Ο «ΓΟΛΓΟΘΑΣ» ΤΟΥ ΒΟΛΙΚΑΚΗ!

Η «βολίδα» της ελληνικής ποδηλασίας, ο Χρήστος Βολικάκης του Παναθηναϊκού καλείται να περάσει ανυπέρβλητα εμπόδια  προκειμένου να σηκώνει την πράσινη σημαία ψηλά αλλά και την ελληνική καθώς η ομοσπονδία και η πολιτεία δεν μπορούν να του εξασφαλίσουν τα βασικά έξοδα των μετακινήσεων του!

Ο «γολγοθάς» του Βολικάκη!

Το τμήμα ποδηλασίας του Παναθηναϊκού δίνει τη δική του μάχη για να κρατηθεί ψηλά σε μία δύσκολη περίοδο για τον Σύλλογο.  Αναμφίβολα ο Χρήστος Βολικάκης είναι η «κορωνίδα» του τμήματος και δοξάζει το «τριφύλλι» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη.

Ο υπεύθυνος του τμήματος Λουκάς Σκρέκης που ανέλαβε μαζί με άλλα παιδιά τον Νοέμβριο να «τρέξει» το τμήμα μίλησε στην εφημερίδα «Πράσινη» και το Leoforos.gr σας μεταφέρει όσα ειπώθηκαν.

 

 «Προσπαθούμε να δώσουμε μια νέα ώθηση στο τμήμα, διατηρώντας βέβαια παράλληλα την αθλητική ιδιότητά μας.

 Είναι πολύ δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι μοιράζουμε τον χρόνο μας σε επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, σε προπονήσεις, αγώνες, ταξίδια και ταυτόχρονα σε εξωαγωνιστικές δράσεις για το τμήμα, όπως η επικοινωνία με τη διοίκηση, με τους χορηγούς, με τους αθλητές και με την ομοσπονδία, η διοργάνωση διασυλλογικών αγώνων και η οικονομική διαχείριση. Πολλές φορές η μέρα φαντάζει πολύ μικρή… Την ίδια στιγμή προκύπτουν δυσκολίες οι οποίες δεν εμπίπτουν στη δική μας ευθύνη και καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε κι αυτές».

 

Φαίνεται ότι έχετε βρει τις ισορροπίες και τα πρώτα αποτελέσματα έχουν έρθει…

« Όλα είναι θέμα προγραμματισμού και σωστής κατανομής αρμοδιοτήτων. Μας έχει βοηθήσει πολύ η στήριξη των χορηγών μας, οι οποίοι σε εποχές δύσκολες οικονομικά μας έχουν πιστέψει, η έλευση ενός καταξιωμένου προπονητή, του Κώστα Πανταζή, και βέβαια η παρουσία- ειδικά φέτος - αθλητών πολύ υψηλού επιπέδου, που φέρνουν καλές επιδόσεις…».

- Αναφέρεσαι φαντάζομαι στα αδέρφια Βολικάκη που ήρθαν φέτος στην ομάδα…

«Ναι, βέβαια, μιλάμε για δυο αθλητές παγκόσμιας κλάσης. Ειδικά ο Χρήστος, κατά την άποψή μου πάντα, συγκαταλέγεται βάσει βιογραφικού σε μια ελίτ κορυφαίων αθλητών που έχουν φορέσει ποτέ τη φανέλα του Συλλόγου σε ατομικό άθλημα. Θα έλεγα ότι μαζί με Ιακώβου, Παπανικολάου, Σαμπάνη και Δεβετζή αποτελούν αυτή την ελίτ. Υπάρχουν ακόμη από πέρσι ο πολύπειρος στα αγωνίσματα ταχύτητας στην πίστα Χρήστος Τσερεντζούλιας, οι νεαροί Τάκης Χριστόπουλος και Τάσος Κουμπέτσος που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στον δρόμο και οι Κωνσταντίνα Λεπενιώτη και Άντζια Αρκούδη – Βαφέα που μαζί με την έμπειρη Κάλλια Πολυχρονοπούλου έχουν δυναμώσει πολύ την ομάδα μας στην κατηγορία των γυναικών».

 

Αναφέρθηκες πριν σε δυσκολίες που δεν εμπίπτουν στη δική σας ευθύνη. Τι είδους δυσκολίες είναι αυτές;

«Θα έλεγα ότι είναι δυσκολίες που αφορούν το άθλημα της ποδηλασίας γενικότερα στη χώρα μας και όχι τον Σύλλογο. Στην ουσία, αυτή τη στιγμή η ομοσπονδία δεν είναι σε θέση να παράσχει ούτε τα αυτονόητα».

Θες να μας εξηγήσεις τι εννοείς;

« Θα πω μόνο ότι οι Έλληνες ποδηλάτες μάθαμε πρόσφατα από τα πλέον επίσημα χείλη ότι αγωνιζόμαστε ανασφάλιστοι. Η ομοσπονδία δεν έχει πληρώσει το ομαδικό συμβόλαιο της ασφαλιστικής εταιρείας, αν και τα σωματεία της έχουν καταβάλει τα συγκεκριμένα χρήματα στην αρχή της χρονιάς».

 

Η  δικαιολογία ποια ήταν;

«Η νυν διοίκηση της ομοσπονδίας υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να καλύψει άλλες ανάγκες, όπως η διοργάνωση διεθνών αγώνων και κάποιες εθνικές αποστολές στο εξωτερικό, προσδοκώντας να εξοφλήσει την ασφαλιστική εταιρεία με τα χρήματα που θα έμπαιναν αργότερα στα ταμεία της από την τακτική επιχορήγηση της Γ.Γ.Α. Κάτι τέτοιο βέβαια ουδέποτε έγινε και τώρα η ασφαλιστική εταιρεία πολύ απλά δεν αναγνωρίζει την ισχύ του ομαδικού συμβολαίου».

 

Η κατάσταση που περιγράφεις είναι τραγική για το άθλημα και τους αθλητές και επηρεάζει προφανώς και τον Σύλλογο...

«Εννοείται. Η ομοσπονδία δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις αυτονόητες υποχρεώσεις της. Πρόσφατα μας έστειλε έγγραφο ότι δεν μπορεί να καλύψει την αποστολή του Χρήστου Βολικάκη στην Τσεχία και στη Ρωσία σε αγώνες που ο αθλητής οφείλει να είναι παρών και να συγκεντρώσει πόντους για την πρόκρισή του στα παγκόσμια κύπελλα και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2018. Μιλάμε για τον καλύτερο Έλληνα ποδηλάτη στην πίστα, παγκόσμιο πρωταθλητή με παρουσία σε τρεις Ολυμπιάδες ως τώρα και μόλις στα 28 του χρόνια. Είναι αδιανόητο».

 

Πάντως είδαμε ότι ο Χρήστος Βολικάκης συμμετείχε τελικά στις διοργανώσεις αυτές και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία.

«Ο Χρήστος είναι ένας άνθρωπος με πολύ πείσμα, πολλή αξιοπρέπεια και με δηλωμένη την αγάπη του για το άθλημα και τη χώρα του. Πλήρωσε κάποια έξοδα μόνος του, βοήθησε κι ο Παναθηναϊκός οικονομικά μαζί με την continental ομάδα του Χρήστου στην Τσεχία κι από όσο γνωρίζω τον βοήθησε κι ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. ο κος Σπύρος Καπράλος για να μπορέσει να αγωνιστεί. Δεν μπορεί όμως αυτό να συμβαίνει συνέχεια και η πλέον αρμόδια που είναι η ομοσπονδία να επαφίεται στην καλή θέληση όλων των άλλων.

Φαντάσου ότι ένα ταξίδι στην Ευρώπη κοστίζει περίπου 2000 - 2500 ευρώ, αν θέλουμε ο αθλητής να έχει παροχές όπως οι υπόλοιποι ανταγωνιστές. Ο Χρήστος είχε τόσο καιρό συμβιβαστεί και πήγαινε έξω χωρίς προπονητή ή μασέρ και πολλές φορές χωρίς καν συνοδό για να μειωθούν τα έξοδα. Πλέον η ομοσπονδία δεν μπορεί να καλύψει ούτε τη δική του μετακίνηση. Έχει δηλώσει επίσημα την αδυναμία της με έγγραφο προς τον Σύλλογο. Δυστυχώς όμως δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια έτσι και η χώρα θα χάσει έναν αθλητή που έχει πολύ καλές προοπτικές για ένα μετάλλιο στο Τόκιο».

 

Δεν έχει υπάρξει κάποια παρέμβαση από μεριάς Πολιτείας στο συγκεκριμένο πρόβλημα;

« Θα μιλήσω με ειλικρίνεια. Επιδιώξαμε συνάντηση με τον υφυπουργό αθλητισμού, τον κ. Βασιλειάδη. Ο άνθρωπος προς τιμήν του μας δέχτηκε στο γραφείο του στις 15 Μαίου και μαζί με τον Χρήστο του παρουσιάσαμε την κατάσταση. Προς μεγάλη μας κατάπληξη υπήρξε ευθεία παραδοχή από μεριάς του ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Επικαλέστηκε το αυτοδιοίκητο και το γεγονός πως αν εκταμιεύσει τη επιχορήγηση προς την ομοσπονδία αυτομάτως τα χρήματα θα δεσμευτούν επειδή εκκρεμεί πρόστιμο εις βάρος της για μια υπόθεση πλαστών τιμολογίων από το 2003 ύψους 325.000 ευρώ. Στην ουσία αυτό που μας είπε ήταν ότι, αν το κράτος δώσει την επιχορήγηση, το ίδιο το κράτος θα δεσμεύσει αυτά τα χρήματα κι ότι δεν υπάρχει ανάλογος κωδικός για να κατατεθούν χωρίς κίνδυνο δέσμευσης τα χρήματα που αφορούν στις ανάγκες των αθλητών. Κατά την άποψή μου πρόκειται για παραδοχή ότι το κράτος δεν μπορεί να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία που το ίδιο έχει δημιουργήσει. Αυτό όμως είναι λυπηρό γιατί οι αθλητές είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται αλλά και οι πρώτοι που πληρώνουν το μάρμαρο και έτσι το άθλημα της ποδηλασίας μαραζώνει και σταδιακά συνθλίβεται».

 

Θεωρείς δηλαδή ότι κινδυνεύει η ελληνική ποδηλασία και διακυβεύεται το μέλλον της;

« Εφόσον η ίδια η Πολιτεία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα είναι νομίζω προφανές. Αυτό βέβαια θα είναι εγκληματικό, γιατί μιλάμε για ένα άθλημα λαϊκής βάσης με μαζική προσέλκυση αθλητών κάθε χρόνο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το ποδήλατο είναι συνήθως το πρώτο παιχνίδι ενός παιδιού».

Τι να περιμένουμε λοιπόν από εσάς στο μέλλον;

«Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή και δεν μπορούμε να υποσχεθούμε πολλά. Το σίγουρο είναι ότι είμαστε ακόμη εδώ, διεκδικούμε το καλύτερο για τον Παναθηναϊκό και προσπαθούμε να ορίσουμε ως ένα βαθμό οι ίδιοι την πορεία μας. Θα δούμε που θα μας βγάλει».

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου