ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΜΗΝΑ…

Έχει κουράσει απίστευτα η συγκεκριμένη λέξη, τη στιγμή που η ουσία και η πραγματικότητα είναι σκληρή!

Αξιολόγηση Σεπτέμβρη μήνα…

Η ανάλυση της φιλοσοφίας, είναι καλή. Είναι θεωρία όμως. Η πράξη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και κυρίως κάτι σκληρό… Έτσι είναι η πραγματικότητα, σκληρή. Ειδικά για τον Παναθηναϊκό αυτής της εποχής. Ο Νίκος Νταμπίζας έδωσε τις απαντήσεις που ήθελε, έτσι όπως αισθανόταν τέλος πάντων, για όσα έγιναν και γίνονται σε επίπεδο σχεδιασμού-πλάνου της ομάδας. Σοφότεροι δε νομίζω να γίναμε, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Η ουσία είναι πως τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σε έκανε να θεωρείς πως η ποδοσφαιρική λογική θα οδηγήσει σε κάτι καλό. Ειδικά όταν διαρκώς η λέξη «προϋπολογισμός» και «οικονομικά» μπαίνει στη μέση!

Τα νούμερα που ειπώθηκαν όσο κι αν ήταν λίγο πολύ γνωστά, δίχως άλλο σοκάρουν. Μπάτζετ κάτω από τα 4.000.000 ευρώ και ο Θεός μαζί μας. Επίσης τονίστηκε πολλές φορές πως σε όλες τις κινήσεις, η οικονομική αξιολόγηση ήταν βασικό στοιχείο. Άρα αυτόματα μάθαμε πως περισσότερο λειτούργησε η λογιστική λογική και όχι η ποδοσφαιρική. Αλλά οκ ίσως να το σκεφτόμαστε αρνητικά, επειδή πάντα γεννά αρνητικές σκέψεις η διαρκής αναφορά στα οικονομικά, καθώς μας θυμίζει σε ποια κατάσταση είναι και θα είναι ο Παναθηναϊκός αν δεν αλλάξουν τα πράγματα. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη χειρότερο απ’ το οικονομικό. Είναι η έννοια της αξιολόγησης…

Την λέξη αξιολόγηση την ακούμε απ’ την περασμένη Άνοιξη. Μέχρι τελευταίες αγωνιστικές μαθαίναμε πως αξιολογείται το περσινό ρόστερ και τώρα ακούσαμε πως ακόμη γίνεται αξιολόγηση για το αν θα αποκτηθεί αμυντικό χαφ ή φορ… Πέρασε η πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη δηλαδή κι ακόμη γίνεται… αξιολόγηση; Δεν είμαστε σίγουροι για το αν πρέπει να έρθει παίκτης στην τάδε θέση; Ε τότε υπάρχει πρόβλημα. Ξεκάθαρο μάλιστα. Οπότε η αξιολόγηση που κοντεύει να γίνει η πιο μισητή λέξη για κάθε Παναθηναϊκό, όχι απλά έχει καθυστερήσει, αλλά χάσαμε την μπάλα στην ουσία.

Το πράγμα είναι ξεκάθαρο. Ο Παναθηναϊκός είχε δύο τεράστιες ανάγκες για το ρόστερ του. Τρεις βασικά, αλλά η θέση του στόπερ καλύφθηκε έστω και με τεράστια καθυστέρηση. Αμυντικό χαφ και φορ ήταν, είναι και θα είναι αναγκαίο να υπάρχουν. Είναι απίστευτο λάθος του σχεδιασμού που δεν έχουν αποκτηθεί. Δυστυχώς φάνηκε με το καλησπέρα στη σεζόν, γιατί πας σε δύο δύσκολα ματς (Άρης, ΟΣΦΠ) ουσιαστικά χωρίς κόφτη. Στην πράξη λοιπόν, αντί να συζητάμε για αξιολογήσεις κτλ, θα έπρεπε να τρέχουν οι διαδικασίες για να έρθει ποδοσφαιριστής… χθες, προκειμένου να είναι διαθέσιμος με τον Άρη! Τόσο ξεκάθαρα. Όλα τα υπόλοιπα, είναι απλά δικαιολογίες για να μην υπάρξει η παραδοχή του λάθους. Ή για να μην υπάρξει η παραδοχή πως τελικά επηρεάζουν άμεσα άλλες καταστάσεις στο οικονομικό και δυσκολευτήκαμε περισσότερο.

Στο τέλος της ημέρας, καλά τα πλάνα, καλές οι φιλοσοφίες, καλή η πίστη πως θα λυθούν όλα εκ των έσω, όμως δεν γίνεται. Απλά δεν γίνεται! Και πάνω απ’ όλα τα πάντα κρίνονται απ’ το αποτέλεσμα. Τα πάντα και οι πάντες. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έχει 1 βαθμό σε δύο θεωρητικά εύκολα ματς με Λαμία και ΟΦΗ. Ακολουθούν ο Άρης εκτός και ο Ολυμπιακός εντός. Ματς στα οποία δε θα έχεις τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ σου αμυντικό χαφ. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο λοιπόν, που η ομάδα θα είναι χωρίς νίκη σε τέσσερα ματς (χτυπάμε ξύλο), θα μας μείνει η… αξιολόγηση, το γεγονός πως δεν ξεφύγαμε απ’ το οικονομικό μας πλάνο και η σιγουριά πως στο μέλλον η φιλοσοφία αυτή θα πετύχει; Σαφώς και όχι.

Δεν μάθαμε τίποτα που δεν είχαμε ξανακούσει. Επίσης δεν δικαιολογήθηκε το ποδοσφαιρικό «έγκλημα» της μη απόκτησης τουλάχιστον ενός αμυντικού χαφ (επειδή ξεκάθαρα ήθελες και εσωτερικό μέσο) και ενός φορ. Θα αισθανόμασταν καλύτερα όχι αν… μαθαίναμε πως ο Ζαχίντ και ο Κολοβός είναι 8άρια (!), αλλά αν ακούγαμε πως θα γίνουν έστω και με τραγική καθυστέρηση οι κινήσεις που πρέπει μπας και συμμαζευτεί κάπως το πράγμα. Δυστυχώς αυτό δεν το μάθαμε.

Όλα τα υπόλοιπα, τα ακούσαμε και τέλος. Ο καθένας ας τα εκλάβει όπως θέλει, ας τα «δουλέψει» στο μυαλό του και ας βγάλει όποιο συμπέρασμα νομίζει. Άλλωστε κυρίως είναι θεωρίες και ανάλυση μιας κατάστασης που έτσι κι αλλιώς γνωρίζαμε. Το θέμα είναι πως ενώ… καίγεται ο τόπος, δεν μπορούν να απασχολήσουν οι γενικές αξιολογήσεις και οι φιλοσοφίες. Όσο σκληρό κι αν είναι αυτό, είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα θέλει τον Παναθηναϊκό να έχει μείνει μέχρι τώρα με χτυπητές αδυναμίες και ανάγκες που «φωνάζουν». Αλλά δεν έχουν… ακουστεί όπως φαίνεται. Αυτό μετράει και όχι η ανάλυση του γιατί έγινε αυτό, γιατί έγινε το άλλο κτλ κτλ κτλ. Σεβαστή η διαδικασία και η θέληση να αναλυθούν τα δεδομένα, όμως αυτό δεν θα κάνει τον Παναθηναϊκό να λύσει το πρόβλημα στα χαφ με τον Άρη ή με τον Ολυμπιακό… Κι αυτό είναι που μετράει στο τέλος.

 

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ