ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ!

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού μίλησε για την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται για να μείνει ζωντανή η ομάδα, το ενδεχόμενο υποβιβασμού, τον Γιάννη Αλαφούζο και το μέλλο του

Παναθηναϊκός: Μαρίνος Ουζουνίδης για όλους και για όλα!

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή “Καλημέρα, τι κάνεις;” του ΑΡΤ και στην αρχική του τοποθέτηση, ανέφερε...

«Από την πρώτη στιγμή ήξερα ότι υπήρχαν προβλήματα, ποτέ όμως δεν φανταζόμουν ότι ήταν τόσο μεγάλα κι ότι θα εξελίσσονταν σε ακόμα μεγαλύτερα αλλά ο σύλλογος έχει τέτοια δυναμική που θα βρεθεί τρόπος να τα λύσει. Είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους που βρισκόμαστε στον σύλλογο αλλά είναι τέτοιος ο σεβασμό κι η αγάπη που σε κάνουν να θέλεις να δώσεις ακόμα περισσότερα για να μείνει ζωντανός ο σύλλογος. Γράφονται πολλά, ο κόσμος ξέρει αλλά αν δεν είσαι μέσα στην ομάδα, δεν μπορείς να το καταλάβεις, εμείς θα δώσουμε ότι καλύτερο για να μείνει ζωντανός ο σύλλογος, είμαστε τυχεροί που υπάρχει ακόμα αυτή η ομάδα» για να συμπληρώσει...

«Όταν είχα έρθει σαν παίκτης είχα πει ότι δεν ήμουν Παναθηναικός αλλά όταν φοράς τη φανέλα μιας τόσο μεγάλης ομάδα, τη σέβεσαι. Είμαστε επαγγελματίες και μπορεί αύριο-μεθαύριο να είμαι σε κάποια άλλη ομάδα αλλά όταν σου κάνει την τιμή ένας τέτοιος σύλλογος να είσαι προπονητής του πρέπει να δώσεις πολλά. Νοιώθω ότι μπορώ να δώσω περισσότερα και θα προσπαθήσω να το κάνω».

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού μίλησε στη συνέχεια...

Για τους ανθρώπους που έβαλαν λεφτά και τα οικονομικά προβλήματα: «Κάτι δεν πήγε καλά, όταν η ομάδα φτάνει να έχει τόσα χρέη που να χρωστάει σε παίκτες και προπονητές που είχαν έρθει πριν από χρόνια. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι βάλανε λεφτά αυτοί που βγήκαν μπροστά, οι προθέσεις τους ήταν καλές αλλά οι ουσία είναι ότι απέτυχαν. Ίσως η περίοδος του νταμπλ και η περίοδος του Κυπέλλου να ήταν κακές για την ομάδα. Κι εγώ θέλω ακριβό αυτοκίνητο αλλά αν έχω δέκα ευρώ στην τσέπη, δεν μπορώ να πάω να μια Πόρσε. Ίσως όλοι αυτοί που ήταν ο περίγυρος δεν ήταν καλοί συμβουλάτορες για να εξελιχθούν τα πράγματα. Χρέη που κάθε μέρα μας παρουσιάζεται κάτι διαφορετικό» 

Για τους στόχους που είχε όταν πήγε στον Παναθηναϊκό και γιατί δεν πέτυχε η ομάδα την περσινή σεζόν: «Ο στόχος σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός είναι να πάρεις τίτλους αλλά από την πρώτη ημέρα καταλάβαμε ότι θα πηγαίναμε αντίθετα. Θα πηγαίναμε σε μειώσεις, ότι έπρεπε να φύγουν παίκτες... Αυτό δεν συμβαδίζει σε μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό, δεν μπορεί να συμβιβάζεται με τη δεύτερη θέση. Τα προβλήματα ήταν πολύ περισσότερα απ' ότι πίστευα.

Από πέρσι τον Ιανουάριο αρχίσαμε να μειώνουμε το μπάτζετ, εγώ ήθελα κι άλλους παίκτες, ήθελα 1-2 προσθήκες για να έχουμε τις απαιτούμενες λύσεις αλλά δεν είχαμε τη δυνατότητα. Παρ' όλα αυτά κάναμε καλή ομάδα και πιστεύω ότι δεν οφειλόταν στο αγωνιστικό, το γεγονός ότι δεν τα κατάφερε στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο.

Η ομάδα δεν είχε προστασία και προς τα έξω και επικοινωνιακά. Ξέραμε σε αρκετά ματς ότι θα έχουμε δυσκολίες... Και οικονομικά... Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι παίκτες δεν ήταν πληρωμένοι, ωστόσο τα φέραμε σε μια σειρά, κρατήσαμε παίκτες κοντά και πιστεύω ότι φτιάξαμε καλή ομάδα κι ο κόσμος άρχισε να έρχεται στο γήπεδο, να του αρέσει η ομάδα».

Για το αν ήταν ικανοποιημένος από τις περσινές επιλογές παικτών: «Οι επιλογές που κάνεις είναι ανάλογα με το μπάτζετ, πέρσι δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλές προσθήκες ωστόσο από εκείνους που ήρθαν είμαι ευχαριστημένος»

Για το πως ήταν οι σχέσεις του με τον Γιάννη Αλαφούζο: «Καλές... Ο Αλαφούζος είναι ο ιδανικός πρόεδρος για έναν προπονητή. Δεν ενοχλούσε, δεν πίεζε, δεν είχα καθημερινή επαφή συνήθως μιλούσα μετά τα ματς. Από εκεί και πέρα υπήρχαν όλα τα άλλα προβλήματα, είχε βρει κι αυτός μια ομάδα με αρκετά χρέη και όσο περνούσε ο καιρός γίνονταν πιο δύσκολα τα πράγματα και περισσότερα τα προβλήματα. Κάποιες κινήσεις ή κάποιες φιλοδοξίες οδήγησαν σε λανθασμένες κινήσεις».

Για τη φυγή του Γιάννη Αλαφούζου: «Η πρώτη προειδοποίηση ήταν όταν είχαμε κάνει μία συνάντηση με τον Λυμπερόπουλο και τον Αλαφούζο όταν τελείωσε το πρωτάθλημα όταν μας είπε ότι δεν έχει άλλα λεφτά. Προβληματιστήκαμε και οι δύο γιατί ο Παναθηναϊκός πρέπει να διεκδικεί πράγματα. Είπαμε όμως ότι θα το παλέψουμε με παίκτες πιο φθηνούς, δυστυχώς κάποια πράγματα που δεν έγιναν όπως ακούγαμε ανάγκασαν τον Λυμπερόπουλο να φύγει και εκεί ήρθε και σε μένα ένας μεγάλος προβληματισμός. Για μένα εκείνη την εποχή έκανε καλά και έφυγε γιατί κάποια πράγματα που ακούγονταν δεν έγιναν.

Στη συνέχεια είδα ένα διαφορετικό πρόσωπο από την ομάδα. Μειώσαμε το μπάτζετ και μπήκαμε μία σειρά και ξαφνικά και εγώ το έμαθα από την ανακοίνωση ότι έφυγε ο Αλαφούζος. Ήταν δύο πολύ δύσκολες ημέρες. Είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά τότε και είχαμε πει να μιλήσουμε όμως αυτό δεν έγινε ποτέ. Από τότε δεν έχω μιλήσει ποτέ μαζί του».

Για το γιατί δεν έφυγε κι ο ίδιος: «Αν έφευγα κι εγώ θα είχαμε πολλά περισσότερα προβλήματα ως ομάδα. Ομάδες σαν τον Παναθηναϊκό τον σέβεσαι, δεν κατηγορώ τον Λυμπερόπουλο, ήταν σε άλλο πόστο, έπρεπε να λειτουργήσει διαφορετικά, εγώ ήμουν ο προπονητής θεώρησα ότι πάλι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλό. 

Ποιοι «τρέχουν» τώρα τον Παναθηναϊκό: «Είμαστε 3-4 άνθρωποι που προσπαθούμε να ξημερώσει η επόμενη ημέρα, να κρατήσουμε το αγωνιστικό και οικονομικό κομμάτι και σε αυτό πολύ μεγάλη βοήθεια δίνει ο κύριος Διαμαντόπουλος. Ήταν ο μάνατζερ μου και το κάνει χωρίς κάποιο κέρδος, περισσότερο για να βοηθήσει, έχει μπει στην ομάδα και κάνει δουλειές σαν να είναι ο τεχνικός διευθυντής. Κι εγώ αλλά κι υπόλοιποι στην ομάδα θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε... Μολονότι δεν είναι Παναθηναϊκός κάνει περισσότερα ακόμα κι αν ήταν από μικρός Παναθηναϊκός. Προσπαθεί να βρει χρήματα».

Για τις οφειλές προς τον ίδιο και τους παίκτες: «Θεωρώ ότι αυτός ο μήνας είναι ο πιο δύσκολος. Οι παίκτες δεν έχουν πληρωθεί από τα τέλη Νοεμβρίου έχουν δικαίωμα προσφυγής, ο μοναδικός τρόπος είναι η πώληση ενός παίκτης. Υπάρχουν πιο σημαντικά προβλήματα από το αν εγώ είμαι πληρωμένος».

Για τις σχέσεις που έχει με τους παίκτες του: «Η σχέση μου με τους παίκτες είναι πολύ καλές αν και αγωνιστικά έχω παράπονα γιατί περιμένω περισσότερα πράγματα. Διατηρούμε ένα καλό κλίμα, δεν μπορώ να μπω στο μυαλό τους αλλά κι από την άλλη δεν μπορώ να τους κατηγορήσω. Είναι επαγγελματίες, σέβονται την ομάδα αλλά ταυτόχρονα έχουν και οικογένειες, αν η απόφαση τους στο τέλος του μήνα είναι να φύγουν δεν μπορεί να τους κατηγορήσω. Βέβαια, μετράει κι ο τρόπος που θα το κάνουν».

Για τον κόσμο: «Παναθηναϊκός είναι ο κόσμος, εμείς περαστικοί είμαστε αλλά (σ.σ. οι παίκτες) αντιλαμβάνονται την αγάπη του κόσμου και την εκτίμηση
που υπάρχει ότι είναι ακόμα εκεί. Εγώ τους λέω ότι είμαστε τυχεροί, ο κόσμος δεν είναι τόσο αυστηρός όσο θα έπρεπε, εκτιμάει ότι είμαστε ακόμα εκεί. Το εισπράττουμε... Παρ’ όλα αυτά, είμαστε Παναθηναϊκός. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη, η χαρά του κόσμου είναι τα αποτελέσματα γι' αυτό είμαι απογοητευμένος και περιμένω πολλά περισσότερα αγωνιστικά».

Για τη μεγάλη διαφορά στην εικόνα στα εντός κι εκτός έδρας ματς: «Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό των παικτών, σίγουρα το κίνητρο στη Λεωφόρο είναι μεγαλύτερο, εκτός έδρας πρέπει να έχεις κι άλλα στοιχεία. Δεν μας φταίνε τα οικονομικά προβλήματα ότι εκτός έδρας δεν έχουμε πάρει τα αποτελέσματα που πρέπει. Δεν ξέρω αν κάποιοι παίκτες έχουν στο μυαλό τους να είναι πιο προσεκτικοί αλλά σίγουρα δεν είμαστε αυτοί που πρέπει εκτός έδρας και θα το βελτιώσουμε».

Για τις πωλήσεις παικτών που πρέπει να γίνουν: «Δεν θέλουμε να φύγουν παίκτες αλλά ότι πρέπει να φύγει κάποιος πρέπει. Έχω ξαναπεί ότι αν δεν είχε γίνει η μεταγραφή του Βλαχοδήμου δεν θα λειτουργούσαμε. Αν δεν πωληθεί κάποιος θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα... Από την στιγμή που δεν βάζει λεφτά ο μεγαλομέτοχος ο μόνος τρόπος είναι να πουληθεί παίκτης. Αγωνιστικά θα μας επηρεάσει αλλά ο Παναθηναϊκός θα είναι ανταγωνιστικός γιατί είναι Παναθηναϊκός. Θα είναι εκεί που πρέπει...».

Για το αν μπορούν να βοηθήσουν παίκτες από την Ακαδημία: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε για να ανταποκριθούν, είναι ταλαντούχοι αλλά σε δύσκολες περιόδους δεν τους βάζεις γιατί θα τους δημιουργήσεις προβλήματα. Έναν νεαρό παίκτη τον βάζεις όταν υπάρχει σταθερότητα. Δεν θέλεις να τους “κάψεις”. Υπάρχουν παιδιά που αν χρειαστεί θα στηριχθούμε σε αυτούς. Μπορεί να γίνει ελληνοποίηση μόνο από την Ακαδημία μας, δεν έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε. Οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες».

Για το γεγονός ότι τείνει να γίνει ο πιο αγαπητός προπονητής του Παναθηναϊκού: «Είναι πολύ μεγάλο βάρος, θα προτιμούσα να κριθώ σαν προπονητής. Σίγουρα συνθήκες δεν είνα
ι οι καλύτερες κι η αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι ίδια με το αν υπήρχε ένα υγιές περιβάλλον. Εγώ προσπαθώ να κάνω αυτό που πρέπει για τον σύλλογο. Κοιτάμε να υπάρχει η επόμενη μέρα και σαν προπονητής θέλω να είμαστε καλοί γιατί έχουμε επικεντρωθεί στο διοικητικό. Θέλω περισσότερα γιατί πιστεύω ότι μπορούμε».

Για την επιστολή της Nova για πρωτάθλημα δίχως τον Παναθηναϊκό: «Δεν περνάει από το μυαλό μου ότι θα γίνει αυτό. Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ μεγάλος. Ένα από τα μεγάλα λάθη είναι ότι δεν βγαίνει κάποιος να πει την αλήθεια, μπορεί να ενοχλήσει αλλά στο τέλος της ημέρας θα εκτιμηθεί. Πολλές φορές έχουμε πει να βγει κάποιος να μιλήσει δημόσια... Μπορεί η υπομονή του κόσμου να έχει εξαντληθεί αλλά από τη στιγμή που έγιναν λάθη θα πρέπει να ξανακάνει υπομονή. Είχαμε τις διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει η μοναδική επαφή είναι μόνο μέσω δηλώσεων και ανακοινώσεων. Τώρα μιλάει μόνο ο προπονητής του Παναθηναϊκού στον κόσμο. Δεν μου κάνει καλό αλλά δεν υπάρχει άλλος να μιλήσει. Έχω μπει και σε άλλα πράγματα που δεν είναι η αρμοδιότητά μου και μου απορροφά συγκέντρωση. Ίσως είναι και ένας από τους λόγους που θεωρώ ότι θα μπορούσα να προσφέρω περισσότερα στην ομάδα».

Για την περίπτωση της ΑΕΚ που έπεσε κατηγορία: «Η ΑΕΚ έπεσε αλλά λύθηκαν τα προβλήματά της. Τώρα έχουν αλλάξει οι νόμοι. Δεν μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο. Δεν ξέρω ακριβώς τα χρέη αλλά από αυτά που ακούω ένα κλαμπ αυτού του μεγέθους δεν μπορεί να μην βρεθεί λύση. Σε 2-3 χρόνια τα πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει χωρίς να πέσει η ομάδα. Πρέπει να βγεις να δώσεις ένα πλάνο στον κόσμο. Αν γίνει από κάποιον πολύ πιο εύκολα θα βρεθεί λύση. Δυστυχώς δεν βγαίνει κάποιος. Υπάρχουν τόσοι Παναθηναϊκοί που πιστεύω ότι κάτι θα γίνει».

Για αν αντέχει και το μέλλον του: «Αυτή τη στιγμή είμαι εδώ... Το καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιό μου. Με ποιον θα μιλήσω εγώ;  Δεν μπορείς να μιλήσεις με κάποιον αν δεν αλλάξει η κατάσταση στην ομάδα. Ελπίζω να βρεθεί κάποιος ανεξάρτητα από το αν θα είναι ο Ουζουνίδης προπονητής του Παναθηναϊκού ή όχι. Μπορεί να έρθει κάποιος άλλος και να πει βάζω τα λεφτά μου θέλω κάποιον άλλον προπονητή. Όσο είμαστε στην ομάδα, με τα καλά και τα λάθη μας, θα δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό».

Για την επόμενη ημέρα του Παναθηναϊκού και το ενδεχόμενο του υποβιβασμού: «Βλέπω πολύ δύσκολα τα πράγμα. Υπάρχουν δύο τρόποι να πέσουμε. Αγωνιστικά δεν το συζητάω καν. Ο Παναθηναϊκός θα είναι ψηλά όσες αποχωρήσεις και αν γίνουν. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να κρατηθούμε. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Πιστεύω ότι στο τέλος κάτι θα γίνει. Αυτή την στιγμή δεν φαίνεται κάτι, το σίγουρο είναι ότι θα δοθεί χρόνος σε ανθρώπους που θέλουν να το σκεφτούν καλύτερα.

Το λένε όλοι πως δεν γίνεται ομάδες σαν τον Παναθηναϊκό να μην υπάρχουν. Όση αντιπαλότητα και να υπάρχει δεν υπάρχει Ολυμπιακός, ο οποίος να θέλει να μην υπάρχει ο Παναθηναϊκός. Μέχρι τον Γενάρη δεν είναι εύκολο να κάνεις πώληση, οι άνθρωποι που δουλεύουν έχουν κάνει θαύμα που υπάρχει η ομάδα. Θα κάνουν κάποιο ακόμα και θα δοθεί παράταση ζωής. Όμως όσο κοντά και να είναι ο κόσμος αν δεν βρεθεί κάποιος δεν γίνεται».

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη, 18 Ιουνίου