ΔΩΝΗΣ: «ΔΕΝ… ΜΕ ΗΡΕΜΗΣΕ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ, ΑΝΗΣΥΧΩ ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΑ»

Ο Γιώργος Δώνης δεν φάνηκε να εφησυχάζει από την εμφάνιση του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και εξέφρασε δημόσια την ανησυχία του για το μεσοεπιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού των «πράσινων».

Δώνης: «Δεν… με ηρέμησε το ντέρμπι, ανησυχώ μεσοεπιθετικά»

Στην κάμερα της Nova μίλησε ο Γιώργος Δώνης, ενόψει της κυριακάτικης αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Ο τεχνικός των «πράσινων» αναφέρθηκε στα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει το «τριφύλλι», όπως η απουσία του Μακέντα για παράδειγμα, αλλά και στις ανησυχίες του. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δώνης, δεν έχει ηρεμήσει από την καλή εικόνα της ομάδας στο ντέρμπι, καθώς ανησυχεί για την κατάσταση στο μεσοεπιθετικό κομμάτι.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την απουσία Μακέντα:

«Είναι σημαντική απουσία για την ομάδα, αλλά πρέπει να το δούμε ρεαλιστικά. Τα πρώτα τρία παιχνίδια ούτε ο Φεντερίκο είχε καλή απόδοση όπως και όλη η ομάδα, γι’ αυτό σκοράραμε μόνο απ’ το πέναλτι. Ήταν ο βασικός μας σέντερ φορ, όμως στο ποδόσφαιρο θα υπάρχουν και οι τραυματισμοί και οι τιμωρίες. Θα πρέπει και η ομάδα συνολικά και ο παίκτης που θα τον αντικαταστήσει να λειτουργήσουν καλά στον αγωνιστικό χώρο».

Για τον Περέα:

«Μέχρι τώρα σε όλα τα ματς που έχει χρησιμοποιηθεί με δύναμη, ψυχή και καλή ταχύτητα στο παιχνίδι, έδωσε πράγματα στην ομάδα. Κάποια στοιχεία που έχει μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, σε κάποια άλλα θα πρέπει να ωριμάσει, είναι ένα παιδί μικρό. Μέχρι τώρα η προσφορά του στο χρόνο που είχε, βοήθησε την ομάδα».

Για τις μέρες που ακολούθησαν μετά το ντέρμπι:

«Δεν μπορώ να πω πως με ηρέμησε η εμφάνιση ή ο βαθμός. Δείξαμε αντίδραση, είχαμε καλή συνοχή, παλέψαμε όλες τις μπάλες, αλλά τα παιχνίδια αυτά είναι διαφορετικά απ’ τα παιχνίδια που είχαν προηγηθεί κι απ’ αυτό που έρχεται. Συνεχίζει η ομάδα να με ανησυχεί σε πράγματα που είναι βασικά για να νικήσεις ματς όπως αυτό της Κυριακής. Σε όσα έχουν να κάνουν με την δημιουργία της, με τις επιλογές της στο αντίπαλο μισό, τις ατομικές ενέργειες. Είναι μια εικόνα που συνεχίζεται και στην προπόνηση. Πέρα απ’ την τακτική αν δεν βελτιωθούν στην ατομική επίθεση οι μεσοεπιθετικοί μας, θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόβλημα».

Για το πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αυτό:

«Αναφορικά με το τακτικό πλάνο, έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Αναφορικά με το μεσοεπιθετικό κομμάτι, όποιο κι αν είναι το τακτικό πλάνο οι παίκτες είναι αυτοί που πρέπει να κάνουν τη διαφορά. Κάποιοι μπορεί να είναι καλοί στο ένας εναντίον ενός. Κάποιοι μπορεί να είναι καλοί στο να κρατήσουν την μπάλα. Σε αυτά τα στοιχεία που έχει ο κάθε παίκτης, θα πρέπει να πάνε στο υψηλό τους επίπεδο. Αυτή τη στιγμή δεν είναι. Πρέπει να έχουμε ένα πλάνο συνοχής που δε θα επιτρέψει ιδιαίτερα πράγματα στον αντίπαλο και να είμαστε βελτιωμένοι σε σχέση με το ντέρμπι στο μεσοεπιθετικό κομμάτι.

Έχουμε παίκτες καλούς με την μπάλα στα πόδια, όπως ο Μολό και ο Χατζηγιοβάνης. Θα πρέπει αυτό να το δούμε, να περάσουν την μπάλα στην περιοχή. Ο Μπουζούκης μπορεί να φτάσει σε τελειώματα ή σε τελικές πάσες. Πρέπει να το δούμε. Δεν το έχουμε δει ακόμη. Ο Μακέντα, ο Περέα, ο Καμπετσής, ο Βέργος, σύμφωνα και με την εικόνα της προπόνησης, όταν θα πάει εκεί η μπάλα, δεν την βάζουν εύκολα. Άρα πρέπει να πάω σε μια διαδικασία με όλους τους παίκτες, για να έρθει λίγο μεγαλύτερη πίεση στον αντίπαλο, γιατί αυτή τη στιγμή η εικόνα μας και η αυτοπεποίθησή μας δεν είναι στο καλύτερο σημείο.

Ξέχασα και τον Μπεκ, ξέχασα και τον Ζαχίντ ... Μη στεκόμαστε στα ονόματα, Εγώ μιλάω για τη συνολική εικόνα γιατί ο κάθε παίκτης ανάλογα με τα στοιχεία του μπορεί να μας δώσει το κάτι διαφορετικό. Άλλος μπορεί να δώσει το ένας εναντίον ενός, άλλος μπορεί να δώσει το κράτημα της μπάλας ή μια κάθετη πάσα όπως είναι ο Ζαχίντ. Ο Μπουζούκης μπορεί να δώσει και τα δύο για παράδειχγμα αλλά αυτό θα πρέπει να έρθει σε ένα υψηλό επίπεδο. Αυτήν τη στιγμή ακόμη και στη διαδικασία της προπόνησης δεν είμαστε στα όριά μας».

Για τον Ζαχίντ:

«Δεν περίμενα να γίνει ο ηγέτης του Παναθηναϊκού γιατί το κομμάτι της ηγεσίας, το να είναι κάποιος ηγέτης μέσα στο γήπεδο δεν αφορά την ποιότητά του με την μπάλα στα πόδια. Αφορά τον τρόπο που λειτουργεί ακόμη κι όταν ένα παιχνίδι του πάει καλά ή του πάει άσχημα. Δεν είναι αυτός ο χαρακτήρας ο Ζαχίντ. Ο Ζαχίντ είναι ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος μπορεί να κινηθεί πολύ καλά με την μπάλα στα πόδια, μπορεί να δει γήπεδο, να κινηθεί και να περάσει την μπάλα κάθετα ή σε αλλαγές παιχνιδιού και να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή ώστε να γίνει και απειλητικός στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Αυτήν τη στιγμή νομίζω πως θα είναι μεγάλο λάθος να επικεντρωθούμε μόνον σ’ έναν παίκτη γιατί στο κομμάτι αυτό δεν έχουμε πάρει από όλους μας τους παίκτες. Δηλαδή αν κάτσουμε να μετρήσουμε τις επιλογές μας, τον Μολό, τον Μπεκ, τον Χατζηγιοβάννη, τον Μπουζούκη, τον Ζαχίντ, τον Κολοβό, τον Μακέδα, μπορεί κάποια παιδιά να μην έχουν παίξει ακόμα αλλά και σ’ αυτά τα παιδιά η εικόνα τους στην προπόνηση πάλι δε με ικανοποιεί. Άρα είναι συνολικό το κομμάτι κι επικεντρωνόμαστε και στο κομμάτι το ψυχολογικό και στο κομμάτι της πίεσης στην προπόνηση ώστε να το αναπτύξουμε αυτό και να δείξουμε ότι σταδιακά μπορούμε να βελτιωθούμε στο δημιουργικό κομμάτι της ομάδας και να γίνουμε πιο απειλητικοί».

Για το αν… χτυπά καμπανάκι:

«Δεν είναι καμπανάκι, είναι θέμα πραγματικότητας. Πολύ διαφορετικό το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Αλλά του Ολυμπιακού είναι ένα ματς που όταν δεν μπορείς στο δημιουργικό κομμάτι να είσαι τόσο καλός και να βλέπεις μια εικόνα που δε σε ικανοποιεί, θα είναι κι οδηγός».

Για το τι περιμένει με τον Πανιώνιο:

«Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς όπως στη Λαμία και με τον ΟΦΗ. Θα πρέπει αυτό που μπορούμε να το ελέγξουμε, να το κάνουμε στον απόλυτο βαθμό. Να μη δώσουμε πράγματα στον αντίπαλο. Θα κυνηγήσει το transition και πρέπει να δώσουμε ελάχιστα έως καθόλου σε αυτό το κομμάτι. Εμείς να δείξουμε αυτοπεποίθηση και στην κυκλοφορία της μπάλας, αλλά κυρίως κοντά στην αντίπαλη περιοχή οι επιλογές και οι προσπάθειές μας».

Για το αν ο Πανιώνιος θυμίζει περσινό Παναθηναϊκό:

«Γενικώς είναι το Πρωτάθλημα όπως το περίμενα. Ο νεοφώτιστος Βόλος έχει 9 βαθμούς. Η Ξάνθη που δεν ήταν καλά στην προετοιμασία έχει 9 βαθμούς. Όλες οι ομάδες παλεύουν κάθε ματς για να πάρουν αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει εύκολο ματς. Ακόμη και τα μεγάλα φαβορί. Ο ΠΑΟΚ δυσκολεύτηκε με τον Πανιώνιο, ο Ολυμπιακός νίκησε δύσκολα την Τρίπολη. Είναι διαφορετική η διαδικασία του Πρωταθλήματος με τα πλέι οφ. Πρέπει να σκεφτούμε μέσα στην ομάδα εγώ και οι παίκτες, πως πρέπει να βρούμε βαθμούς. Για να διεκδικήσουμε το στόχο την είσοδο στα πλέι οφ. Δεν υπάρχουν παιχνίδια για να συμπληρώσεις κάτι. Πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να μαζέψουμε βαθμούς».

Για το 4-4-2:

«Θα περιμένω την εικόνα της ομάδας. Ξέρω πως υπάρχει ένας παραλογισμός αναφορικά με την κριτική γύρω απ’ την κάθε ομάδα. Ο Ολυμπιακός είχε να παίξει ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό τέσσερις μέρες μετά την Τότεναμ και όλοι την… έπεσαν στον προπονητή του γιατί δεν έκανε rotation. Εάν έκανε κάτι τέτοιο και έχανε, θα υπήρχε κριτική γιατί το έκανε. Τώρα που δεν έκανε, γιατί δεν έκανε. Δηλαδή οι αγγλικές ομάδες χωρίς rotation αντέχουν. Οι Ελληνικές ομάδες με το επίπεδο του ΟΣΦΠ δεν μπορεί να αντέξει; Υπάρχει παραλογισμός. Πολλές φορές νομίζουμε πως ένα σύστημα παίζει ποδόσφαιρο. Όχι, οι ποδοσφαιριστές παίζουν ποδόσφαιρο. Είτε παίζεις 4-3-3 είτε 4-2-3-1, όταν είσαι κοντά στο αντίπαλο μισό το να μπορείς να ντριπλάρεις, να μπορείς να πασάρεις, το να μπορείς να κάνεις σέντρα, να μπορείς να κάνεις σουτ, είναι απλά πράγματα στο ποδόσφαιρο. Κι όταν είσαι ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού όποιο κι αν είναι το σχέδιο, θα πρέπει να το κάνεις καλά. Παίζουν ρόλο τα συστήματα στην αμυντική λειτουργία. Στην επιθετική, δε σου μαθαίνει κανένα σύστημα αν θα βγεις στην άκρη και είσαι μόνος να φέρεις την μπάλα σωστά στην περιοχή, ή να ντριπλάρεις, ή να πασάρεις».

Για τον Σένκεφελντ:

«Το περίμενα γι’ αυτό και ήθελα να ξεκινήσει το παιχνίδι. Εκτός απ’ τα χαρακτηριστικά που έχει ένας παίκτης, βλέπεις πως αντιδρά στην προπόνηση. Μπορεί να κατευθύνει τη λειτουργία της άμυνας. Είναι σημαντικό μέσα απ’ τα ματς να έχει καλύτερο επίπεδο φυσικής κατάστασης και ρυθμό. Θα είναι μια σημαντική βοήθεια, σημαντικός ποδοσφαιριστής».

Για την… τρέλα του Μολό:

«Ο Μολό έχει εμπειρία, έχει παίξει σε υψηλό επίπεδο. Έχει καλά χτυπήματα στις στημένες φάσεις. Πρέπει να μπει στη διαδικασία να προπονηθεί καλύτερα, χάνει αρκετές προπονήσεις. Για να μπορεί να τρέξει περισσότερο, να βγάλει περισσότερα σπριντ, να κάνει ατομικές ενέργειες και να πατήσει περιοχή και στο κομμάτι που υστερεί στην άμυνα, να δείξει μεγαλύτερη διάθεση. Είχε ένα πρόβλημα με το γόνατό του και απ’ τις 14 μέρες έχει χάσει τις 6-7».

Για τον Μπεκ:

«Γενικώς απ’ τους μεσοεπιθετικούς μας, δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος. Απ’ αυτό που δίνουν στα τέσσερα ματς θα έλεγα είμαι απογοητευμένος. Πρέπει να μου δείξουν πράγματα στην προπόνηση και όταν παίρνουν την ευκαιρία να μου δείξουν στον αγωνιστικό χώρο γιατί αλλιώς δε θα λύσουμε εύκολα το πρόβλημά μας. Κι ο Μπεκ ανήκει σε αυτή την κατηγορία».

 

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου