ΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το Leoforos.gr αναλύει τα… βουνά που έχει να ανέβει ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα της θητείας του στο «τριφύλλι»

Οι δοκιμασίες του Λυμπερόπουλου

Από τις 23 Δεκεμβρίου ο Παναθηναϊκός έχει (νέο) τεχνικό διευθυντή. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος γύρισε μετά από 13 χρόνια στον Σύλλογο όπου μεγαλούργησε σαν ποδοσφαιριστής και φιλοδοξεί να επαναφέρει την ομάδα στις επιτυχίες, συμβάλλοντας από το δικό του μετερίζι στο να βελτιωθεί το «τριφύλλι» σε όλους τους τομείς και να επανέλθει το ποδοσφαιρικό τμήμα στην κανονικότητα. Ο «Λύμπε» σαφώς και έχει μπροστά του ένα πολύ δύσκολο έργο, τόσο γιατί πρόκειται επί της ουσίας για τη δεύτερη θητεία του σε ένα τέτοιο πόστο μετά την παρουσία του σε αντίστοιχη θέση στην ΑΕΚ της Γ’ Εθνικής και της Football League, όσο και γιατί τα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει στο «τριφύλλι» είναι αρκετά και σημαντικά.

Ναι μεν ο Μεσσήνιος είναι ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου, που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στον Σύλλογο, καταλαβαίνει το βάρος της ευθύνης και της φανέλας και έχει μια αρκετά μεγάλη ατζέντα – αφού μετά το τέλος της συνεργασίας του με την ΑΕΚ δραστηριοποιήθηκε ως μάνατζερ στον χώρο – από την άλλη όμως, στον Παναθηναϊκό οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ορθώνουν μπροστά του μια σειρά από εμπόδια. Για την ακρίβεια μια σειρά από δοκιμασίες τις οποίες θα πρέπει να φέρει εις πέρας σε συνεργασία με τα άλλα μέλη της διοίκησης και τον Μαρίνο Ουζουνίδη, προκειμένου να παρουσιάσουν όσο το δυνατό καλύτερο Παναθηναϊκό μέχρι το τέλος της σεζόν κι από εκεί και πέρα να σχεδιάσουν με μεγαλύτερη ποδοσφαιρική λογική, λιγότερο ρίσκο και υψηλότερες βλέψεις την ομάδα της νέας χρονιάς.

Αλλαγή νοοτροπίας

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλησε ο ίδιος ο Λυμπερόπουλος να αλλάξει με το… καλημέρα της επιστροφής του στον Παναθηναϊκό, ήταν η νοοτροπία. Ο «Λύμπε» στην πρώτη του ομιλία στους ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» μίλησε για προσπάθεια στο 200% κάθε ημέρα, χωρίς να ξεχωρίζουν οι παίκτες προπονήσεις ή αγώνες, αλλά και να καταλαβαίνουν ποια φανέλα φοράνε και ποιον Σύλλογο υπηρετούν.

Ο Μεσσήνιος τεχνικός διευθυντής μίλησε στους παίκτες κρατώντας αποστάσεις, πλην όμως στην επίσημη παρουσίασή του ανέφερε και την πίστη που έχει στο ρόστερ. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα του πως «όποιος φοράει τη φανέλα του Παναθηναϊκού για εμένα είναι ο καλύτερος παίκτης που υπάρχει». Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίζει τους παίκτες αρκεί κι αυτοί να δίνουν τα πάντα για την ομάδα και να παρουσιάζουν τη σωστή νοοτροπία και φιλοσοφία όσο φοράνε την πράσινη φανέλα.

Αποχωρήσεις όσων… κλωτσάνε!

Το δεύτερο κομμάτι που έθεσε σε προτεραιότητα ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, ήταν οι αποδεσμεύσεις των παικτών που ο Ουζουνίδης δεν υπολογίζει για τη συνέχεια. Μπορεί η πρώτη περίπτωση με την οποία ασχολήθηκε ο «Λύμπε» να κύλησε πολύ ομαλά και ο Λεντέσμα να έφυγε σαν κύριος, όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο με όλους.

Τρανό παράδειγμα, η περίπτωση του Βίκτορ Ιμπάρμπο που έχει εξαφανιστεί και… αγνοείται με τον τεχνικό διευθυντή του Παναθηναϊκού να βρίσκει επιτέλους τον εκπρόσωπό του για να πιάσει την άκρη του νήματος και να προχωρήσουν οι εξελίξεις. Το έργο του Μεσσήνιου στις αποδεσμεύσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο διότι έχει να κάνει με αρκετούς παίκτες που το μόνο που τους νοιάζει είναι τα λεφτά και όχι η καριέρα και το όνομά τους, ούτε καν η… αξιοπρέπεια του να αποχωρήσουν από κάπου όπου έχουν τεθεί στο περιθώριο, και θα πρέπει να περάσει κι αυτή τη δοκιμασία αν θέλει να περάσει και στο κομμάτι των προσθηκών στο ρόστερ.

Μεταγραφές με… μικρό πορτοφόλι

Μέγιστη δοκιμασία για τον Νίκο Λυμπερόπουλο θα αποτελέσει και το κομμάτι των μεταγραφών. Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού δεδομένα θα πάρει πάνω του τις προσθήκες που θα γίνουν στο ρόστερ. Μπορεί η επιλογή των παικτών να γίνει σε συνεργασία με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, όπως δήλωσε ο «Λύμπε» στην παρουσίασή του, πλην όμως αυτό δεν σημαίνει πως το έργο του θα είναι εύκολο.

Το ξεκάθαρο μειονέκτημα που θα έχει στις διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους στόχους ο Λυμπερόπουλος, είναι το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει οικονομική ευρωστία. Οι «πράσινοι» δεν μπορούν να ανοιχτούν αρκετά και να δαπανήσουν υψηλά ποσά, κάτι που δυσκολεύει αρκετά το έργο του τεχνικού διευθυντή στο κομμάτι των μεταγραφών. Εξίσου μεγάλες δυσκολίες θα έχει να αντιμετωπίσει ο «Λύμπε» κι από το γεγονός ότι δεν υπάρχει θέση ξένου στο ρόστερ, κάτι που σημαίνει ότι μικραίνει κατά πολύ κι η «δεξαμενή» από την οποία μπορεί να αντλήσει υποψήφιους στόχους για τον Παναθηναϊκό.

Να συμμαζέψει τα αποδυτήρια

Πέρα από το κομμάτι της αγωνιστικής νοοτροπίας και φιλοσοφίας που χρειαζόταν άμεση αλλαγή στον Παναθηναϊκό, υπήρχε σοβαρό πρόβλημα και στα αποδυτήρια με την πρότερη κατάσταση. Η έλευση του Ουζουνίδη έφερε μια πρώτη αλλαγή ωστόσο σε συνεργασία με τον Έλληνα τεχνικό ο Λυμπερόπουλος είναι αυτός που καλείται να βάλει τάξη στο… σκορποχώρι που υπήρχε μέχρι πρότινος στο Κορωπί.

Ως «αφεντικό» του ποδοσφαιρικού τμήματος, ο «Λύμπε» καλείται να μαζέψει την κατάσταση και να περιορίσει τα πειθαρχικά παραπτώματα. Η πρώτη ενέργειά του ήταν να αποφασίσει από κοινού την τιμωρία για τον Ζέκα, που ήταν αρκετά υψηλή και για… παραδειγματισμό, δείχνοντας πως πρόθεσή του είναι να επιβληθεί η πειθαρχία και η σοβαρότητα στον Παναθηναϊκό που τόσο έλειψαν το προηγούμενο διάστημα.

Η ενεργοποίηση των σκάουτς

Στο κομμάτι των μεταγραφών, μεγάλη βοήθεια περιμένει να πάρει ο Νίκος Λυμπερόπουος από το τμήμα σκάουτινγκ του Παναθηναϊκού. Ένα τμήμα το οποίο είχε πέσει σε… αδράνεια στην εποχή του Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος έκανε μόνος του… τα πάντα όλα από το οργανόγραμμα του ποδοσφαιρικού τμήματος. Είχε «ακυρώσει» επί της ουσίας τους «κατασκόπους» του Παναθηναϊκού, έβρισκε μόνος του τους ποδοσφαιριστές, έκανε μόνος του τις επαφές και προχωρούσε στο κλείσιμο των μεταγραφών.

Ο «Λύμπε» ήδη έχει μιλήσει με τους ανθρώπους που απαρτίζουν το τμήμα σκάουτινγκ του Παναθηναϊκού κι έχει αρχίσει να ενεργοποιεί ξανά τους περισσότερους από αυτούς, όπως για παράδειγμα έχει γίνει με την περίπτωση του Χουάν Ραμόν Ρότσα αλλά και με άλλους «σκάουτς» της ομάδας. Ήδη καταρτίζεται η λίστα με κοινοτικούς ποδοσφαιριστές που μπορεί να απασχολήσουν την ομάδα, σε συνεργασία του Λυμπερόπουλου με το τμήμα σκάουτινγκ κι αυτό είναι ένα από τα «στοιχήματα» του νέου τεχνικού διευθυντή.

Συσπείρωση ξανά!

Κομβικής σημασίας, αλλά ίσως και πιο… εύκολη στην υλοποίησή της, είναι μια ακόμα «δοκιμασία» που θα κληθεί να ξεπεράσει ο Λυμπερόπουλος. Αυτή αφορά στην τόνωση της συσπείρωσης στην ομάδα, κάτι που είχε πάει περίπατο με την προηγούμενη κατάσταση στα αποδυτήρια και τώρα είναι στη χειρότερη δυνατή φάση της. Με ποδοσφαιριστές που έχουν μισθοφορική συμπεριφορά, δεν παρουσιάζονται καν στις προπονήσεις και θεωρούνται τελειωμένοι.

Για να αλλάξει αυτό χρειάζονται άνθρωποι που να… νιώθουν Παναθηναϊκό κι αυτό είναι το «συν» που έχει ο Λυμπερόπουλος σε αυτή του την προσπάθεια. Στο ποδοσφαιρικό τμήμα πλέον εκτός του Μεσσήνιου τεχνικού διευθυντή υπάρχει στη θέση του προπονητή ο Μαρίνος Ουζουνίδης, βοηθοί του οι Κόλα, Μαραγκός αλλά και η παρουσία των Σαραβάκου και Φύσσα καθημερινά στο Κορωπί. Άνθρωποι που έχουν φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν πως πρέπει να είναι η ομάδα, πως θα γίνει ξανά μια «γροθιά» για να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό.

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου