Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ «ΧΤΙΖΕΙ» ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ

Ο Χρήστος Μπαρούνης γράφει για τα «διαζύγια» που καμιά φορά είναι πιο ιερά ακόμη κι από τους… γάμους

Ο Παναθηναϊκός «χτίζει» ακόμη και με τους παίκτες που φεύγουν

Σημαντικές οι μεταγραφές, επίσης σημαντικές οι ανανεώσεις και για τον φετινό Παναθηναϊκό και για τον κόσμο του και για όλους, αλλά υπάρχει κάτι ακόμη πιο σημαντικό, κι ας μην συνοδεύεται από «ευχάριστες» ειδήσεις: Ο τρόπος και ο… λόγος της αποχώρησης των Μπουρούση και Τζέιμς (αντίστοιχα). Αμφότεροι είναι ίσως πιο «ιεροί» ακόμη κι απ’ τις μεταγραφές, ακόμη κι απ’ τις ανανεώσεις. Ακόμη κι απ’ τις ίδιες τις αποχωρήσεις! Είναι πάνω από πρόσωπα. Δεν κοστολογούνται, δεν αποτιμώνται σε ευρώ, ούτε και κρίνονται στο παρκέ. Το εύρος τους δεν εκτείνεται σε μία εβδομάδα, σε μία σεζόν, δεν αφορά μόνο το παρόν. Αντανακλά το παρελθόν και αποτελεί εχέγγυο για το μέλλον. 

Ο Παναθηναϊκός αποχαιρέτισε σαν φίλος τον Γιάννη Μπουρούση. Και το πιο εύκολο, «εμπορικό», ίσως και επικοινωνιακά «κερδοφόρο» ήταν να κάνει το ακριβώς ανάποδο. Κι όμως, οι δρόμοι τους χώρισαν όπως δύο φίλων που συνεχίζουν το ταξίδι τους ξεχωριστά. Ο Μπουρούσης στον Παναθηναϊκό κέρδισε ό,τι δεν είχε καταφέρει σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα, το Πρωτάθλημα. Μαζί και το χειροκρότημα που, για τον ίδιο, ίσως ήταν πιο «δύσκολο» ως στόχος ακόμη κι απ’ το νταμπλ.

Ο Παναθηναϊκός αποχαιρέτισε σαν «δικό του παιδί» τον Μάικ Τζέιμς. Τον βλέπει με περηφάνια να ξεμακραίνει στον δυτικό ορίζοντα, για τον οποίο το «τριφύλλι» έγινε το διαβατήριο προς το όνειρο, αποτελώντας το ευρωπαϊκό πλατύσκαλο της καριέρας ενός ακόμη παίκτη και συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε με τον πρώτο Έλληνα NBAer (Φώτση). Ο Τζέιμς έκανε την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή του μεταγραφή πέρυσι το καλοκαίρι και παρά το λάθος που έκανε στην αρχή της σεζόν, μέσα από τον Παναθηναϊκό κέρδισε την αμέσως επόμενη καλύτερη μεταγραφή της καριέρας του.

Αμφότεροι, κόντρα σε κάθε δυσκολία, αναποδιά κι ανορθογραφία τίμησαν τα συμβόλαιά τους μέχρι τέλους. Το κυριότερο; Τιμήθηκαν από τον ίδιο τον Παναθηναϊκό ακόμη και μετά την λήξη τους, με την ευκαιρία ή τις ευκαιρίες που πήραν, με τον τρόπο που φεύγουν ή τον… τόπο στον οποίο αποδημούν.

Όπως το παρκέ είναι ο καθρέφτης μίας μεταγραφής, έτσι και το «αντίο» είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Κι ο Παναθηναϊκός, μέχρι και στο «αντίο», δεν κάνει εκπτώσεις στο μεγαλείο του, δεν υποπίπτει σε μικροπρέπειες και δεν κλείνει πόρτες. Όπως κάνει με κάθε παίκτη που αποχωρεί με ευγνωμοσύνη και σεβασμό στην ομάδα που (τον) τίμησε. Την ομάδα που δεν λοξοδρομεί ούτε χιλιοστό από τις αρχές και τις αξίες της. Τιμά το παρελθόν της, εδραιώνει το παρόν της και δουλεύει για το μέλλον το δικό της, ή και των… άλλων, ακόμη κι αν ανήκουν πια στο πρώτο.

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή, 21 Ιουλίου