Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ

Η Κοινή Λογική

Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και σε πολλά σημεία ταιριάζει «γάντι» με όλα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη Παναθηναϊκό εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο τα 3-4 τελευταία. Δεν είναι τυχαίο που φτάσαμε ως εδώ. Νομοτελειακό είναι έτσι αντιμετωπίστηκαν πρόσωπα και καταστάσεις από τους ανθρώπους που είχαν την ευθύνη της ομάδας, αλλά και από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των οπαδών και των ΜΜΕ. Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους, διότι όλοι μας έχουμε βάλει, άλλος λίγο κι άλλος περισσότερο, το χεράκι μας για να φτάσει ο Παναθηναϊκός ένα τόσο δα βηματάκι πριν τον γκρεμό, αν υποθέσουμε ότι δεν έχει ήδη πέσει μέσα:

Ο θάνατος μιας αγαπημένης

Μια νεκρολογία που δημοσιεύτηκε στους Times του Λονδίνου. Δυστυχώς δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τη δημοσίευση αυτή. Ωστόσο εκείνο που έχει σημασία δεν είναι η δημοσίευση ή όχι τής νεκρολογίας αυτής, αλλά τούτο το περιεχόμενό της και μόνο:

Σήμερα πενθούμε το θάνατο μιας αγαπημένης παλιάς φίλης, της Κοινής Λογικής, η οποία μας συντρόφευε για πολλά χρόνια.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την ηλικία της αφού το μητρώο γέννησής της έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό σε γραφειοκρατικές διατυπώσεις.

Θα τη θυμόμαστε ως κάποια που μας δίδαξε πολύτιμα μαθήματα όπως αυτά:

- Έχε την κοινή λογική να προστατεύεσαι.

- Το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι.

- Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη και...

- Ίσως ήταν δικό μου το φταίξιμο.

Η Κοινή Λογική έζησε σύμφωνα με απλές, συνετές οικονομικές πολιτικές, όπως «Μην ξοδεύετε περισσότερα απ' αυτά που κερδίζετε» και αξιόπιστες στρατηγικές, όπως «Υπεύθυνοι είναι οι ενήλικες και όχι τα παιδιά».

Η υγεία της Κοινής Λογικής άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία όταν τέθηκαν σε ισχύ καλοπροαίρετοι, αλλά αυταρχικοί κανονισμοί. Αναφορές για ένα εξάχρονο αγόρι που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση επειδή φίλησε μια συμμαθήτριά του, για εφήβους που αποβλήθηκαν από το σχολείο επειδή χρησιμοποίησαν στοματικό διάλυμα μετά το γεύμα ή για έναν δάσκαλο που απολύθηκε επειδή επέπληξε έναν απείθαρχο μαθητή, απλώς επιδείνωσαν την κατάστασή της.

Η Κοινή Λογική έχασε έδαφος όταν γονείς επιτέθηκαν σε δασκάλους επειδή έκαναν τη δουλειά που οι ίδιοι δεν είχαν καταφέρει να κάνουν αναφορικά με την πειθάρχηση των ανυπάκουων παιδιών τους.

Η υγεία της Κοινής Λογικής επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο όταν τα σχολεία υποχρεώθηκαν να παίρνουν τη γονική συναίνεση για να βάλουν αντηλιακό τα παιδιά ή να δώσουν μια ασπιρίνη σ' ένα μαθητή, αλλά δεν είχαν το δικαίωμα να ενημερώσουν τους γονείς όταν μια μαθήτρια έμενε έγκυος και ήθελε να κάνει έκτρωση.

Η Κοινή Λογική έχασε τη θέληση για ζωή όταν οι εκκλησίες έγιναν επιχειρήσεις και οι εγκληματίες τύγχαναν καλύτερης μεταχείρισης από τα θύματά τους.

Η Κοινή Λογική δεν κατάφερε να ξεπεράσει το γεγονός ότι όχι μόνο δεν μπορούσες να υπερασπιστείς τον εαυτό σου από ένα διαρρήκτη μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, αλλά ο διαρρήκτης μπορούσε και να σε μηνύσει για βιαιοπραγία.

Η Κοινή Λογική παραιτήθηκε τελικά από κάθε θέληση για ζωή όταν μια γυναίκα που τάχα δεν κατάλαβε ότι ένα αχνιστό φλιτζάνι καφέ ήταν ζεστό, έχυσε λίγο στην ποδιά της κι' ανταμείφθηκε άμεσα μ' έναν τεράστιο διακανονισμό.

Πριν από το θάνατο τής Κοινής Λογικής είχε προηγηθεί ο θάνατος των γονιών της, της Αλήθειας και της Εμπιστοσύνης, της συζύγου Σύνεσης και των δίδυμων παιδιών της, Ευθύνης και Λογικής.

Έχουν επιζήσει μόνο τα 4 ετεροθαλή αδέλφια της: Ξέρω τα Δικαιώματά μου, Το Θέλω τώρα, Κάποιος άλλος φταίει, Είμαι θύμα.

Στην κηδεία της Κοινής Λογικής δεν πήγαν πολλοί καθώς ελάχιστοι συνειδητοποίησαν ότι απεβίωσε.

ΥΓ: Ζωή σε λόγου μας στον Παναθηναϊκό, να ζήσουμε να τη θυμόμαστε την πάλαι ποτέ αγαπημένη Κοινή Λογική.

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ