ΠΛΑΝΟ ΕΥΡΩΠΗΣ; ΠΟΥΘΕΝΑ!

Ο διευθυντής σύνταξης της «ΠΡΑΣΙΝΗΣ» Πανορμίτης Κωνσταντινίδης γράφει για τα έξι τελευταία χρόνια που δείχνουν πόσο μακριά βρίσκεται ο Παναθηναϊκός από το στοιχείο του!

Πλάνο Ευρώπης; Πουθενά!

Το τέλος της ευρωπαϊκής περιπέτειας του Παναθηναϊκού ήλθε φέτος από τις 24 Αυγούστου και για τρίτη χρονιά τα έξι τελευταία χρόνια δεν θα βρεθεί σε ομίλους καμίας διοργάνωσης.

Αλλά και τις άλλες τρεις φορές που πέρασε στους ομίλους του Europa League, δεν πέτυχε και τίποτα το ιδιαίτερο. Μόλις μια νίκη σε 18 αγώνες (επί της Μάριμπορ το 2012/13), πέντε ισοπαλίες και 12 ήττες. 

Ναι, γνωρίζουμε από τι πέρασε αυτά τα χρόνια ο Παναθηναϊκός. Ειδικά στην αρχή αυτής της εξαετίας. Κι όπως όλοι μας έτσι κι ο κόσμος έδειχνε τεράστια υπομονή. Από ένα σημείο κι έπειτα όμως, όσο κι αν πολλές φορές υπάρχουν επαρκείς δικαιολογίες αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά και ο Παναθηναϊκός έχει βγάλει από το DNA του τις ευρωπαϊκές του παρουσίες.

Στην προκριμένη περίπτωση πιστεύουμε ότι οφείλεται στην απουσία πλάνου. Στην απουσία προγραμματισμού και μιας μεθοδολογίας που θα έπρεπε να είναι προσαρμοσμένη στο πως είναι πλέον δομημένο το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Ειδικά για ομάδες με περιορισμένο μπάτζετ, όπως εν προκειμένω ο Παναθηναϊκός, η ευρωπαϊκή πορεία μπορεί να σημάνει οικονομική ανάσα. Τα έσοδα άλλωστε από τους ομίλους και τη συνέχεια των διοργανώσεων μπορούν σιγά-σιγά να στηρίξουν ένα ολόκληρο οικοδόμημα για πολλά χρόνια, εφόσον υπάρχει συνέπεια. Αλλά για να υπάρχει συνέπεια πρέπει να υπάρχει και πλάνο.

Το ακόμη χειρότερο για τον φετινό Παναθηναϊκό, είναι πως και αυτά τα λίγα χρήματα που υπάρχουν για μεταγραφές, δόθηκαν με τεράστια καθυστέρηση. Κι έπαιξε η ομάδα μισόγυμνη απέναντι σε ομάδα από το ισπανικό Πρωτάθλημα που ‘χει τεράστια ποιότητα.

Αλλά  το ζήτημα δεν είναι να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το «χαλάκι» της ισχυρής Αθλέτικ. Αυτό είναι εύκολο.

Το ζητούμενο είναι να εκμεταλλευτείς αυτόν τον σοβαρό προπονητή που έχεις βρει και το επιτελείο του και να καταστρώσεις μια στρατηγική για να ξαναβρείς τον ευρωπαϊκό σου δρόμο. Να δημιουργήσεις τις συνθήκες και σιγά-σιγά να τις ενισχύεις. Διότι εάν περιμένεις μόνο από τα πενιχρά έσοδα του ελληνικού Πρωταθλήματος, δεν πρόκειται να ανασάνεις οικονομικά.

Γιατί το ξαναλέμε: Μόνο τα έσοδα από την Ευρώπη μπορούν να στηρίξουν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο μια ελληνική ομάδα. 

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου