Πετρούνιας: «Ισότητα χωρίς περιορισμούς στα γήπεδα»!

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

16.03.2020 14:37

Πετρούνιας: «Ισότητα χωρίς περιορισμούς στα γήπεδα»!

Ο ψυχολόγος του ΠΑΟ, Δημήτρης Πετρούνιας, αποκαλύπτει στην «Πράσινη» όλες τις καινοτομίες του Παναθηναϊκού ΑμεΑ, το τρισδιάστατο πινάκιο αφής που χρησιμοποιείται για την μετάδοση αγώνων μπάσκετ σε φιλάθλους με προβλήματα όραης, τα δελτία Τύπου σε γραφή Braille, και το νέο εγχείρημα που έχει στόχο οι αθλητές να κάνουν προπόνηση στο σπίτι τους, μέσω της τεχνολογίας Εικονικής Πραγματικότητας (VR)

Ο Παναθηναϊκός ΑμεΑ δεν είναι απλά ένα σωματείο για αθλητές με αναπηρία, είναι ολόκληρη ιδεολογία και κατ’ επέκταση οι ιθύνοντες του συλλόγου συνεχίζουν να καινοτομούν με στόχο την ισότητα χωρίς περιορισμούς στα γήπεδα, με δράσεις όπως το τρισδιάστατο πινάκιο αφής που χρησιμοποιείται για την μετάδοση αγώνων μπάσκετ σε τυφλούς φιλάθλους και τα δελτία Τύπου σε γραφή Braille!

Ο ψυχολόγος του Παναθηναϊκού ΑΟ και ΑμεΑ, που είναι και ψυχολόγος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτρης Πετρούνιας, είναι ο υπεύθυνος για τις δράσεις αυτές και αποκαλύπτει στην «Πράσινη» όλες αυτές τις καινοτομίες του «τριφυλλιού», ενώ αναφέρεται και στο νέο εγχείρημα όπου αθλητές ΑμεΑ θα μπορούν μέσω της τεχνολογίας Εικονικής Πραγματικότητας (VR) να κάνουν προπόνηση με τις οδηγίες του staff ακόμα κι... από το σπίτι τους!

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την πρώτη μας συνέντευξη και από τότε ο Παναθηναϊκός ΑμεΑ μετρά πολλές επιτυχίες και έχει αποδειχθεί πως είναι από τα δημοφιλέστερα τμήματα του συλλόγου. Πως νιώθετε για αυτό;

«Πριν από περίπου ένα χρόνο ο Παναθηναϊκός ΑμεΑ ήταν υπό δημιουργία μετά την σύμφωνη γνώμη του προέδρου, Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Θυμάμαι την αγωνία και την προσμονή που είχαμε με τον εκ των ιδρυτικών μελών του Παναθηναϊκού ΑμεΑ και υπεύθυνο γραφείου Τύπου του συλλόγου, Άγγελο Σκλαβουνάκη, ώστε να δομηθούν όλα σωστά και να δημιουργήσουμε ένα τμήμα αντάξιο της ιστορίας και των ιδανικών της ομάδας. Είναι αξιοσημείωτο και συμβολικής σημασίας να αναφερθεί πως η πρώτη συζήτηση για την δημιουργία τμήματος ΑμεΑ ήταν πριν 4 χρόνια με τον Άγγελο στο νησί του ιδρυτή μας, την Κεφαλονιά. Από τότε πέρασε καιρός κι αρκετές δυσκολίες μέχρι να έρθει η τωρινή διοίκηση, με την υποστήριξη εξ’ αρχής από τον Γενικό διευθυντή του συλλόγου, Σταύρο Ντίνο, για να υλοποιηθεί κάτι τόσο σημαντικό στον ελληνικό αθλητισμό. Το πρώτο μας τμήμα ήταν το μπάσκετ με αμαξίδιο με τον επιχειρηματία και παλαίμαχο παίκτη του Παναθηναϊκού, Βαγγέλη Παπαλιό, να ηγείται αυτής της προσπάθειας. Η επιτυχία ήρθε μέσα από έναν «μαραθώνιο» αγώνων όπου η ομάδα κατέκτησε την άνοδο στην Α1 δημιουργώντας… παραλήρημα ενθουσιασμού. Η αγάπη και η στήριξη του κόσμου από τον πρώτο αγώνα μέχρι τον τελικό ήταν συγκλονιστική. Το προπονητήριο 2 του ΟΑΚΑ πολλές φορές υπήρξε ασφυκτικά γεμάτο με εκατοντάδες φιλάθλους να στέκουν όρθιοι περιμετρικά του γηπέδου και να τραγουδούν. Είμαστε ευλογημένοι κι απόλυτα ευτυχισμένοι με τα όσα ζήσαμε μέχρι σήμερα. Όμως πιστεύω πως τα ακόμα καλύτερα έρχονται και η πρώτη θέση αυτή την στιγμή ως αήττητοι αποτελεί μια μικρή ένδειξη».

Πως «γεννήθηκε» η ιδέα για τη δημιουργία ενός πίνακα, όπου απεικονίζεται το γήπεδο μπάσκετ με το σύστημα Braille, ώστε να μπορούν και οι τυφλοί φίλαθλοι να παρακολουθήσουν έναν αγώνα μπάσκετ;

«Η φιλοσοφία μας από την πρώτη στιγμή είναι να υπάρχει απόλυτη ισότητα προς όλους χωρίς κανένα περιορισμό! Τα αθλητικά σωματεία ΑμεΑ παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους αθλητές τους, όμως δεν προνόησαν να κάνουν κάτι αντίστοιχο και για τους φιλάθλους τους. Σε αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίσαμε το κενό και συστήσαμε μια ομάδα εργασίας ώστε να το αντιμετωπίσουμε. Μαζί με τον Θεόδωρο Σιούτα, τον ηρωικό κι ακούραστο έφορο του τμήματος μπάσκετ με αμαξίδιο, και τον Άγγελο Σκλαβουνάκη βρήκαμε την φόρμουλα υλοποίησης. Η δημιουργία, η εφαρμογή και η μετάδοση ήταν τρείς τομείς που ο καθένας μας ανέλαβε χωριστά ώστε η πρώτη εξέδρα τυφλών να είναι γεγονός. Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως είμαστε η μόνη ομάδα που έχει δελτία τύπου σε γραφή Braille ώστε κι ο φίλαθλος που έχει πρόβλημα όρασης να ενημερώνεται εκτενώς για τις αγωνιστικές μας δραστηριότητες. Τέλος, η ομάδα μας διαθέτει εξειδικευμένους συνεργάτες περιγραφής του αγώνα στα άτομα με περιορισμένη όραση με υπεύθυνη την Ελένη Παππά».

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο πρώτος σύλλογος που θέλησε εμπράκτως να χαρίσει ίσες ευκαιρίες στους τυφλούς οπαδούς του, να παρακολουθήσουν έναν αγώνα μπάσκετ, αρχικά με την σκέψη να υπάρχει κάποιος που να περιγράφει στο άτομο με τα προβλήματα όρασης τον αγώνα, και στη συνέχεια με την δημιουργία του συγκεκριμένου πίνακα, ο οποίος μάλιστα έγινε παράδειγμα και για άλλους συλλόγους. Πως αισθάνεστε γι’ αυτό;

«Ο Παναθηναϊκός ΑμεΑ ήρθε για να αλλάξει τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία στην χώρα μας. Εργαζόμαστε καθημερινά πάνω σε αυτό κι ήδη έχουμε καταφέρει να φέρουμε καινοτομίες μέσα σε λίγους μήνες ύπαρξης. Αρχικά, όπως πολύ σωστά προαναφέρατε, καλέσαμε άτομο κι αφού το εκπαιδεύσαμε του δώσαμε τον ρόλο να περιγράφει τον αγώνα δίπλα στον τυφλό φίλαθλο. Δεν μας έφτανε όμως αυτό, επιθυμούσαμε να δημιουργήσουμε ένα «εργαλείο» που θα έδινε ακόμα καλύτερη περιγραφή κι αίσθηση. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το τρισδιάστατο πινάκιο αφής. Δεν σας κρύβω πως κατά την διάρκεια της δημιουργίας του πινακίου, μαζί με τον πολυπράγμων μηχανικό, Δημήτρη Γιαννακάκη και την εταιρία JAR όπου χωρίς αυτούς δεν θα είχε υλοποιηθεί, αν και απαιτούνταν πολλές ώρες εργασίας μέχρι αργά το βράδυ, ήμασταν συγκινημένοι κι υπερήφανοι σκεπτόμενοι πως σε λίγα χρόνια κάθε γήπεδο στην επικράτεια θα έχει ακολουθήσει το παράδειγμά μας δίνοντας χαρά στους φιλάθλους με προβλήματα όρασης»!

Πείτε μας για την απόφαση να ιδρύσει ο Παναθηναϊκός ΑμεΑ το Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας για αθλητές ΑμεΑ σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και εξαίρετους επιστήμονες στο εξωτερικό; Τι θέλετε να πετύχετε με αυτό και ποιες άλλες καινοτομίες ετοιμάζετε;

«Ως Παναθηναικός ΑμεΑ επιθυμούμε να γίνουμε ο φανός της εξέλιξης σεβόμενοι πάντα τις αξίες και τα ιδανικά μας, αυτό άλλωστε διδαχθήκαμε από τον Γεώργιο Καλαφάτη και τον Παύλο Γιαννακόπουλο. Για αυτό τον λόγο το Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας για αθλητές ΑμεΑ δημιουργήθηκε ώστε να τους εξυπηρετήσει πολύπλευρα και ουσιαστικά. Η αρχή δόθηκε με το πινάκιο αφής για τους φιλάθλους με προβλήματα όρασης κι αφού αντιληφθήκαμε την σημαντικότητα του εγχειρήματος θελήσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Πιστεύω πως σε λίγα χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει τόσο σημαντικές καινοτομίες που θα γίνουμε σημείο αναφοράς κι εκτός του καθαρά αθλητικού πλαισίου. Επειδή επιμελούμαι του συγκεκριμένου εγχειρήματος το όραμά μου είναι ακριβώς αυτό. Η συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και εξαίρετους επιστήμονες στο εξωτερικό μας δίνει την ώθηση για να πετύχουμε κάτι μοναδικό. Ήδη έχουμε ξεκινήσει την δημιουργία μιας εφαρμογής με την εταιρία JAR που εδρεύει στην Ολλανδία για αθλητές ΑμεΑ όπου θα μπορούν μέσω της τεχνολογίας Εικονικής Πραγματικότητας (VR) να κάνουν προπόνηση με τις οδηγίες του staff ακόμα κι ...από το σπίτι τους. H συγκεκριμένη πρόταση μάλιστα έχει κατατεθεί σε διαγωνισμό».

Σε διάρκεια ενός χρόνου ο Παναθηναϊκός έχει ιδρύσει τμήμα μπάσκετ με αμαξίδιο, ξιφασκίας, σκοποβολής, ποδηλασίας, τοξοβολίας, κολύμβησης, άρσης βαρών σε πάγκο και πινγκ πονγκ. Ποιος είναι ο στόχος του συλλόγου σε αγωνιστικό επίπεδο;

«Ο στόχος αρχικά είναι να φέρει τα άτομα με αναπηρία στο γήπεδο, είτε ως παίκτες είτε ως φιλάθλους. Μέχρι ενός σημείου τα καταφέραμε όμως υπάρχουν κι άλλα πλαίσια που πρέπει να εργαστούμε ώστε να υπάρξει ακόμα πιο δυναμική προσέγγιση. Τα τμήματα που προαναφέρατε δημιουργήθηκαν για να έχουν επιλογές οι εν δυνάμει παίκτες ΑμεΑ, ώστε να επιλέξουν το άθλημα που τους αρέσει περισσότερο. Η αλήθεια είναι πως έχουμε συναντήσει αρκετές δυσκολίες, γιατί οι χώροι προπόνησης απαιτούν προσβασιμότητα και τα περισσότερα τμήματα στεγάζονται στην Λεωφόρο, κι όπως αντιλαμβάνεστε δεν είχε προβλεφθεί μια τέτοια ενέργεια. Αυτός είναι κι ο λόγος που τα τμήματα δεν «ανοίγουν» μαζικά αλλά στοχευμένα. Όσο αφορά τον στόχο του συλλόγου σε αγωνιστικό επίπεδο δεν είναι άλλος από το πρωταγωνιστεί σε λίγα χρόνια. Ήδη οι αθλητές μας στο τμήμα ξιφασκίας, Πάνος Τριανταφύλλου και Βασίλης Ντούνης, κατέκτησαν μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα. Οι μεταγραφές που έγιναν φέτος σε όλα τα τμήματα θα χαρίσουν πολύ όμορφες στιγμές στους φιλάθλους μας. Αν επιθυμείτε να μάθετε τα νέα μας αποκτήματα επισκεφθείτε μας στη σελίδα στο Facebook, Παναθηναϊκός ΑμεΑ - Panathinaikos People with Disabilities»!

«Στον ΠΑΟ που μας γαλούχησε έχουμε καθήκον»!

Ο Δημήτρης Πετρούνιας χαρακτήρισε ανταμοιβή το PAO Alive για τον κάθε οπαδό του Παναθηναϊκού, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτό το πρότζεκτ θα ευδοκιμήσει έστω και στο τέλος!

Θέλετε να μας πείτε τη γνώμη σας για το PAO Alive και πως πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει τον σύλλογο;

«Στον Παναθηναϊκό που μας γαλούχησε και μας έκανε να στεκόμαστε υπερήφανοι δεν υπάρχει στιγμή χωρίς καθήκον προς το σύλλογο. Έτσι λοιπόν το PAO Alive αποτελεί την ελάχιστη ανταμοιβή μας. Η ιστορία γράφεται από μας τους ίδιους κι αυτές τις στιγμές καλούμαστε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο να κάνουμε μια κίνηση πνοής για τον σύλλογο. Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα και πραγματικά αν κάναμε όλα όσα είμαστε ικανοί να κάνουμε, θα εκπλήσσαμε ακόμα και τον εαυτό μας. Προσωπικά πιστεύω πολύ σε αυτό το πρότζεκτ και για αυτό το λόγο έχω συνεισφέρει με κάθε τρόπο. Στο τέλος θα τα καταφέρουμε, πάντα τα καταφέρνουμε...»

Παναθηναϊκός: Μήνυμα παραμονής από Δώνη!

Παναθηναϊκός: Μήνυμα παραμονής από Δώνη!

Premier League: «Δεν ξεκινάμε αν δεν είναι ασφαλές – Καμία απόφαση για τα συμβόλαια»

Premier League: «Δεν ξεκινάμε αν δεν είναι ασφαλές – Καμία απόφαση για τα συμβόλαια»

Παρουσιάστρια «τρελάθηκε» με την καραντίνα και έμεινε χωρίς εσώρουχο (photos)

Παρουσιάστρια «τρελάθηκε» με την καραντίνα και έμεινε χωρίς εσώρουχο (photos)

Παναθηναϊκός: «Μένουμε σπίτι για να ζησούμε ξανά τις στιγμές στα αποδυτήρια» (video)

Παναθηναϊκός: «Μένουμε σπίτι για να ζησούμε ξανά τις στιγμές στα αποδυτήρια» (video)

Σένκεφελντ: «Η υπομονή είναι η ικανότητα του να έχεις καλή συμπεριφορά, ενώ περιμένεις» (photos)

Σένκεφελντ: «Η υπομονή είναι η ικανότητα του να έχεις καλή συμπεριφορά, ενώ περιμένεις» (photos)

Ο αγώνας που στέρησε από τον Παναθηναϊκό του Κυράστα το πρωτάθλημα (video+photos)

Ο αγώνας που στέρησε από τον Παναθηναϊκό του Κυράστα το πρωτάθλημα (video+photos)

Η πρόθεση της UEFA για τα πρωταθλήματα και το σενάριο-βόμβα για την Super League

Η πρόθεση της UEFA για τα πρωταθλήματα και το σενάριο-βόμβα για την Super League

Ο Γκούμας θυμήθηκε το περιστατικό με τον Σόουζα και το «Ποιον αρχηγό ρώτησες;» του Κυράστα

Ο Γκούμας θυμήθηκε το περιστατικό με τον Σόουζα και το «Ποιον αρχηγό ρώτησες;» του Κυράστα

Φύσσας για Κυράστα: «Δεν έσκυβε το κεφάλι»

Φύσσας για Κυράστα: «Δεν έσκυβε το κεφάλι»

Ο Γιώργος Καραγκούνης θυμήθηκε το «Δεν θα πεθάνουμε γι’ αυτούς» του Κυράστα

Ο Γιώργος Καραγκούνης θυμήθηκε το «Δεν θα πεθάνουμε γι’ αυτούς» του Κυράστα

Λυμπερόπουλος: «Ο Κυράστας έκανε τους παίκτες να πεθαίνουν γι’ αυτόν»

Λυμπερόπουλος: «Ο Κυράστας έκανε τους παίκτες να πεθαίνουν γι’ αυτόν»

Παναθηναϊκός: Το αφιέρωμα στην Καλέντζου (photos)

Παναθηναϊκός: Το αφιέρωμα στην Καλέντζου (photos)

Στην πλατφόρμα για τα 800 ευρώ οι ομάδες της Α1 Ανδρών

Στην πλατφόρμα για τα 800 ευρώ οι ομάδες της Α1 Ανδρών

Esports: ΝΒΑ 2Κ20 με «πράσινη» εκπροσώπηση (photos)

Esports: ΝΒΑ 2Κ20 με «πράσινη» εκπροσώπηση (photos)

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: H βραδιά του legend Διαμαντίδη (videos+photos)

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: H βραδιά του legend Διαμαντίδη (videos+photos)

Κορονοϊός: 50 νεκροί στην Ελλάδα - 81 νέα κρούσματα, ακόμη 20 στο πλοίο - 1.415 στο σύνολο

Κορονοϊός: 50 νεκροί στην Ελλάδα - 81 νέα κρούσματα, ακόμη 20 στο πλοίο - 1.415 στο σύνολο

Κωστάκη: «Είμαστε όλοι μαχητές και θα τα καταφέρουμε» (video)

Κωστάκη: «Είμαστε όλοι μαχητές και θα τα καταφέρουμε» (video)

UEFA: Μέχρι Ιούλιο τα εγχώρια πρωταθλήματα, τον Αύγουστο οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις

UEFA: Μέχρι Ιούλιο τα εγχώρια πρωταθλήματα, τον Αύγουστο οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Οι συγκλονιστικές ιστορίες του Χριστόφορου Κόλα για τον Γιάννη Κυράστα

Οι συγκλονιστικές ιστορίες του Χριστόφορου Κόλα για τον Γιάννη Κυράστα

Ο Δημήτρης Σαραβάκος θυμάται την… πλάκα που του έκανε ο Γιάννης Κυράστας

Ο Δημήτρης Σαραβάκος θυμάται την… πλάκα που του έκανε ο Γιάννης Κυράστας

Ο Στράτος Αποστολάκης αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες για τον Γιάννη Κυράστα

Ο Στράτος Αποστολάκης αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες για τον Γιάννη Κυράστα

Προπονητάρα, αληθινός!

Προπονητάρα, αληθινός!

Τρομερός Τζόκοβιτς! Προπόνηση στο σπίτι με… τηγάνι (video)

Τρομερός Τζόκοβιτς! Προπόνηση στο σπίτι με… τηγάνι (video)

UEFA: Τελικοί κεκλεισμένων των θυρών

UEFA: Τελικοί κεκλεισμένων των θυρών

Με… «Πράσινη» το μήνυμα της Εβελίνας Κυράστα για τον πατέρα της

Με… «Πράσινη» το μήνυμα της Εβελίνας Κυράστα για τον πατέρα της

Παναθηναϊκός: «Ο… τρελός Ινσούα»

Παναθηναϊκός: «Ο… τρελός Ινσούα»

Απίθανο: Διαιτητής σε καραντίνα κάνει προπόνηση για το οφσάιντ στο… σαλόνι (video)

Απίθανο: Διαιτητής σε καραντίνα κάνει προπόνηση για το οφσάιντ στο… σαλόνι (video)

Κορονοϊός - Τραγωδία στην Ισπανία: 864 θύματα σε 24 ώρες - Πάνω από 9.000 συνολικά οι νεκροί

Κορονοϊός - Τραγωδία στην Ισπανία: 864 θύματα σε 24 ώρες - Πάνω από 9.000 συνολικά οι νεκροί

Απίστευτο: Δείτε πώς ντύθηκε για να «σπάσει» την καραντίνα (photos)

Απίστευτο: Δείτε πώς ντύθηκε για να «σπάσει» την καραντίνα (photos)

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Aνάμεσα στα 50 κορυφαία ντέρμπι του κόσμου

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Aνάμεσα στα 50 κορυφαία ντέρμπι του κόσμου