ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΘΑΥΜΑ!

Οι εξελίξεις που μάλλον πήραν παράταση και ο Παναθηναϊκός που διαρκώς βλέπει το δέντρο…

Θα μιλάμε για θαύμα!

Σε κάτι τέτοιες στιγμές, είναι λογικό να… χάνεται η μπάλα. Όσο κι αν έχει γίνει συνήθεια για τον Παναθηναϊκό, ποτέ μα ποτέ δε θα μάθει κανείς πώς να διαχειρίζεται ανάλογες καταστάσεις. Άλλωστε για να το κάνεις αυτό, πρέπει να έχεις πυγμή, να έχεις δυναμική, να είσαι ισχυρός. Στοιχεία που είναι άγνωστες λέξεις πλέον για τον Παναθηναϊκό. Συν τοις άλλοις, από περιπτώσεις που χρειάζονται διαχείριση, θα φτάσουμε στο τέλος να πιστεύουμε πως είναι νορμάλ όλο αυτό και θα πρέπει να… διαχειριζόμαστε καμιά νίκη αν μας έρθει στην πορεία.

Πολλοί σκέφτονται και λένε «μα καλά τι έκαναν στην προετοιμασία και γιατί όλοι μας κορόιδευαν;». Πρώτα απ’ όλα κανείς δεν κορόιδεψε κανέναν. Όσοι έχουν ματάκια είδαν την ομάδα πως προχωρούσε τη δουλειά και τι ποδόσφαιρο απέδιδε στα φιλικά. Αν υπήρχε έστω κι ένας που να ανησυχούσε πέρα απ’ τα στοιχεία που έτσι κι αλλιώς επισημάνθηκαν αρκετές φορές (π.χ. η ξεκάθαρη έλλειψη στα χαφ), ας σηκώσει το χέρι του. Για να ξέρουμε και τι λέμε, επειδή πάνω στην πίκρα μας χάνουμε κάθε έννοια λογικής.

Μικρή σημασία έχουν όλα αυτά βέβαια. Η ουσία είναι το τώρα. Αυτό το αγωνιστικό χάλι πως θα ξαναγίνει ομάδα και πώς θα συνεχιστεί αυτό το περίφημο πλάνο που είναι σε εφαρμογή εδώ και κάτι παραπάνω από ένα χρόνο. Η ΠΑΕ με ανακοίνωση στήριξε προπονητή και τεχνικό διευθυντή. Συμφωνεί διαφωνεί κανείς, είναι άλλο θέμα. Το ζήτημα είναι πως αυτό έγινε. Εδώ που τα λέμε, θα μπορούσε ο τωρινός Παναθηναϊκός να έχει καλύτερο προπονητή; Ας το σκεφτεί ο καθένας κι ας απαντήσει αυτό που νομίζει στον εαυτό του. Εκτός αν θεωρούμε πως οι ελεύθεροι Έλληνες τεχνικοί είναι ικανοί να βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό. Ή έστω είναι ικανοί να… περάσουν απ’ έξω απ’ τον Παναθηναϊκό (εξαιρούμε τον Ουζουνίδη που έτσι κι αλλιώς δε θα υπήρχε θέμα).

Καλή χρυσή η απόφαση για στήριξη και για εμπιστοσύνη κτλ, όμως στην Ελλάδα βρισκόμαστε. Πόσο καιρό διαρκεί αυτή η στήριξη και κυρίως πόσο καιρό μετά από τέτοιες αποφάσεις έρχονται οι αλλαγές; Ειδικά στον Παναθηναϊκό που αγωνιστικά είναι για κλάματα και για να σε πιάνει η… καρδιά σου, τη στιγμή που ακολουθεί το ντέρμπι με τον αιώνιο αντίπαλο. Αν δηλαδή χάσεις την Κυριακή, θα συνεχιστεί η στήριξη; Ή ακόμη κι αν νικήσεις και μετά πας και δεν παίξεις καλά στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο, τότε τι γίνεται; Τέλος πάντων το τι θέλουμε να πούμε όλοι το έχετε καταλάβει. Η ιστορία μας έχει διδάξει πως τέτοιου είδους στήριξη, καταλήγει πάντα στο ίδιο τέλος. Ίσως αρχικά να σου δώσει μια τεχνητή συσπείρωση αλλά κι αυτή χάνεται μέσα σε μερικές μέρες. Ειδικά σε μια περίπτωση όπως αυτή του Παναθηναϊκού, που ο κόσμος ξεκάθαρα είναι έξω απ’ την… εξίσωση. Διότι δεν μπορεί άλλο, δεν αντέχει άλλο και κανείς δεν δικαιούται να τον κακίσει γι’ αυτό.

Βέβαια αντέχει δεν αντέχει ο καθένας, δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να αντιδράσει άσχημα. Το τονίζουμε επειδή έρχεται και ντέρμπι. Συνήθως ο Παναθηναϊκός κόσμος αντιδρά άσχημα μετά από μεγάλα διαστήματα υπομονής. Επιβάλλεται να αντιληφθεί ο καθένας, όμως, πως απλά θα δώσει πάτημα σε αυτούς που προσπαθούν κάτι τέτοιες μέρες να πείσουν πως οι φίλαθλοι… διέλυσαν τον Παναθηναϊκό. Όλα αυτά πασπαλισμένα με κάτι σενάρια για το πώς έχασε ο Παναθηναϊκός το 2008 απ’ την Ξάνθη και τον ΟΦΗ, με σύνδεση στο πώς έχασε η ομάδα φέτος από ΟΦΗ και Άρη. Με απλά λόγια και με τρόπο άνανδρο, κατηγορούν τους παίκτες πως είναι ικανοί στα… στημένα. Αυτούς κανείς δεν πρέπει να τους κάνει «μάγκες». Η αντίδραση όχι απλά είναι θεμιτή, αλλά είναι επιβεβλημένη! Όμως με τρόπο κόσμιο, με τρόπο που μπορεί να επιλέξει ο καθένας ΧΩΡΙΣ να ξεφύγει!

Για να επανέλθουμε στα της στήριξης… Κακά τα ψέματα, αργά ή γρήγορα θα γίνει αυτό που μοιάζει προδιαγεγραμμένο. Μακάρι να διαψευστούμε όλοι και να κάνει ο Παναθηναϊκός τη διαφορά σε αυτό, γιατί θα σημαίνει πως η ομάδα πάει… τρένο. Αλλά πόσες πιθανότητες υπάρχουν γι’ αυτό; Οπότε ας είμαστε ρεαλιστές. Φυσικά για να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να καταλάβουμε πως όλη αυτή η κουβέντα δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Τα προβλήματα του Παναθηναϊκού ήταν και είναι βαθύτερα ριζωμένα και δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τα λάθη (που έχει κάνει σαφώς) του Δώνη ή με τον τραγικό σχεδιασμό του Νταμπίζα ή με το λάθος του Ζαχίντ που δεν γίνεται ούτε στα παιδικά!

Η κατάσταση στο «τριφύλλι» μοιάζει… σαπισμένη βαθιά και δεν αρκεί η «φαρμακευτική αγωγή». Όταν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, δεν αρκεί ένα… ηλεκτροσόκ. Θες νέα θεμέλια, θες νέα αρχή με εντελώς φρέσκα πρόσωπα ΠΑΝΤΟΥ, με ελπίδα στον κόσμο ξανά, με βελτίωση ΟΛΩΝ των συνθηκών τέλος πάντων. Όσο αυτό δε γίνεται στο σύνολό του, τότε μάλλον τσάμπα περιμένουμε, ελπίζουμε και αραιά και που… παραμυθιαζόμαστε κι εμείς κι εσείς και όλοι τέλος πάντων. Λόγω της επιθυμίας επιτέλους να δούμε και να αισθανθούμε τον κανονικό Παναθηναϊκό και όχι αυτό που βιώνουμε…

Αν όλο αυτό… γυρίσει, θα είναι απλά θαύμα. Αλλά θαύματα δε γίνονται στις μέρες μας. Στον Παναθηναϊκό περιμένουμε χρόνια ένα θαύμα και απλά παρατείνουμε την παραμονή μας στην «κόλαση», ζώντας τον εφιάλτη που ζούμε. Χωρίς να κάνουμε υποδείξεις (ποιοι είμαστε άλλωστε;) όσο ο κόσμος έχει γυρισμένη την πλάτη στην κατάσταση γιατί δεν αντέχει άλλη πίκρα, τότε απλά η ελπίδα θα είναι υπερβολικά μακριά! Χωρίς να σημαίνει πως από μόνος του ο κόσμος μπορεί να δώσει λύση για κάτι που δεν ευθύνεται. Όμως όσο δεν κοιτάς και δεν δίνεις σημασία, απλά θα συνεχίζεται η ίδια κατάσταση δίχως κάποιον να ενοχλείται… Κι ο τρόμος είναι πως κανείς δεν γνωρίζει τι ακολουθεί παρακάτω!

Υ.Γ.1: Επειδή έχει γίνει της… μόδας η κουβέντα περί «στηρίξατε στην αρχή, εσείς φταίτε». Προφανώς όταν ξεκινούσε η προσπάθεια με τον Αναστασίου, τον Μπεργκ, τον κόσμο συσπειρωμένο, έπρεπε ΟΛΟΙ να κράζουμε και να λέμε «όχι να πάτε όλοι στον αγύριστο». Και μετά τον τελικό Κυπέλλου τα ίδια έπρεπε να κάνουμε. Κι όταν νικούσαμε τον Ολυμπιακό και χάναμε τις νίκες λόγω Περέιρα, τον Παναθηναϊκό έπρεπε να κράζουμε. Ξέραμε βλέπετε πως ξαφνικά θα… τραβηχτεί η πρίζα και θα ακολουθήσει αυτό που ζούμε. Καλό είναι να σκεφτόμαστε, ειδικά στις τόσο δύσκολες στιγμές.

Υ.Γ.2: Οι παίκτες ήθελαν να βγάλουν ανακοίνωση στήριξης στον προπονητή και δεν το επέτρεψε ο τεχνικός διευθυντής επειδή… διέρρευσε το μίτινγκ που είχαν στα αποδυτήρια όπου τους μίλησε. Το διαβάζουμε το ξαναδιαβάζουμε και δεν μπορούμε να το καταλάβουμε…

Υ.Γ.3: Με τον Ολυμπιακό παίζουμε την Κυριακή… Όχι με την Μπαρτσελόνα! Βελτιώνεσαι και νικάς. Τόσο απλά. Αν δεν βελτιωθείς… καληνύχτα και καλή τύχη! 

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ