«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ»

Την άποψή του για τον φετινό Παναθηναϊκό εξέφρασε με συνέντευξή του ο Βέλιμιρ Ζάετς που πήρε θέση και για το θέμα του αρχηγού.

«Δεν έχει ταυτότητα»

Ως μια ομάδα χωρίς ταυτότητα χαρακτήρισε τον Παναθηναϊκό ο Βέλιμιρ Ζάετς. Ο «Λαγός» τόνισε πως δεν ήταν μόνο θέμα Νιόπλια η φετινή άσχημη εικόνα, πως δεν φτάνει μόνο ένας Σισέ, εξέφρασε την άποψη πως οι ομάδες χτίζονται και δεν αγοράζονται και πήρε θέση και για το θέμα της αρχηγίας. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ζέκο στα «ΝΕΑ»:
 

Το ευρωπαϊκό κοστούµι του Παναθηναϊκού τσαλακώθηκε φέτος. Ο αποκλεισµός µε γκολ 2-13 δεν είναι βαρύς για την ιστορίατων Πρασίνων; Εσείς αλλιώς µας είχατε συνηθίσει…

Ο Παναθηναϊκός ήταν άσχηµος στο Τσάµπιονς Λιγκ. Ηταν µια συνέχεια της κακής αγωνιστικής εικόνας του στο πρωτάθληµα. ∆εν λέω ότι κάθε χρόνο µπορεί να πηγαίνει στα ηµιτελικά, όπως είχαµε κάνει εµείς το 1985. Πρέπει όµως να έχει αγωνιστική ταυτότητα και ο ΠΑΟ δεν έχει! Οι περισσότερες οµάδες στην Ευρώπη, ακόµη και αυτές που δεν είναι καλές, έχουν κάποιο αγωνιστικό στυλ. Λες: Παίζει αυτό το ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός δεν µπορείς να πεις ότι παίζει αµυντικά ή µε άλλο τρόπο. Αυτό συνέβαινε και πέρυσι. Το πρωτάθληµα και το κύπελλο τα κατέκτησε γιατί είχε καλές µονάδες. Οι παίκτες µε προσωπικότητα πήραν τις κούπες!

Και ποιος φταίει γι’ αυτό; Είναι θέµα προπονητή;

Είναι και θέµα προπονητή! Αλίµονο, όµως, αν τα ρίχνουµε όλα στον προπονητή. Στην Ελλάδα συνηθίζεται αυτό, αλλά τα πράγµατα δεν είναι έτσι. Φταίνε όλοι όσοι είναι γύρω από την οµάδα. Από τον πρόεδρο µέχρι και τον τελευταίο που ασχολείται µε την οµάδα ώρες και µέρες.

Ο Τζιµπρίλ Σισέ έφτασε τα 13 γκολ, είναι πρώτος σκόρερ και όµως ο Παναθηναϊκός παίζει κακό ποδόσφαιρο. ∆εν φτάνει η παρουσία του Γάλλου σταρ;

Φυσικά και δεν φτάνει. Πρέπει να στηρίζεσαι στην οµαδικότητα και φυσικά ναέχεις ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Ακόµη και η Μπαρτσελόνα που έχει πολλά αστέρια, δεν θαέπαιζε τόσο καλό ποδόσφαιροαν δεν στηριζόταν στο οµαδικό παιχνίδι.

Η δαπάνη τόσων εκατοµµυρίων ευρώ, δεν θα περίµενε κανείς ότι θα συνοδευόταν και από καλύτερο θέαµα;

Σίγουρα, αλλά εγώ συνεχίζω να υποστηρίζω ότι οι οµάδες χτίζονται και δεν αγοράζονται. Υπάρχει όµως ένα καλό ρόστερ µε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές στον Παναθηναϊκό και το θέµα είναι να λειτουργήσει ως οµάδα.

Συµφωνείτε µε την κίνηση του προέδρου Ν. Πατέρα να δώσει, µεσούσης της περιόδου, το περιβραχιόνιο τουαρχηγού στον κορυφαίο, τον τελευταίο ενάµιση χρόνο, Σισέ παίρνοντάς τοαπό τον Καραγκούνη;

Πιστεύω ότι δεν προσφέρεικάτι ιδιαίτερο αυτή ηκίνηση, δεν κερδίζεις κάτι. Αλλωστε, πάλι έπαιρνες από αυτόν τον παίκτητο καλύτερο δυνατό. Δεν χρειαζόταν έξτρα κίνητρο. Αντίθετα, έχειςέναν παίκτηπου µπορεί να είναι στενοχωρηµένος.Σε κάθε χώρα βέβαια το βλέπουν διαφορετικά το θέµα της αρχηγίας. Νοµίζω ότι θα ήταν καλύτερο να είναι Ελληνας ο αρχηγός!

Ο ταλαντούχος συµπατριώτης σας Αντε Ρουκάβινα αποχώρησε µε µεταγραφή απότον Παναθηναϊκό. Περιφερειακός επιθετικός ωστόσο δεν υπάρχει στον ΠΑΟ…

Είναι καλός ποδοσφαιριστής ο Ρουκάβινα. Θα δείξει την κλάση του. Η κάθε οµάδα έχει πάντως τη δική της πολιτική.

Πάµε στο θέµα του προπονητή. Είχατε πει ότι ο Τεν Κάτε είναι καλός προπονητής, αλλά δεν σας άρεσε που δεν γνώριζε τόσο καλά την ελληνική πραγµατικότητα. Ο Νιόπλιας που την ήξερε γιατί απέτυχε τη δεύτερη χρονιά;

Εκανε καλή δουλειά ο Νιόπλιας, αλλά δεν είχε τόσο ισχυρή προσωπικότητα. Τα πράγµατα δεν είναι εύκολα, το δε βάρος είναι µεγάλο. Του έλειψε η εµπειρία.

Τον Ζεσουάλδο Φερέιρα τον ξέρετε;

Δεν τον ξέρω προσωπικά, αλλά γνωρίζω τις οµάδες που ήταν προπονητής. Εχει καλές περγαµηνές. Με δυο-τρία άσχηµα αποτελέσµατα στη µέση της σεζόν δεν µπορείς να τον κρίνεις.

Ο Παναθηναϊκός έµεινε δύο βαθµούς πίσω από τον Ολυµπιακό. Σηµαίνει κάτι αυτό, από τις εµπειρίες που έχετε;

Οχι! Δεν σηµαίνει τίποτε αυτό. Ο Παναθηναϊκός έχειπολλές ελπίδες και 16 παιχνίδια µπροστά του να αναστρέψει την κατάσταση.

Το προβλημα στην ανάπτυξη πώς διορθώνεται; Μήπως παίζει ρόλο και η (κάπως µεγάλη) ηλικία κάποιων παικτών;

Διορθώνεται δουλεύοντας στην ανάπτυξη! Είναι απλά τα πράγµατα στο ποδόσφαιρο. Μόνο µε τις µονάδες δεν πας πουθενά. Οι νίκες θα είναι προσωρινές. Πρέπει να στηριχθείς στο σύνολο. Η χηµεία στο κέντρο της οµάδας για µένα είναι πολύ σηµαντική. Θα πρέπει να υπάρξει για παράδειγµα ένας συνδυασµός έµπειρων και νέων παικτών. Να υπάρχουν δηλαδή οι παλιοί, αλλά και η φρεσκάδα των νέων. Δεν µπορεί να παίζουν στο κέντρο και ο Κατσουράνης και ο Ζιλµπέρτο και ο Καραγκούνης. Καλοί παίκτες, αλλά δίπλα τους και ένας πιο νέος, αλλά ποιοτικός παίκτης µπορεί να δώσει πολλά στην οµάδα.
 

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή, 21 Ιουλίου