Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ EUROLEAGUE ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΦΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΡΜΑΝΙ

Η Euroleague προσπάθησε να εξηγήσει ότι ήταν... φυσιολογικό το γεγονός ότι χάθηκαν 13'' από τον αγώνα Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Αρμάνι Μιλάνο.

Η θέση της Euroleague για την επίμαχη φάση στο Παναθηναϊκός - Αρμάνι

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε εκφράσει την πρόθεση να καταθέσει ένσταση για τα 13’’ που χάθηκαν στον αγώνα με την Αρμάνι Μιλάνο σε κρίσιμο σημείο (2’01’’ πριν το τέλος). Οι «πράσινοι» επισήμως το έκαναν αυτό την Κυριακή (23/12), στέλνοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να στηρίξουν την ενέργειά τους. Την ίδια ώρα η Euroleague με επίσημη θέση της, προσπάθησε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι το χρονόμετρο… έτρεξε και θέλησε να περάσει ουσιαστικά προς τα έξω ότι όλα έγιναν σωστά. Η διοργανώτρια αρχή παρέθεσε κανονισμούς (άρθρο 49.2 των κανόνων της FIBA) για να εξηγήσει το γιατί… σωστά κύλησε τελικά ο χρόνος και έδειξε μια διάθεση ουσιαστικά πρςο την ένσταση που έχει καταθέσει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ.

Η Euroleague συγκεκριμένα αναλύει πως: «Επομένως, το ρολόι του παιχνιδιού συνέχισε να τρέχει προς τα κάτω, δεδομένου ότι η μπάλα πέρασε εξ ολοκλήρου από το καλάθι με 2:01 αριστερά στο ρολόι του παιχνιδιού. Η μπάλα έπειτα χτύπησε στους Θανάση Αντεκουντούμπο και Νικ Καλάθη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ Αθηνών. Ο Τζεφ Μπρουκς της Ολίμπια Μιλάνο ήταν τοποθετημένος πίσω από την τελική γραμμή έτοιμη να επαναφέρει την μπάλα ωστόσο, αυτή κύλησε μακριά από αυτόν. Έτσι, ο διαιτητής πήρε την μπάλα επάνω. Σύμφωνα με το Άρθρο 17.3.3. των επίσημων κανόνων μπάσκετ της FIBA 2018:

"Όταν το ρολόι του παιχνιδιού δείχνει δύο λεπτά ή λιγότερα, ο διαιτητές πρέπει να κάνει σήμα στους παίκτες πριν γίνει η επαναφορά στο παρκέ".

Εάν ένας αμυντικός παίκτης:

Μετακινεί οποιοδήποτε μέρος του σώματος του πάνω από τη γραμμή οριοθέτησης για να παρεμποδίσει την επαναφορά, ή βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 1 μ. Από τον παίκτη που κάνειτ την επαναφορά, όταν ο χώρος εισόδου έχει απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα, αποτελεί παραβίαση και οδηγεί σε τεχνικό φάουλ".

Ως εκ τούτου, ο διαιτητής σωστά έκανε το σήμα και έδωσε την μπάλα στον Μπρουκς για την επαναφορά. Η καταμέτρηση των πέντε δευτερολέπτων ξεκίνησε όταν η μπάλα ήταν στην διάθεση του παίκτη, με 1:51" να απομένουν για το υπόλοιπο του παιχνιδιού. Η μπάλα πέρασε στον Κέρτις Τζέρελς της Ολίμπια Μιλάνο με 1:50" στο χρονόμετρο».

Συνεχίζοντας, η Euroleague αναλύει τις κινήσεις του διαιτητή και τονίζει πως σωστά σταμάτησε το ματς 1:48" πριν το τέλος, καθώς ο υπεύθυνος της αναμέτρησης έκρινε σωστό να διακόψει την ροή του χρονομέτρου. Μάλιστα, η αρμόδια επιτροπή της λίγκας «δικαιολογεί» και την κίνηση των διαιτητών να δουν την φάση στο instant replay και να μην «επιστρέψουν» τα δευτερόλεπτα που κύλησαν, καθώς η ανακοίνωση τονίζει πως «μετά το instant replay, οι διαιτητές δεν είδαν πως υπήρξαν σφάλματα ή δυσλειτουργίες με το χρονόμετρο. Έτσι, το παιχνίδι συνεχίστηκε σωστά με επαναφορά του Μίτσοφ από την πλάγια γραμμή, με 1:48" για το τέλος του ματς και 22" κατοχής για την Ολίμπια Μιλάνο».

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή, 21 Ιουνίου