ΕΞΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΟΠΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ!

Η θλιβερή κατάσταση της Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός γεννά ένα ερώτημα που επιβάλλεται να απαντηθεί: τι θα απογίνουν τα ιστορικά κειμήλια του Ομίλου;

Έξωση και στα τρόπαια του Παναθηναϊκού!

Η θλιβερή κατάσταση της Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός γεννά ένα ερώτημα που επιβάλλεται να απαντηθεί: τι θα απογίνουν τα ιστορικά κειμήλια του Ομίλου;

Τα τρόπαια, τα διπλώματα, τα λάβαρα του Μεγάλου Συλλόγου, βρίσκονταν μέχρι πρότινος κλειδαμπαρωμένα, στριμωγμένα και στοιβαγμένα σε χαρτόκουτες, σε μία βρώμικη, γεμάτη σκοτωμένες κατσαρίδες, αποθήκη στα γραφεία της Π.Α.Ε.

Οι διοικήσεις των τελευταίων δεκαετιών, για τους δικούς τους λόγους, ουδέποτε επιχείρησαν να δημιουργήσουν Μουσείο αντάξιο της ιστορίας του Ομίλου. Η μοναδική προσπάθεια που έγινε ήταν το μουσείο στις εγκαταστάσεις της Παιανίας, όπου όμως α) βρισκόταν σε απρόσιτη περιοχή, μακριά από το κέντρο της Αθήνας, β) οι πόρτες του ήταν κλειστές στο ευρύ κοινό (δεν μπορούσε δηλαδή να το επισκεφτεί όποιος επιθυμούσε...), γ) αφορούσε μόνο τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό και όχι όλα τα τμήματά του.

Αργότερα, η διοίκηση του Γιάννη Αλαφούζου δεσμεύτηκε πως στο πλαίσιο της ανακαίνισης της Λεωφόρου, θα γινόταν και (κάτι σαν) μουσείο. Ο κόσμος πλήρωσε από την τσέπη του σε τηλεμαραθωνίους, δώρισε με το ζόρι χρήματα μέσω του 50% των εισιτηρίων του, αλλά, όπως και οι περισσότερες δεσμεύσεις του μεγαλομετόχου, τίποτα δεν προχώρησε.

Η απουσία μουσείου αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται διαχρονικά οι διοικήσεις της Π.Α.Ε. το μέγεθος του Συλλόγου. Γιατί μεγάλος σύλλογος χωρίς μουσείο δεν υφίσταται. Ωστόσο, πλέον βρισκόμαστε προ ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος: τι θα απογίνουν τα κειμήλια που βρίσκονται στα γραφεία της Π.Α.Ε.; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως θα μεταφερθούν σώα σε νέα αποθήκη; Ότι θα φυλαχθούν με προσοχή από πιθανές φθορές ή κλοπές; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως τα κύπελλα που, για να κατακτηθούν, έχυσαν ιδρώτα οι Άγγελος Μεσσάρης, Νίκος Σίμος, Μίμης Δομάζος και Δημήτρης Σαραβάκος, δεν θα βγουν... σε πλειστηριασμούς, δεν θα κατασχεθούν ή δημοπρατηθούν, στο πλαίσιο της οικονομικής θηλιάς που σφίγγει το Τριφύλλι;

Γιατί όταν δίχως δισταγμό ξεπουλιέται όλη σχεδόν η έμψυχη περιουσία του ποδοσφαιρικού τμήματος, ποιος μπορεί να δεσμευτεί πως δεν θα γίνει το ίδιο και με τα κειμήλια τεράστιας ιστορικής σημασίας;

Υ.Γ. Τα τρόπαια είναι ιδιοκτησία του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, δηλαδή του Ερασιτέχνη, και όχι της Π.Α.Ε. Άλλωστε πολλά από αυτά κατακτήθηκαν πριν καν συσταθεί η Π.Α.Ε.

Υ.Γ.2 Το υλικό που είναι διαθέσιμο για να δημιουργηθεί Παναθηναϊκό Μουσείο ξεπερνάει κάθε φαντασία. Αν ποτέ κάποια διοίκηση επιδείκνυε τη διάθεση να πραγματοποιηθεί αυτό το όραμα, μπορούμε να εγγυηθούμε πως θα ήταν ─με μεγάλη διαφορά από το επόμενο─ το καλύτερο και πιο πλήρες αθλητικό μουσείο στη χώρα.

Υ.Γ.3 Στη φωτό, τρόπαια που βρέθηκαν παρατημένα σε κούτες σε παλιά γραφεία του Παναθηναϊκού Α.Ο. Πλέον, κοσμούν τις αίθουσες των τμημάτων του Ομίλου και το καφέ στον Τάφο του Ινδού.

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη, 27 Ιουνίου