«ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ»

Στη σκληρή δουλειά που πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός προκειμένου να παραμείνει μεταξύ των καλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων, στάθηκε ο Κάρλος Φρέιτας.

«Μεταξύ των κορυφαίων»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «RECORD

- Πως εξελίσσεται η εμπειρία σας στον Παναθηναϊκό;
"Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές. Είναι το συναίσθημα του να πηγαίνεις σε μία πολύ μεγάλη διεθνώς ομάδα, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις 25 κορυφαίες της Ευρώπης. Επίσης έχω την ευκαιρία να επιστρέψω στη διεκδίκηση ενός τίτλου, το οποίο συνοδεύεται από το γεγονός ότι αφορά μία διαφορετική δομή ομάδα και ένα άλλο είδους ποδόσφαιρο."

- Πως έγινε η πρώτη επαφή;
"Με ένα τηλεφώνημα. Ο Αντιπρόεδρος της ομάδας με κάλεσε να συναντηθούμε στην Ιταλία. Εκεί ήταν η πρώτη μας συνάντηση και μετά στην Ελλάδα όπου και καταλήξαμε σε συμφωνία."

- Δεν υπάρχει ποδοσφαιρική παράδοση στην Πορτογαλία για την εξαγωγή Αθλητικών Διευθυντών. Νιώθετε πως ανοίγετε ένα καινούριο μονοπάτι;
"Το ελπίζω. Τη δεκαετία του 90' προσπάθησαν να θέσουν τις βάσεις αυτής της δουλειάς στην Πορτογαλία ο Αντόνιο Σιμόες, ο Τόνι και άλλοι, αλλά τότε τα πειράματα δεν πήγαν καλά και το όλο εγχείρημα "κάηκε". Θυμάμαι πως όταν με φώναξε η Σπόρτινγκ Λισαβώνας για την συγκεκριμένη δουλειά έπρεπε στην αρχή να τους αποδείξω ότι μπορώ να τη φέρω εις πέρας. Νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο υπό την έννοια ότι η οργάνωση που υπάρχει τώρα στους συλλόγους υπήρχε εδώ και καιρό από ομάδα κυρίως στην Ιταλία. Είμαι πολύ τυχερός διότι από το 1999 πάντα στο ξεκίνημα της περιόδου είχα δουλειά με εξαίρεση την περίοδο 2005-2006 όταν είχα φύγει από την Σπόρτινγκ."

- Τι σας ζήτησαν από τον Παναθηναϊκό;
"Ο Παναθηναϊκός έχει μία ξεχωριστή κουλτούρα νίκης την τελευταία δεκαετία, αλλά έχει καταφέρει να κατακτήσει λιγότερα τρόπαια από το μεγάλο του αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Είναι ο κάτοχος του τίτλου του πρωταθλητή και θέλει να ισχυροποιήσει το μομέντουμ του νικητή που κατέχει πετυχαίνοντας κι άλλα πράγματα, παράλληλα. Όπως το να βελτιώσει την ποιότητα της ομάδας και να αποκτήσει μία δυναμική στις πωλήσεις και στις αγορές των παικτών"

- Μπορείτε να δώσετε μία ευρωπαϊκή διάσταση του Παναθηναϊκού;
"Ο Παναθηναϊκός είναι ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος που έχει καταφέρει να φθάσει στον τελικό ενός ευρωπαϊκού κυπέλλου όταν το 1971 αντιμετώπισε τον Άγιαξ. Τώρα το ποδόσφαιρο είναι διαφορετικό, ο ανταγωνισμός είναι διαφορετικός. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι από τις 16 ομάδες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ οι 14 προέρχονται από πέντε προωταθλήματα. Με άλλα λόγια, υπάρχει ένας νόμος που στέλνει χρήματα στο ποδόσφαιρο. Όποιος, όμως, ανήκει στις 25 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης πρέπει να είναι και στους καλύτερους. Τώρα, λοιπόν, χρειάζεται δουλειά"

-Στην Σπόρτινγκ και την Μπράγκα χειριστήκατε περιορισμένα μπάτζετ. Ο Παναθηναϊκός έχει χρήματα για να σπρώξει στην αγορά;
"Μιλάμε για διαφορετικές δομές ποδοσφαίρου. Η δομή μία ποδοσφαιρικής εταιρείας στην Ελλάδα έχει έναν μεγαλομέτοχο, ο οποίος μαζί με μικρότερους μετόχους καταρτίζουν το μπάτζετ που θα ξοδευτεί. Υπάρχει ένα μπάτζετ που μας επιτρέπει να ανταγωνιστούμε τον Ολυμπιακό και το οποίο, προφανώς, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το αντίστοιχο της Μπράγκα"

- Ο Φερέιρα είναι ένας προσωπικός σας στοίχημα;
"Όχι. Είναι ένα στοίχημα για το οποίο ο πρόεδρος είχε τον τελευταίο λόγο. Εγώ μαζί με τον Αθλητικό Διευθυντή καταλήξαμε σε αυτή τη λύση και ο πρόεδρος την επικύρωσε"

- Θα ποντάρετε σε Πορτογάλους παίκτες για τον Παναθηναϊκό;
"Η Πορτογαλία είναι μέρος της παγκόσμιας αγοράς και έχει την ίδια αξία με άλλες αγορές. Την συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχει μία αγορά στην οποία να έχουμε επικεντρωθεί".

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή, 26 Μαίου