Ο ΑΓΝΟΣ ΟΠΑΔΙΣΜΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΕΚΦΡΑΣΤΗ ΤΟΥ

Να μουτζώσεις. Να βρίσεις. Να σιχτιρίσεις. Και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος το έκανε. Ποτέ, όμως, δεν θα σήκωνε χέρι για να εκφράσει το Παναθηναϊκά ή τα αντι-Ολυμπιακά του αισθήματα. Γράφει ο Χρήστος Μπαρούνης.

Ο αγνός οπαδισμός έχασε τον εκφραστή του

Ποιος από εμάς δεν έχει βρίσει από την εξέδρα; Ποιος από εμάς δεν έχει μουτζώσει την τηλεόραση; Ποιος από εμάς δεν έχεις σιχτιρίσει, δεν έχει αναθεματίσει, δεν έχει βωμολοχήσει; Ο αθλητισμός δεν υποθάλπει τη βία. Ούτε τον φανατισμό. Ο αθλητισμός και τα ιδεώδη του προάγουν το πάθος. Την πώρωση. Ακόμα και την πόλωση. Κακή δεν είναι όταν εκφράζεται κόσμια. Ανθρώπινα. Πολιτισμένα.

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος δεν ήταν χούλιγκαν με κοστούμι και γραβάτα. Όχι. Αλλά ούτε και ένας συνηθισμένος παράγοντας που έβαζε την εικόνα, το προφίλ, την ένδυση πάνω από τον ψυχισμό και την πραγματική του ιδιότητα: Αυτή του οπαδού.

Αυτό ήταν. Ένας γνήσιος, ένας τίμιος, ένας αγνός οπαδός. Ένας από εμάς. «Ο δικός μας Θανάσης», όπως πάντα έλεγε, σαν να το απαιτούσε, όταν απευθυνόταν στην εξέδρα. Το ντύσιμό του, το πάντα ταιριαστό παντελόνι και σακάκι, οι φανταχτερές γραβάτες, τα vintage γυαλιά, όλο το στυλ, έμοιαζαν απλά συνοδευτικά του εσωτερικού του κόσμου. Τον οποίο «φορούσε» πάντα στους ώμους του, κουβαλώντας τον σε κάθε, μα κάθε αγώνα της αγαπημένης του ομάδας.

Αν ποτέ κληθείς να εξηγήσεις στο παιδί σου, στο εγγόνι σου, στον παλίκαρο που ετοιμάζεσαι να κάνεις Παναθηναϊκό, ποιος ήταν ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, αυτό να προτάξεις. Ούτε τα χρήματα, ούτε τους «τίτλους», ούτε τα τρόπαια.

Ένας ΚΥΡΙΟΣ που σεβόταν τον αντίπαλο, σεβόταν τους αθλητές, τους παράγοντες, τους φιλάθλους, τους δημοσιογράφους, αλλά ποτέ, μα ποτέ δεν θα έκανε εκπτώσεις στα συναισθήματά του και στον παθιασμένο τρόπο που τα εξέφραζε.

Τις μέρες τούτες, όπου οπαδοί ομάδων αλληλοσκοτώνονται, κυνηγιούνται μέσα κι έξω από τα γήπεδα, «ανταλλάσσουν» φωτοβολίδες στην εξέδρα, κοπανιούνται στους δρόμους, μαχαιρώνονται στα σοκάκια ολόκληρης της χώρας, όποια ομάδα κι αν υποστηρίζεις, να ξέρεις ότι ο η πραγματική ετυμολογία της λέξης «οπαδός», έχασε τον πιο αγνό εκφραστή της.

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος μούτζωνε, έβριζε, σιχτίριζε, ανέβαζε πίεση 200, αναψοκοκκίνιζε, έκανε τα πάντα για να εκφράσει το πάθος του, έβλαπτε τον εαυτό του σε κάθε ματς, αλλά ποτέ, μα ποτέ δεν έκανε αυτό: Να βλάψει τον απέναντι.

Σκοτωθείτε, σφαχτείτε, κάντε ό,τι έχετε ευχαρίστηση. Αυτό, όμως, δεν σας κάνει περισσότερο οπαδούς. Και σίγουρα όχι καλύτερους εκφραστές του αυθεντικού οπαδισμού που δίδαξε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος.

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου