη επιχειρείται αναγέννηση και αναδόμηση σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει εκεί που του αξίζει. Στην κορυφή του ελληνικού αθλητισμού, πάντα με γνώμονα την προάσπιση του αθλητικού ιδεώδους, της ευγενούς άμιλλας και της εξέλιξης της κοινωνίας μέσα από τον στίβο όλων των αθλημάτων. Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, είτε ως ΠΑΕ, ως ΚΑΕ ή ως ερασιτεχνικά τμήματα, θα συνεχίσει στο διηνεκές να αποτελεί τον μεγαλύτερο ελληνικό Σύλλογο που προάγει τον αθλητισμό και την κοινωνική προσφορά, όσο κι αν αυτό ενοχλεί και «πονάει» κάποιους.

Πρόσφατα, τα δυο συγγραφικά έργα που κυκλοφόρησαν βοήθησαν στο να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο η ιστορία των 109 χρόνων του Παναθηναϊκού σε όλους. Το βιβλίο «Και χιλιάδες τίτλοι» καταγράφει τους 1525 τίτλους που κατέκτησαν ομάδες ή αθλητές του Παναθηναϊκού από το 1908 ως και την «αυγή» του 2018, ενώ το «Κάθε μέρα σ’ αγαπώ πιο πολύ», αποτελεί ένα μοναδικό ημερολόγιο με γεγονότα και αγώνες για κάθε ημέρα του χρόνου από την 110χρονη ιστορία του Συλλόγου που πρέπει να βρίσκεται στο σπίτι κάθε «αιώνια πιστού».

Και αν ο Παναθηναϊκός σε αυτή τη νέα εποχή δεν έχει πια αθλητές σύμβολα όπως ο Καλαφάτης, ο Πανάκης, ο Δομάζος, ο Σαραβάκος, ο Βαζέχα, ο Κορωναίος, ο Αλβέρτης, ο Διαμαντίδης αλλά προσπαθεί να αναγεννηθεί, στο μυαλό όλων θα πρέπει να μένουν δυο πράγματα. Οι άνθρωποι, οι αθλητές, οι προπονητές, οι διοικήσεις έρχονται και φεύγουν. Ο Παναθηναϊκός όμως μένει. Όπως άλλωστε φωνάζουν εδώ και δεκαετίες οι οπαδοί του Παναθηναϊκού «στις χαρές και τις λύπες μαζί». Συμβαίνει εδώ και 110 χρόνια, θα συνεχίσει να συμβαίνει για άλλα τόσα!

Πάντα δίπλα του!

Μια ημέρα σαν τη σημερινή, κατά την οποία ο Παναθηναϊκός γιορτάζει την επέτειο ίδρυσής του, οι άνθρωποι που χαίρονται και καμαρώνουν διπλά για το «τριφύλλι», είναι αυτοί που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον σύλλογο, χωρίς προσωπικό όφελος. Οι άνθρωποι που ξοδεύουν από το υστέρημά τους, ξοδεύουν τον προσωπικό τους χρόνο και τρέχουν… όπου τους καλεί το «Τριφύλλι». Ο λόγος, για τη Θύρα 13. Το πιο δυναμικό κομμάτι του κόσμου του Παναθηναϊκού που είναι δίπλα του – επίσημα – από το 1966 και θα συνεχίσει να είναι επ’ άπειρον! Οι οργανωμένοι του Παναθηναϊκού έχουν καταφέρει να είναι πρωτοπόροι στο οπαδικό κίνημα στην Ελλάδα, να στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους τον σύλλογο και είναι ένα φαινόμενο που πολλές φορές ξεφεύγει από τα στενά όρια του αθλητισμού και στέλνει μηνύματα που μιλούν στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας!

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την ιστορία του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου στο Gallery του Leoforos.gr

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
PHOTO GALLERY
VIDEO GALLERY
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα, 17 Ιουνίου