Η ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑΣ ΧΤΥΠΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Στην εποχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο διαχωρισμός των διαφορετικών δαπανών θα έπρεπε να είναι μια τυπική διαδικασία για ένα σύστημα υγείας. Όμως, ακόμη και σήμερα, αρκετά χρόνια μετά την καθολική εφαρμογή της στη χώρα μας, τα εμβόλια συνεχίζουν να μην διαχωρίζονται από τα φάρμακα. Διαιωνίζεται, δηλαδή, η μεθοδολογική και ουσιαστική στρέβλωση που εντάσσει τη δαπάνη των εμβολιασμών στον κρατικό προϋπολογισμό του φαρμάκου.

Η κακοδαιμονία της συνιστώσας χτυπά τη δημόσια υγεία

Τα εμβόλια, τα οποία αποτελούν πρόληψη και όχι θεραπεία νόσου, δεν εμπίπτουν στην έννοια της φαρμακευτικής περίθαλψης και δαπάνης, η οποία αφορά φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία νόσων και επιπλοκών αυτών.

Παλιότερα, ο καθορισμός της δαπάνης γινόταν με βάση τις υποβολές των φαρμακείων. Τα φαρμακεία υπέβαλλαν όλες τις συνταγές και τις εκτελέσεις μαζί, είτε αφορούσαν αναλώσιμα π.χ. για το διαβήτη, είτε φάρμακα, είτε εμβόλια. Η έλευση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αρχικά, και στην πορεία η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ που υλοποιείται εντατικά το τελευταίο διάστημα, άλλαξαν το τοπίο. 

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη, 22 Μαίου