Φύσσας: «Ευαίσθητο το θέμα του γηπέδου-Δεν θα πω τίποτα μέχρι να γίνει πράξη»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

25.06.2019 21:02

Φύσσας: «Ευαίσθητο το θέμα του γηπέδου-Δεν θα πω τίποτα μέχρι να γίνει πράξη»

Ο Τάκης Φύσσας με δηλώσεις του στάθηκε τόσο στις «πράσινες» ακαδημίες όσο και στο θέμα του Βοτανικού

Αναλυτικά όσα είπε στον Sport24 radio:

Για το πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο:

«Ο πατέρας μου ήταν από την Καλλιθέα, υποστήριζε τον Πανιώνιο και με πήγε 10 χρονών στην ομάδα. Επειδή ήμουν πολύ αδύνατος ο προπονητής είπε στον πατέρα μου να με ταΐσει και να με φέρει του χρόνου. Αυτό έγινε και έτσι την επόμενη σεζόν πήγα στον Πανιώνιο. Ήταν άλλες εποχές τότε. Τώρα πρέπει να προσέχουμε πως θα μιλάμε στους γονείς και τα παιδιά. Προσέχουμε κάθε λέξη.

Τα δοκιμαστικά στον Πανιώνιο ήταν ελεύθερα. Στο δικό μου το γκρουπ ήταν ο Μπουρουτζίκας που με ξεχώρισε και με επέλεξε στους 20 καλύτερους. Τότε φτιάξαμε την ομάδα κάτω των 10 ετών. Έκτοτε δεν έχω συνεργαστεί ποτέ μαζί του σε καμία ομάδα. Υπήρξε κάποια στιγμή πρόταση από την ΑΕΚ, αλλά ο κ. Βαρδινογιάννης πλήρωσε 250 εκατομμύρια δραχμές και πήγα στον Παναθηναϊκό».

Για τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού:

«Είμαι διευθυντής τα τελευταία τρία χρόνια. Υπάρχουν φέτος κάποιες αλλαγές και ελπίζω να είναι προς το καλύτερο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δουλέψει πάρα πολύ, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι προπονητές των μικρών ομάδων έχουν στερηθεί πολλά πράγματα –από το μισθό τους, μέχρι οτιδήποτε άλλο- για να είναι σωστοί εκπαιδευτές και να μην φαίνονται τα προβλήματα τους στα παιδιά».

Για το αν υπάρχουν ταλέντα στις μικρές ηλικίες της ομάδας:

«Υπάρχουν πέντε έξι παιδιά που είναι εξαιρετικά και όσον αφορά το ταλέντο και τη νοοτροπία. Στο τελευταίο έχουμε δώσει βάση οι συνεργάτες μου κι εγώ. Στη δημιουργία προσωπικοτήτων. Πολλές φορές έχουμε συζητήσει με τους Legends ότι αυτό που λείπει από τη νεολαία είναι το μέταλλο. Ταλέντο υπάρχει, αλλά απουσιάζει η αυτοθυσία. Για αυτό ίσως φταίει η ζωή, τα social media, όλη η πραγματικότητα, καθώς για τα παιδιά είναι πολύ πιο εύκολο να τα παρατήσουν, παρά να πεισμώσουν, να μοχθήσουν και να πετύχουν».

Για το αν ασχολούνται τα παιδιά με το ποδόσφαιρο για να ξεφύγουν από τις συνθήκες φτώχειας:

«Ισχύει αυτό, τότε, όμως, έρχονται δίπλα τους πολλοί καλοθελητές και τα παιδιά δεν ακολουθούν το σωστό δρόμο. Δεν είναι απόλυτο αυτό, καθώς υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν σωστή βάση από την οικογένειά τους και είναι μυαλωμένα. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει το δίλημμα αν θα είσαι αθλητής ή επιστήμονας. Δυστυχώς στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική έχουν καταφέρει και τα συνδυάζουν.

Αυτό είναι ένα κίνητρο για εμένα να ασχοληθώ με την πολιτική. Οι γονείς μου λένε να επισημαίνω στα παιδιά τους να διαβάζουν. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν τους το επιτρέπει. Εγώ τα αναγκάζω να διαβάζουν, λέγοντάς τους ότι θέλουμε ποδοσφαιριστές έξυπνους, με αντίληψη και περιφερειακή όραση».

Για το που στεγάζονται οι ακαδημίες:

«Κυρίως στην Παιανία, αλλά έχουμε κι ένα πλαστικό γήπεδο στο Κορωπί. Μένουν μέσα 15 παιδιά μόνο από την επαρχία. Τα παιδιά που μένουν στους ξενώνες ζουν μία τρομερή εμπειρία. Δεν είναι εύκολο αυτό ψυχολογικά, καθώς φεύγουν από το σπίτι τους. Σίγουρα υπάρχει στις εγκαταστάσεις αθλητικός ψυχολόγος και είμαστε κοντά τους, ενώ και οι γονείς έχουν το ελεύθερο να τα βλέπουν όποτε το θέλουν».

Για το πόσο δύσκολο είναι να αναδειχθεί ένας παίκτης:

«Το πιο δύσκολο για εμάς, βλέποντας όλα αυτά που γίνονται, είναι να τους πείσουμε να συνεχίσουν. Να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να έχουν όνειρα. Διότι τα παιδιά αυτά θέλουν να παίξουν στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ. Είναι καλό να ονειρεύεσαι. Βέβαια, πρέπει να πατάς και στα πόδια σου, αλλά να πηγαίνεις βήμα βήμα. Εμείς προσπαθούμε να τα πείσουμε ότι θα βελτιωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και ότι όλα θα φτιάξουν.

Ο Παναθηναϊκός είναι ξανά ένας πόλος έλξης για τα παιδιά. Δεν ήταν πριν από δύο με τρία χρόνια. Τότε, οι γονείς όταν τους προσεγγίζαμε μας έλεγαν ότι δεν θέλουν τα παιδιά τους να έρθουν στον Παναθηναϊκό, αφού πίστευαν ότι σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει το κλαμπ».

Για τον Παναθηναϊκό της περσινής περιόδου:

«Όποιος γνωρίζει τι ισχύει στο ποδόσφαιρο, μπορεί να καταλάβει ότι παιδιά της ομάδας κάτω των 19 ετών δεν μπορούν να κάνουν πρωταθλητισμό στη Super League. Είναι λογικό αυτό, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος. Πήγαν εξαιρετικά στον πρώτο γύρο. Το θέμα είναι ότι δεν ήταν μόνοι τους και υπήρχαν και άλλοι παίκτες στην ομάδα.

Αυτό που έκανε ο Παναθηναϊκός αρέσει σε όλους τους φιλάθλους αρκεί να μην το κάνει η ομάδα τους. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, πάντως, έχει αποδείξει ότι του αρέσει να βλέπει νέα παιδιά από τα φυτώρια, όπως έγινε με τον Γκούμα, τον Μπασινά και τον Καραγκούνη. Ωστόσο, θέλει και την επιβράβευση με τους τίτλους, καθώς η ομάδα είναι γεννημένη για αυτό. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να προχωρήσει στο άλλο βήμα. Πρέπει να υπάρχει ένα όραμα και οι κανόνες που θα οδηγήσουν σύντομα την ομάδα στις επιτυχίες».

Για τον Παναθηναϊκό της νέας περιόδου:

«Θα είναι καλύτερος από πέρσι, αλλά δεν θα είναι πολύ διαφορετικός, αφού οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει».

Για το αν θα αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό αν εκλεγεί:

«Αν εκλεγώ δε θα είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου στον Παναθηναϊκό, οπότε δε θα συνεχίσω. Αν δεν εκλεγώ, φυσικά θα είμαι εδώ».

Για το γηπεδικό του Παναθηναϊκού:

«Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Δεν μπορεί ο καθένας να βγαίνει και να λέει ό,τι θέλει για το γήπεδο. Το θέμα έχει κουράσει. Δε θέλω να μιλήσω καθόλου για το γήπεδο, καθώς έχει αποδειχθεί ένα όνειρο απατηλό μέχρι στιγμής, ειδικά για εμάς που έχουμε πονέσει την ομάδα κι έχουμε βιώσει δύσκολες καταστάσεις στον οργανισμό. Μέχρι να γίνει πράξη και να αποφασίσουν οι αρμόδιοι το τι πρέπει να γίνει, δε θα πω κουβέντα».

Για τους Legends:

«Είναι κάτι φοβερό. Είναι η ευτυχία μας και η χαρά μας. Κάθε φορά που βρισκόμαστε όλα αυτά τα χρόνια, νιώθουμε και πάλι ποδοσφαιριστές. Ξαναζούμε αυτά που κάναμε τότε, τα αστεία, τα ξενοδοχεία, τα πάντα. Έτσι αρχίζαμε να παίζουμε φιλικά φιλανθρωπικού χαρακτήρα, αλλά και πάλι κάτι μας απουσίαζε. Τα βάλαμε κάτω, φτιάξαμε μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση και κάνουμε αυτές τις δράσεις».

Για τον αγώνα με την Πορτογαλία, στη Ριζούπολη, στις 4 Ιουλίου:

«Τηλεφώνησα στον Φερνάντο Σάντος, του είπα ότι τον θέλουμε για προπονητή της Πορτογαλίας και δέχθηκε με μεγάλη χαρά. Θα είναι τρομερή στιγμή με Ρεχάγκελ από τη μία και τον Σάντος από την άλλη».

Για την κατάκτηση του Euro 2004:

«Δεν είχαμε μόνο ψυχή, καρδιά και αυτοθυσία. Είχαμε πλάνο, σχέδιο, σωστή στρατηγική και νοοτροπία. Έπαιξαν πολλά ρόλο. Από το πρώτο ματς ήμασταν πετυχημένοι. Το πιστέψαμε για την κατάκτηση μετά τον αγώνα με τη Γαλλία».

Για την τωρινή εικόνα της Εθνικής:

«Με λυπεί να βλέπω έτσι την Εθνική. Σε μία πετυχημένη ομάδα παίζουν ρόλο όλοι, από τον πρώτο ως τον τελευταίο. Οι παίκτες, οι προπονητές, οι φροντιστές, ο τεχνικός διευθυντής. Όλοι έχουν το ρόλο τους και όλοι προσφέρουν. Για αυτό μία ομάδα έχει επιτυχίες. Αν όλοι αυτοί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, τότε θα έχουμε αποτυχίες. Δε γίνεται να φταίνε μόνο κάποιοι. Για το τι ισχύει τώρα δεν ξέρω, αφού δεν είμαι μέσα στην ομάδα και δεν ξέρω λεπτομέρειες. Έχω εμπιστοσύνη στα παιδιά του 2004 που είναι μέσα στην ομάδα και πιστεύω ότι θα βελτιωθεί η εθνική. Έχουμε πολλά παιχνίδια μπροστά μας».

Για τη σύγκριση Φερνάντο Σάντος με Ότο Ρεχάγκελ:

«Είναι πετυχημένοι και δύο. Ο Ότο είναι περισσότερο εκλέκτορας. Είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής στη χώρα. Προπονητικά δεν είχε τις επιλογές που είχε ο Φερνάντο Σάντος. Ο Σάντος ερχόμενος στην Εθνική είπε ότι θα κάνουμε αυτό και το άλλο. Εγώ του απάντησα ότι αυτή είναι μία επιτυχημένη ομάδα και πρέπει να την κρατήσουμε έτσι. Πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Ποτέ δε μου είπε ότι είχα απόλυτο δίκαιο, αλλά το έκανε με τις πράξεις του. Με τη δική του σφραγίδα έκανε πορεία η Εθνική. Ο Σάντος δε μιλούσε ποτέ και δεν είναι τυχαίο που δεν τον ήθελε κανείς μας όταν ήταν στον Παναθηναϊκό. Μετά μεταλλάχθηκε. Είναι πανέξυπνος».

Για τη στιγμή που θυμάται από το Euro 2004:

«Είναι πολλές οι χαρούμενες στιγμές. Η λήξη του τελικού και κυρίως το σφύριγμα του διαιτητή μου έχει μείνει. Ο ήχος της σφυρίχτρας. Τότε δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είχε τελειώσει ο αγώνας και ότι ήμασταν πρωταθλητές. Τότε κοίταξα τον πατέρα μου στην κερκίδα και λέω κάτσε μην πάθει και τίποτα. Τόσο μεγάλη ήταν η χαρά που νιώσαμε τότε».

Για την απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική:

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Μου προτάθηκε, είδα ότι ήταν η κατάλληλη συγκυρία και το αποφάσισα. Έχω απόψεις, είμαι ενεργός πολίτης και είμαι και γονιός. Πρέπει να προσφέρουν οι νέοι άνθρωποι στο χώρο, διότι η Ελλάδα χρειάζεται ανθρώπους με όρεξη και νέες ιδέες. Δεν θα μπω σε μία διαδικασία να κάνω κάτι που δεν είμαι ειδικός. Υπάρχουν ειδικοί. Αυτό που μου ζητήθηκε ήταν να είμαι υπεύθυνος στο κομμάτι του αθλητισμού, να μεταφέρω αυτά που έχω ζήσει και που έχω δει στο εξωτερικό. Έχω την εμπειρία και τη γνώση. Στόχος μου είναι να επαναφέρουμε τις αξίες στον αθλητισμό. Να έχουμε σωστή νοοτροπία και να μην παρατηρούμε στα παιδικά πρωταθλήματα φαινόμενα για τα οποία θα ντρεπόμαστε. Όλα ξεκινούν από τα παιδικά τμήματα, το μαζικό αθλητισμό».

Ο Στράτος Αποστολάκης αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες για τον Γιάννη Κυράστα

Ο Στράτος Αποστολάκης αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες για τον Γιάννη Κυράστα

Προπονητάρα, αληθινός!

Προπονητάρα, αληθινός!

Τρομερός Τζόκοβιτς! Προπόνηση στο σπίτι με… τηγάνι (video)

Τρομερός Τζόκοβιτς! Προπόνηση στο σπίτι με… τηγάνι (video)

UEFA: Τελικοί κεκλεισμένων των θυρών

UEFA: Τελικοί κεκλεισμένων των θυρών

Με… «Πράσινη» το μήνυμα της Εβελίνας Κυράστα για τον πατέρα της

Με… «Πράσινη» το μήνυμα της Εβελίνας Κυράστα για τον πατέρα της

Παναθηναϊκός: «Ο… τρελός Ινσούα»

Παναθηναϊκός: «Ο… τρελός Ινσούα»

Απίθανο: Διαιτητής σε καραντίνα κάνει προπόνηση για το οφσάιντ στο… σαλόνι (video)

Απίθανο: Διαιτητής σε καραντίνα κάνει προπόνηση για το οφσάιντ στο… σαλόνι (video)

Κορονοϊός - Τραγωδία στην Ισπανία: 864 θύματα σε 24 ώρες - Πάνω από 9.000 συνολικά οι νεκροί

Κορονοϊός - Τραγωδία στην Ισπανία: 864 θύματα σε 24 ώρες - Πάνω από 9.000 συνολικά οι νεκροί

Απίστευτο: Δείτε πώς ντύθηκε για να «σπάσει» την καραντίνα (photos)

Απίστευτο: Δείτε πώς ντύθηκε για να «σπάσει» την καραντίνα (photos)

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Aνάμεσα στα 50 κορυφαία ντέρμπι του κόσμου

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Aνάμεσα στα 50 κορυφαία ντέρμπι του κόσμου

Παναθηναϊκός: «Μένουμε σπίτι για να ζήσουμε ξανά αυτές τις στιγμές»

Παναθηναϊκός: «Μένουμε σπίτι για να ζήσουμε ξανά αυτές τις στιγμές»

Θα λέμε στα παιδιά μας για τον Παναθηναϊκό του Κυράστα

Θα λέμε στα παιδιά μας για τον Παναθηναϊκό του Κυράστα

Παναθηναϊκός: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Κυράστα»

Παναθηναϊκός: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Κυράστα»

Πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών «αποσύρεται» για να μπει στις ένοπλες δυνάμεις (photos)

Πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών «αποσύρεται» για να μπει στις ένοπλες δυνάμεις (photos)

Οι κορυφαίες ομάδες και οι καλύτεροι αθλητές στα Virtual Sports του Pamestoixima.gr

Οι κορυφαίες ομάδες και οι καλύτεροι αθλητές στα Virtual Sports του Pamestoixima.gr

Συντετριμμένος ο Σισέ για τον Παπέ Ντιούφ: «Το γαλλικό ποδόσφαιρο έχασε έναν σπουδαίο άνθρωπο»

Συντετριμμένος ο Σισέ για τον Παπέ Ντιούφ: «Το γαλλικό ποδόσφαιρο έχασε έναν σπουδαίο άνθρωπο»

Θρήνος στη Μαρσέιγ! Πέθανε από κορονοϊό ο πρώην πρόεδρος Πάπε Ντιούφ

Θρήνος στη Μαρσέιγ! Πέθανε από κορονοϊό ο πρώην πρόεδρος Πάπε Ντιούφ

Super League: Το πλάνο ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος

Super League: Το πλάνο ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος

Δέχθηκες πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση; Δες τι μπορείς να κάνεις (video)

Δέχθηκες πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση; Δες τι μπορείς να κάνεις (video)

Ρόκα: «Πολύ δύσκολες οι στιγμές που ζούμε»

Ρόκα: «Πολύ δύσκολες οι στιγμές που ζούμε»

Παναθηναϊκός: Τα επικά καλάθια του Διαμαντίδη στην Ευρωλίγκα!

Παναθηναϊκός: Τα επικά καλάθια του Διαμαντίδη στην Ευρωλίγκα!

Πώς θα είναι άραγε η επόμενη ημέρα στον παγκόσμιο αθλητισμό;

Πώς θα είναι άραγε η επόμενη ημέρα στον παγκόσμιο αθλητισμό;

Παναθηναϊκός: «Η κούπα στ' άστρα, για τον Γιάννη Κυράστα»

Παναθηναϊκός: «Η κούπα στ' άστρα, για τον Γιάννη Κυράστα»

Η καμπύλη στον αθλητισμό…

Η καμπύλη στον αθλητισμό…

Παναθηναϊκός: Τα άκρα θα ζορίσουν τον Ρόκα

Παναθηναϊκός: Τα άκρα θα ζορίσουν τον Ρόκα

Διαμαντίδης: «Μεγάλη μου τιμή»

Διαμαντίδης: «Μεγάλη μου τιμή»

Ρίχνει υγρό πιάτων στην τουαλέτα - Αυτό που συμβαίνει μετά θα σας εκπλήξει! (video)

Ρίχνει υγρό πιάτων στην τουαλέτα - Αυτό που συμβαίνει μετά θα σας εκπλήξει! (video)

Παναθηναϊκός: Τίποτα χωρίς τηλεοπτικό

Παναθηναϊκός: Τίποτα χωρίς τηλεοπτικό

Παναθηναϊκός: Ένας χρόνος μετά αβεβαιότητα

Παναθηναϊκός: Ένας χρόνος μετά αβεβαιότητα

Κοινωνική ευθύνη

Κοινωνική ευθύνη