Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ

Ο Τσάβι Πασκουάλ επέλεξε ένα δικό του παιδί για ΤΗ ΘΕΣΗ «4» και ο Χρήστος Μπαρούνης γράφει για την «Ευρωπαϊκή» νοοτροπία που γίνεται ακόμα πιο αισθητή στο ΟΑΚΑ.

Η εμπειρία του ξεπερνά την ηλικία του

Υπάρχουν κάποια δεδομένα για τον Ντεσόν Τόμας που δεν χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης, από τη στιγμή που δεν χωρούν αμφισβήτησης. 

Δεδομένο 1

Ο Αμερικανός αποκτήθηκε για να αγωνίζεται στο «4». Στο σύγχρονο μπάσκετ του «small ball», παρά το ότι μιλάμε για έναν παίκτη ύψους 2.01, με το τρίποντο (42.5 % πέρυσι στη Μακάμπι) και το αξιοπρεπές post παιχνίδι του, για αυτή τη θέση προορίζεται και για αυτή τη θέση κάνει.

Δεδομένο 2

Ο Τόμας μπορεί να παίξει και στο «3» και εννοείται πως σε κάποια περισσότερο αθλητικά σχήματα θα τον δούμε και εκεί. Όπως θα δούμε και άλλους παίκτες σε εναλλακτικές θέσεις (βλέπε Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο).

Δεδομένο 3

Την ευχέρεια της εναλλαγής του στις θέσεις την έχει χτίσει ο ίδιος από τις προηγούμενες ομάδες του. Στη Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πακσουάλ έπαιζε στο «3», στην Εφές έπαιζε αποκλειστικά στο «4», ενώ πέρυσι στη Μακάμπι κάλυπτε και τις δύο θέσεις. Από τη στιγμή, όμως, που δυνάμωσε το σώμα του και έμαθε να παίζει πιο κοντά στο καλάθι, έχοντας τη δυνατότητα να τραβά τον αμυντικό προς τα έξω, ανοίγοντας τις άμυνες, εκεί μπορεί να αποδειχτεί περισσότερο χρήσιμος.

Δεδομένο 4

Ο Τόμας δεν υστερεί σε εμπειρία, ούτε συγκριτικά με τον Σίνγκλετον (έναν χρόνο ευρωπαϊκής θητείας παραπάνω ο Τόμας), ούτε από τον... Ράντολφ που λανθασμένα μπαίνει στο ζύγι, ωστόσο, ως... αποκύημα της φαντασίας κάποιων, ας τον συγκρίνουμε και αυτόν. Τέσσερα χρόνια στη Euroleague ο Τόμας, τρία ο Ράντολφ. 


Δύο λόγια για τη νοοτροπία του

Από τα παραπάνω, αν υπάρχει κάτι που πρέπει να αναλυθεί περισσότερο, αυτή είναι η προσωπικότητα του Τόμας, για την οποία επίσης έχει γίνει αρκετή κουβέντα σχετικά με το αν μπορεί να «χωρέσει» στην πράσινη φανέλα. Εκτός από την τετραετή του θητεία στη Euroleague, ο Τόμας κουβαλά πίσω του και μεγάλη εμπειρία ως άνθρωπος. Ένας δυναμικός χαρακτήρας, που έμαθε από μικρός να μάχεται για οτιδήποτε του επέστρεψε η ίδια η ζωή. Μεγάλωσε ουσιαστικά μόνος του, μακριά από τους γονείς του που δεν τα έβγαζαν πέρα, ενώ σε ηλικία 20 μόλις ετών έγινε πατέρας. Σήμερα, έχει δυο παιδιά, έχοντας εμπειρίες από τη ζωή, πολλές περισσότερες από έναν κοινό 27άρη.

Το πρώτο πράγμα για το οποίο δεν θα πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος, το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει στην μεταγραφή «Τόμας» και το πρώτο που θα φανεί στο παρκέ δεν είναι (μόνο) το μακρινό του σουτ. Είναι η νοοτροπία του. Ένας εξαιρετικός χαρακτήρας, ένας παίκτης ομάδας, ένας εργασιομανής αθλητής που ζει για να δουλεύει και δουλεύει για να νικά. Ένας «Ευρωπαίος» Αμερικανός, που ακολουθεί και αυτός το νέο μοτίβο φιλοσοφίας που θέλει να εισάγει ο Παναθηναϊκός στα αποδυτήρια και το παρκέ του. 

Κι αν θέλετε μία προσωπική εκτίμηση, όταν θες να στοχεύσεις ψηλά στην Ευρώπη, πρέπει να διασφαλίσεις ότι με τέτοιες προσωπικότητες θα πορευτείς. Είτε είναι Έλληνες, είτε Ευρωπαίοι, είτε Αμερικανοί, θα πρέπει να ακολουθούν τη σωστή νοοτροπία. Αυτής που ξεχειλίζει από το Παναθηναϊκό dna, αυτής που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή τόσες και τόσες φορές.


Ακολουθήστε τον Χρήστο Μπαρούνη στο Facebook

 

 

 

   

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή, 21 Ιουλίου