Ο ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Τους τρόπους με τους οποίους δύναται οι νεαροί αθλητές να βελτιώσουν τη συναισθηματική τους υγεία και να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη κατά τη διάρκεια των διακοπών αποκαλύπτει ο ψυχολόγος της Ακαδημίας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Μάνος Τσαγκαράκης.

Ο Μάνος Τσαγκαράκης συμβουλεύει τους αθλητές της Ακαδημίας

Αναλυτικά τι συμβουλεύει τους νεαρούς αθλητές:

Μάθε να κάνεις διακοπές από τα «πρέπει» σου!

«Διακοπές σημαίνει διακόπτουμε μια διαδικασία και τα «πρέπει» της ζωής μας ή με άλλα λόγια τα κομμάτια της καθημερινότητάς μας όπου άλλοι μπορούν να μας θέσουν όχι απαραίτητα ορατές σε εμάς απαιτήσεις και εν τέλει να κριθούμε με βάση αυτές.

Είναι τα πρώτα που καλούμαστε συνειδητά να βάλουμε στο περιθώριο και να τα αντικαταστήσουμε με τα καταπιεσμένα «θέλω» μας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη διακοπή του σχολείου για τις μικρές ηλικίες ή το κλείσιμο των φροντιστηρίων για τους εφήβους, προκειμένου να επενδύσουμε στην καλυτέρευση της συναισθηματικής μας υγείας και στην ανάπτυξη της συναισθηματικής μας νοημοσύνης.

Επιπρόσθετα, διακοπές δε σημαίνει απαραίτητα ότι παραιτούμαι από την καθημερινότητά μου και δε σκέφτομαι τίποτα όπως πιστεύει η πλειοψηφία του κόσμου αλλά όπως έχουν επισημάνει και έρευνες από τους Eden (2001) και οι Fritz και Sonnentag (2006) οι διακοπές ανανεώνουν και υπό συνθήκες εμπλουτίζουν τους συναισθηματικούς πόρους μας όπως και τα προσωπικά μας χαρακτηριστικά.

Η απαιτητική καθημερινότητά μας καταναλώνει σταδιακά μέσα στη χρονιά τους συναισθηματικούς μας πόρους με αποτέλεσμα η συγκέντρωση όλων των καταστάσεων που προκαλούν στρες να μας φέρνουν αρκετές φορές στα όρια της συναισθηματικής εξάντλησης (Burn-out) , το οποίο εκδηλώνεται αρχικά με πτώση της απόδοσης, εγκατάλειψη των δραστηριοτήτων και μετέπειτα με προβλήματα υγείας όπως πονοκέφαλοι και διαταραχές ύπνου».

Πώς να επωφεληθούμε στο μέγιστο από τις διακοπές μας!

1

«Η συνειδητή προσπάθεια περιορισμού ή ακόμη  καλύτερα της εξάλειψης  της αρνητικής αυτοκριτικής και αυτοανάλυσης είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα. Το καλοκαίρι σηματοδοτεί το τέλος μιας ακαδημαϊκής χρονιάς. Το οτιδήποτε δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε δεν αποτελεί αρνητική ταμπέλα του εαυτού μας (πχ είμαι άχρηστος , ποτέ δεν τα καταφέρνω , οι άλλοι είναι καλύτεροι από μένα κ.α) ούτε πράξη αυτοτιμωρίας (πχ δεν έβγαλα το βαθμό που ήθελα άρα θα κόψω όλες τις δραστηριότητές μου). Αντίθετα, θα αποτελέσει ένα συγκεκριμένο στόχο για τη χρονιά που έρχεται, ο οποίος θα βρίσκεται υπό έλεγχο. Ο έλεγχος ενός στόχου μπορεί να διαμορφωθεί ως εξής:

Πατήστε εδώ για να κάνετε το τεστ!

Η θέση της αρνητικής αυτοκριτικής θα καλυφθεί από θετικές αντανακλάσεις του εαυτού μας με το να απαντήσουμε ιδανικά γραπτώς σε δύο ερωτήσεις: ποια ή ποιες είναι οι θετικές πλευρές της δραστηριότητάς μου για μένα και τι έχω καταφέρει όσον αφορά τη δραστηριότητά μου που να το θεωρώ προσωπική μου επιτυχία!

Έτσι νιώθουμε ικανοί για τους στόχους που έρχονται τη νέα χρονιά και αρχίζουμε να χτίζουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Εν συνεχεία, η επιδίωξη του να έρθουμε σε επαφή με την αίσθηση της πρόκλησης για κάθε τι καινούριο είναι ο τρόπος για να βελτιώσουμε την αίσθηση της αυτοδυναμίας και αυτοεκτίμησής μας .Πρότυπα παραδείγματα είναι η μάθηση νέας γλώσσας ή ακόμη  καλύτερα για τους νεαρούς αθλητές η ενασχόληση με ένα καινούριο άθλημα».

Τώρα είναι η ώρα να ασχοληθείτε με αθλήματα που πάντα θέλατε ή είχατε την περιέργεια να δοκιμάσετε!

«Είναι γνωστό πως όσο περισσότερο χρόνο επενδύουμε σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα τόσο μεγαλύτερη είναι και η πρόοδος που επιτυγχάνουμε.

Παρ’ όλα αυτά η εξατομίκευση αυτή δυσκολεύει τη μελλοντική βελτίωση στη συγκεκριμένη δραστηριότητα αν και  το μοντέλο της αθλητικής εξειδίκευσης σε νεαρή ηλικία δημιουργεί άτομα με εξελιγμένες ικανότητες. Η υιοθέτηση ενός γενικευμένου  αθλητικού χαρακτήρα που εμπεριέχει τα στοιχεία της περιέργειας της θέλησης για μάθηση και πάνω απ’ όλα την ανάγκη για κίνηση συνδέεται εν τέλει με σημαντικές αποδόσεις στην ενήλικη ζωή σε μια μεγάλη γκάμα αθλημάτων.

Με άλλα λόγια προκειμένου να προστατεύσετε και να εξελίξετε σε περίοδο διακοπών το άθλημα που αγαπάτε, κάντε διάλειμμα και ασχοληθείτε με κάτι καινούριο για  να ενισχύσετε την ικανότητά σας να λαμβάνετε και να διαχειρίζεστε αποφάσεις σε κρίσιμες φάσεις του παιχνιδιού μέσα από μια γκάμα κινητικών και νοητικών ικανοτήτων όπου έχουν την τάση να μεταφέρονται από το ένα άθλημα στο άλλο».

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου