Ο «ΚΟΡΜΟΣ», ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΑΠΟ ΣΛΟΥΚΑ-ΜΑΝΤΖΑΡΗ ΜΑΖΙ

Ο Παναθηναϊκός Superfoods έχει κάνει δύο οικονομικές υπερβάσεις μέσα σε μία βδομάδα και ο Χρήστος Μπαρούνης γράφει για την πιο σημαντική μεταγραφή του καλοκαιριού

 

Ο «κορμός», μεγαλύτερη υπέρβαση από Σλούκα-Μάντζαρη μαζί

Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, ο Παναθηναϊκός έκανε… ρελάνς σε δύο περιπτώσεις, διαφορετικές ως προς τα πρόσωπα, αλλά με αρκετές κοινές συνιστώσες. Δύο παίκτες με κοινό «ερυθρόλευκο» παρόν ή παρελθόν, με κοινό «ερυθρόλευκο» ανταγωνιστή-συνδιεκδικητή στο τραπέζι του μεταγραφικού «πόκερ» και με παρόμοιο «προορισμό» ως προς τη θέση τους στο παρκέ. Σαφέστατα και οι περιπτώσεις Σλούκα και Μάντζαρη ήταν διαφορετικές, πρώτα ως προς το αγωνιστικό τους προφίλ κι εν συνεχεία ως προς την οικονομική τους αποτίμηση, ωστόσο και στις δύο, η βασική, κοινή συνισταμένη ήταν «πράσινη». Ποια ήταν αυτή; Η οικονομική υπέρβαση που και στις δύο έκανε ο Παναθηναϊκός, με τεράστιες (αναλογικά φυσικά με τον κάθε παίκτη) προτάσεις, αισθητά μεγαλύτερες κι από αυτές των ομάδων τους, ή των «μνηστήρων» τους.

Ο Παναθηναϊκός έκανε «οικονομικό πλεονασμό» στην υπόθεση Μάντζαρη για να καλύψει και τα «πρέπει» μίας τέτοιας μετακίνησης από τον έναν κόσμο στον άλλο. Μία πρόταση που ξεπέρασε και το οικονομικό «πλαφόν» του παίκτη, και το αγωνιστικό «ισοζύγιο» του παίκτη, ακόμη και τις προσδοκίες του παίκτη. Το τι αποφάσισε ο παίκτης δεν πρέπει να αφορά τον Παναθηναϊκό, αφού ακόμη κι αν δεν τον «κέρδισε» μεταγραφικά, νίκησε κατά κράτος ηθικά, επαγγελματικά και επικοινωνιακά και τον ίδιο και την ομάδα στην οποία έμεινε.
Στην περίπτωση του Σλούκα, ο Παναθηναϊκός απέδειξε με πράξεις και αριθμούς πόσο πολύ ήθελε και τον παίκτη, αλλά και μία σημαντική μονάδα στο πλευρό του αρχηγού του. Η πρότασή του ήταν «μυθική» αναλογικά με τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα, καλύτερη με διαφορά από αυτή του Ολυμπιακού, καλύτερη ακόμη κι από της Φενέρ που ήθελε πάση θυσία να τον κρατήσει, βλέποντας τον Μπογκντάνοβιτς να είναι προ των πυλών του NBA.

Η καλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού

Οι δύο αυτές περιπτώσεις αποδεικνύουν και καταδεικνύουν τις ορέξεις του Παναθηναϊκού από το «καλημέρα» της μεταγραφικής περιόδου. Δύο οικονομικές υπερβάσεις που εκφράζουν και τη «δίψα» του για την υπέρβαση που θέλει να κάνει τη νέα σεζόν στην Ευρωλίγκα. Πριν από αυτές τις υπερβάσεις, όμως, και κυρίως… πάνω από αυτές τις υπερβάσεις, προηγείται και… ηγείται του μεταγραφικού σχεδιασμού μία άλλη, ακόμα πιο σημαντική. Που, στο σύνολό της, αποτελεί τον βασικό άξονα του μεταγραφικού σχεδιασμού, προδίδει τη φιλοσοφία του, χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς και χρίζεται ως η καλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού. Δεν είναι άλλη από τη διατήρηση του βασικού κορμού της ομάδας που κατέκτησε το νταμπλ, στην πρώτη (και όχι ολόκληρη) χρονιά του Τσάβι Πασκουάλ στον πάγκο.

Αεροδρόμιο το… ΟΑΚΑ

Μίας ομάδας αρκετών νέων προσώπων, που σε διάστημα μερικών μηνών και μέσα από τις… στάχτες του ευρωπαϊκού αποκλεισμού κατάφεραν να κερδίσουν το μεγαλύτερο στοίχημα μίας νέας ομάδας, την ομοιογένεια, μαζί και το νταμπλ. Παίκτες που είχαν ήδη καταξιωθεί και διακριθεί ή έστω «χαλυβδωθεί» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, με κατακτήσεις ευρωπαϊκών τροπαίων και συμμετοχές στο Final 4. Αυτή η διατήρηση του φετινού κορμού, ξεκινώντας από την… ρίζα του, τον Νικ Καλάθη, είναι και η πιο σημαντική μεταγραφή του «τριφυλλιού» στην εκκίνηση της μεταγραφικής περιόδου. Αν διασφαλιστεί αυτή η πλεύση, τότε αφενός ο Παναθηναϊκός θα έχει (από)δείξει ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και αφετέρου το ΟΑΚΑ δεν θα έχει να ζηλέψει κανένα… αεροδρόμιο.
Από τη στιγμή που το ταλέντο είναι ήδη περίσσιο στο «σπίτι» του, πολλώ δε με την προοπτική, αυτό, να «μπολιαστεί» και να ενισχυθεί με σημαντικές, ποιοτικές και στοχευμένες προσθήκες.

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή, 21 Ιουλίου