Ο ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΑΔΑ

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε στο μπάσκετ, οι αρχές είναι το παν. Κι αυτή είναι η οπτική από την οποία πρέπει να εξεταστεί η παρουσία του Αμερικανού στον πράσινο πάγκο. Γράφει ο Χρήστος Μπαρούνης

Ο Ρικ Πιτίνο δουλεύει για κάτι πολύ ανώτερο από την οκτάδα

Δύο διπλά σε έξι μέρες, όταν το ένα είχε γίνει σε τέσσερις μήνες, είναι αρκετά για να σε γεμίσουν αισιοδοξία. Είναι αρκετά για να σε μπάσουν στα play offs; Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα μάθουμε αν ο Μάρτης είναι γδάρτης ή αποδειχτεί μήνας ολικής ανατροπής και λύτρωσης για τον Παναθηναϊκό.

Το αν θα προλάβει να μπει οκτάδα είναι μία πολύ ξεχωριστή ιστορία που δεν μπορεί να εξεταστεί μονομερώς, από τη στιγμή που έχει μεσολαβήσει αλλαγή προπονητή, έλευση και απομάκρυνση παικτών και φυσικά διαφορετική διαχείριση του υλικού.

Ήταν θέμα χρόνου...

Με την έλευση του Ρικ Πιτίνο, η αλλαγή εικόνας του Παναθηναϊκού ήταν θέμα χρόνου. Γιατί το πρώτο πράγμα που αδιαπραγμάτευτα θα έβγαζε ο Αμερικανός από τους παίκτες του ήταν το κίνητρο. Βραχυπρόθεσμα, κάτι τέτοιο, θα το πετύχαινε ο οποιοσδήποτε προπονητής, δίνοντας ευκαιρία για νέα αρχή και νέες αποδείξεις στον καθένα. Όταν, όμως, έχεις να κάνεις με έναν ογκόλιθο του παγκόσμιου μπάσκετ, τότε, ακόμη κι αν δεν κυνηγήσεις εσύ την ευκαιρία, θα σε κυνηγήσει η ίδια ή ο… ίδιος. Γιατί ακόμα και ο ίδιος, στον Παναθηναϊκό βρήκε κίνητρο, το οποίο δεν θα άφηνε και θα αφήσει ανεκμετάλλευτο.

Και είναι θέμα χρόνου…

Επανερχόμαστε. Όλα είναι θέμα χρόνου πια στον Παναθηναϊκό. Πρόλαβε τον χρόνο να αλλάξει ολοκληρωτικά την εικόνα του σε χρονικό εύρος τέτοιο όπου, σήμερα παραμένει εντός στόχου. Είναι θέμα χρόνου, όμως, το αν θα προλάβει, αφού για να το κάνει θα χρειαστεί τέσσερις νίκες άρα και ένα ακόμα διπλό ή ευνοϊκό συνδυασμό αποτελεσμάτων. Αν ο Παναθηναϊκός δεν καταφέρει να κάνει την υπέρβαση στη Μόσχα, θα πρέπει να βγάλει αήττητη την τελευταία διαβολοβδομάδα της χρονιάς, 20-22 Μαρτίου με Μπασκόνια (μέσα) και Αρμάνι (έξω). Αν δεν το κάνει ούτε αυτό, τότε πολύ απλά, τίποτα δεν θα είναι στο χέρι του.

Τουλάχιστον είναι στο χέρι του

Όλο το προηγούμενο διάστημα κοιτάζαμε τι κάνουν οι «από πάνω» αλλά δεν κοιτάζαμε τι κάνει ή τι ΔΕΝ κάνει ο Παναθηναϊκός. Πλέον, με τα τωρινά δεδομένα, πρώτα κοιτάζουμε τι κάνει ο Παναθηναϊκός. Γιατί, έχοντας Μπασκόνια και Αρμάνι μπροστά του, μετά τις τρεις τελευταίες νίκες έχει φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του και την τύχη στα χέρια του.

Το πλάνο του Πιτίνο

Αν εξετάσουμε τον Παναθηναϊκό του τώρα, του χθες, του τελευταίου μήνα, θα συμφωνήσουμε ότι έχει πλάνο στο παιχνίδι του. Στόχευση στους ψηλούς, στόχευση στο low postλ, στόχευση στα mis match, στόχευση για τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο, στόχευση σε κάθε παίκτη να κάνει αυτό που ξέρει, αυτό που μπορεί, αυτό που του έχει βγάλει ο Πιτίνο. Αν το πάμε πιο μακριά, όμως, το πλάνο του Αμερικανού είναι ανώτερο, πιο ιερό και σίγουρα είναι πιο ευρύ. Και αφορά τις βάσεις που βάζει στην ομάδα όχι του τώρα, αλλά της επόμενης μέρας. Ακόμα κι αν αυτή ξημερώσει χωρίς τον ίδιο στο τιμόνι. Η δουλειά στο σουτ, στην πάσα, στη σωστή αμυντική λειτουργία, οι βασικές αρχές του μπάσκετ που προσπαθεί να περάσει σε νέους και έμπειρους είναι παρακαταθήκη για έναν Παναθηναϊκού που έχει ποντάρει σε παιδιά όπως ο Παπαπέτρου, ο Παπαγιάννης, ο Αντετοκούνμπο και φυσικά ο αρχηγός του. Κι είναι ένα πλάνο που για την ώρα μόνο θετικό πρόσημο έχει, βλέποντας τον «Big G» να έχει γίνει πρώτος «ψηλός» σε ρόλο, χρόνο και συνεισφορά. Ο Πιτίνο δεν δουλεύει τον Παναθηναϊκό της οκτάδας. Δουλεύει τον Παναθηναϊκό του αύριο. Κι αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τις βασικές αρχές, που όλα αυτά τα χρόνια ελάχιστοι προπονητές κατάφεραν να θέσουν στην ομάδα.

Υ.Γ: Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Με 90+ πόντους μέσο όρο στα τελευταία τρία ματς έχει κανένας αντίρρηση;

Υ.Γ2: Η μεταμόρφωση του Τόμας είναι ένα ακόμη «προϊόν» του πλάνου του Πιτίνο

Υ.Γ3: Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, στη Μόσχα θα δούμε αν αυτή η αλλαγή εκτός έδρας είναι «ολική».

Υ.Γ4: Είναι λάθος να συγκρίνουμε τον Παπαγιάννη με τον Μιλουτίνοφ. Να τον συγκρίνετε με τον Μιλουτίνοφ του 2016.

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου