ΚΟΛΩΤΣΗ: «ΤΟ FUTSAL ΔΙΝΕΙ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΣΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ»

Η Τριανταφυλλιά Κολώτση, μίλησε στην «Πράσινη» για την δημιουργία ακαδημιών κοριτσιών στο futsal.

Κολώτση: «Το futsal δίνει σιγουριά στα κορίτσια»

Της Δήμητρας Πολυχρονοπούλου

Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. πρωτοπορεί και πάλι, δημιουργώντας ομάδα ποδοσφαίρου σάλας για γυναίκες και κορίτσια. Η υπεύθυνη ακαδημιών και προπονήτρια του Παναθηναϊκού, Τριανταφυλλιά Κολώτση, μίλησε αποκλειστικά στην «Πράσινη» για τη δημιουργία ακαδημιών κοριτσιών και γυναικείου τμήματος, αλλά και για τα οφέλη του ποδοσφαίρου στα κορίτσια και την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ευρώπη!

Τι απαντάτε σε όσους λένε πως το ποδόσφαιρο είναι... ανδρικό άθλημα;

«Το ποδόσφαιρο μπορεί να έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση στην αυτοπεποίθηση των κοριτσιών σε σχέση με άλλα δημοφιλή αθλήματα. Η μεγαλύτερη μελέτη αυτού του είδους διενεργήθηκε πρόσφατα από την UEFA και μια εξειδικευμένη ομάδα διερεύνησε την επίδραση που έχει το ποδόσφαιρο στην ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση των κοριτσιών και των νέων γυναικών στην Ευρώπη. Η έρευνα έλαβε υπόψη την επίδραση που έχει το ποδόσφαιρο στην αυτοπεποίθηση, στην αυτοεκτίμηση, στην ευεξία, στα συναισθήματα της ενότητας, στα κίνητρα και στις δεξιότητες και συγκρίνει αυτά τα αποτελέσματα με άλλα δημοφιλή αθλήματα.

Το πιο ισχυρό εύρημα είναι ότι όπου κι αν ζουν, ανεξάρτητα από το στάδιο που διανύουν στο παιχνίδι, τα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο διαθέτουν ισχυρότερη αυτοπεποίθηση έναντι των κοριτσιών που δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό. Επιπλέον, τα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο νιώθουν πιο σίγουρα από τα κορίτσια που ασχολούνται με άλλα αθλήματα».

Πως ανταποκρίνεται ένα κορίτσι σε ένα τόσο ανδροκρατούμενο άθλημα και πως βοηθάει την ανάπτυξή του αλλά και την κοινωνικοποίηση παίζοντας μαζί με τα αγόρια;

«Το 80% των κοριτσιών αισθάνθηκαν πιο σίγουρα ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους σε ποδοσφαιρική ομάδα, έναντι 74% που ασχολούνται με άλλα αθλήματα.

54% νέες παίκτριες συμφώνησαν ή συμφωνούσαν έντονα με τη δήλωση «ανησυχώ λιγότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα ως αποτέλεσμα της συμμετοχής μου στο ποδόσφαιρο» σε σύγκριση με το 41% εκείνων που ασχολούνται με άλλα αθλήματα. Το 58% των γυναικών παικτριών ηλικίας 13-17 ετών που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι έχουν ξεπεράσει την έλλειψη αυτοπεποίθησης ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο ποδόσφαιρο, σε σύγκριση με το 51% των κοριτσιών που ασχολούνται με άλλα αθλήματα. Το 48% δήλωσε ότι ανησυχεί λιγότερο για τον εαυτό του ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο ποδόσφαιρο, σε σύγκριση με το 40% εκείνων που ασχολούνται με άλλα αθλήματα.

Συνοπτικά, η έρευνα παρέχει κάποιες ενθαρρυντικές ιδέες για ένα άθλημα το οποίο πρόκειται να δει τεράστια ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Από τότε που η UEFA ξεκίνησε το πρόγραμμα ανάπτυξης γυναικείου ποδοσφαίρου το 2010, το παιχνίδι έχει επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από το 2018 ξεκίνησε και η γυναικεία ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σάλας. Ο Παναθηναϊκός προετοιμάζει τα κορίτσια ώστε την επόμενη αγωνιστική περίοδο να μπει στο πρωτάθλημα»!

Η Τριανταφυλλιά Κολώτση, αναφέρθηκε στα οφέλη του ποδοσφαίρου σάλας γενικότερα στα παιδιά, αλλά και στο τμήμα προσφύγων του Παναθηναϊκού που έχει ξεκινήσει προπονήσεις από το τέλος Σεπτεμβρίου στα γήπεδα που βρίσκονται στην οδό Τσόχας πίσω από το Απόστολος Νικολαΐδης!

Ποια είναι τα οφέλη του ποδοσφαίρου σάλας και γιατί να το επιλέξουν το νέα παιδιά;

«Αυτό το στυλ ποδοσφαίρου στις μικρές ηλικίες είναι προθάλαμος του κλασικού ποδοσφαίρου. Παράλληλα αναπτύσσει την ταχύτητα, τη δεξιοτεχνία, την τακτική, την έκρηξη, την αντοχή, τη φυσική κατάσταση, τον προσανατολισμό σε μικρούς χώρους, συνεχή συνεργασία και ομαδικότητα.

Τα περισσότερα γκολ ήτοι επίτευξη στόχων, χωροχρονική οριοθέτηση, αντίληψη και πειθαρχία. Προσφέρει διασκέδαση και ψυχαγωγία. Ενώ πρόκειται για ένα άθλημα συνεχώς αναπτυσσόμενο προκαλώντας έντονα το ενδιαφέρον του κόσμου κερδίζοντας όλο και περισσότερους φίλους».

Πότε μπορεί κάποιος να ξεκινήσει και αν είναι επικίνδυνο άθλημα για τραυματισμούς για ένα παιδί;

«Προτείνεται να ενταχθεί στις ακαδημίες από την ηλικία των 5 ετών όπου μέσα από τη διασκέδαση και τη ψυχαγωγία μαθαίνει τη σωστή κίνηση, την λειτουργία και ισορροπία του σώματος, του μυαλού και της συνεργασίας αυτών ώστε να μπουν οι βάσεις και να ενταχθεί ομαλά στο χώρο της σάλας. Οι λόγοι που δεν είναι επικίνδυνο είναι γιατί οι χώροι είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι και ασφαλής και οι προπονητές εξειδικευμένοι».

Μιλήστε μας για την πρωτοβουλία που πήρε ο Παναθηναϊκός για την ομάδα των προσφύγων; Καθώς επίσης πως συμβάλλει αυτό στη βελτίωση της ζωής τους και στην ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία μας;

«Ο αθλητισμός είναι το προνομιακό πεδίο για την ενσωμάτωση, που μπορεί να βοηθήσει ή να αποτελέσει κινητήρια δύναμη ώστε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα να μπορέσει και να σταθεί όρθια και να νιώσει καλύτερα τις στιγμές εκείνες. Διότι μέσα σε ένα γήπεδο δεν υπάρχουν διαφορές, δεν υπάρχουν ντόπιοι και ξένοι, πλούσιοι και φτωχοί, μαύροι, άσπροι. Υπάρχουν άνθρωποι που διασκεδάζουν μαζί για εκείνες τις στιγμές, μαθαίνουν να συμβιώνουν μέσα από τον αθλητισμό ειρηνικά και δημιουργικά. Έτσι δημιουργούμε αθλητική κοινωνικοποίηση μέσα από τη διασκέδαση.

Εμείς απλά αδράξαμε την ευκαιρία να κάνουμε πράξη την πρωτοβουλία αυτή τόσο μέσα από το PAO Futsal Summer Camp, όσο και φέτος με το πρόγραμμα στις ακαδημίες μας. Η ανταπόκριση είναι συνεχής και αυξάνεται μέρα με τη μέρα από διάφορες δομές και όχι μόνο.

Υπάρχει διάταξη η οποία προβλέπει πλήρη δικαιώματα ένταξης στην αθλητική δραστηριότητα του ερασιτεχνικού αθλητισμού για όλους όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα με άδεια διαμονής σε ισχύ, ή είναι κάτοχοι βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για την άδεια διαμονής και κυρίως για πολίτες τρίτης χώρας ή ανιθαγενείς, που διαμένουν στη χώρα είτε ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας είτε ως αιτούντες διεθνής προστασίας».

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου