ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΛΑ…

Ώρες-ώρες πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το ποιοι είμαστε γιατί κάπου χάνουμε την ουσία!

Έχουν αλλάξει όλα…

Σκεφτείτε το λίγο… Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 3-1 στην έδρα του απ’ τον ΟΦΗ. Σε ένα ματς που αγωνιστικά αν ήταν και 5-0 σε βάρος σου, δε θα αποτελούσε έκπληξη. Σε ματς που δεν ήρθε κανείς να σου «κλέψει» αποτέλεσμα, αλλά στο πήρε στα ίσα, όντας καλύτερος, όντας ανώτερος σε όλα τα επίπεδα. Φανταστείτε το λίγο. Έγιναν όλα αυτά και δεν συνέβη το παραμικρό. Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς, ουδείς αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει κάτι ρε παιδί μου, πέρα απ’ τη συγγνώμη του Δώνη. Όλα τα υπόλοιπα συνεχίζονται, σα να μη συνέβη το παραμικρό. Η ζωή συνεχίζεται και σε αυτή τη ζωή του Παναθηναϊκού δεν έγινε απλά η γκέλα συνήθεια, αλλά μέχρι και ο αγωνιστικός εξευτελισμός απ’ τον κάθε πουθενά! Χωρίς να θέλουμε να θίξουμε κανέναν ΟΦΗ, αλλά πραγματικά μπροστά στον Παναθηναϊκό πουθενάς θα έπρεπε να είναι!

Οι αντιδράσεις εντός ομάδας αλλά και γύρω απ’ αυτή, δείχνουν την πλήρη αδιαφορία που υπάρχει. Γιατί αν δεν υπήρχε αδιαφορία, θα υπήρχε και ανάγκη για να γίνει κάτι. Δε λέμε να φύγει αυτός ή ο άλλος, όμως πάντα χρειάζονται κινήσεις μετά από τέτοια σοκ. Ιστορικά αποδεδειγμένο είναι πως μόνο με αυτό τον τρόπο επανέρχονται οι ομάδες. Αλλά ποιος να τα κάνει όλα αυτά; Για αυτά θες διοίκηση. Θες πυγμή. Όταν βλέπεις πως φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε πως οι πάντες κάνουν χάρη στον Παναθηναϊκό και όχι απλά το θεωρούμε αλλά ισχύει σε σημαντικό βαθμό, τότε τι ακριβώς συζητάμε; Τι ακριβώς περιμένουμε; Απ’ τη στιγμή που γλιτώσαμε μερικές δεκάδες χιλιάδων ευρώ με την καθυστέρηση μεταγραφών ή με τη μη πραγματοποίησή τους, όλα καλά μωρέ. Τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τι να περιμένεις από παίκτες, από προπονητές, από όλους τέλος πάντων. Γιατί να περιμένεις κάτι περισσότερο. Αυτό το κλίμα έχει απλωθεί στον Παναθηναϊκό, του έχει… σαπίσει τον οργανισμό και σε αυτές τις περιπτώσεις η λύση είναι μία. Η γάγγραινα δεν σταματά με φάρμακα. Θέλεις… ακρωτηριασμό. Άρα με αυτά τα δεδομένα δεν μπορείς να προχωρήσεις. Ο κόσμος έχει γυρίσει εντελώς την πλάτη, υπάρχει πλήρης απάθεια προς την ομάδα, στην ομάδα όλα είναι σα να μην συμβαίνει κάτι.

Αλλάξαμε όλοι, άλλαξαν όλα στον Παναθηναϊκό. Διότι είναι ξένη αυτή η διαδικασία, όλη αυτή η αδιαφορία στο τέλος της ημέρας. Δεν είναι φυσιολογικό. Κάποτε απαιτούσαμε ενώ πηγαίναμε… τρένο στην Ευρώπη. Σωστά κάναμε, μην ακούτε δεξιά κι αριστερά που για όλα φταίει κάτι άλλο πέρα απ’ αυτούς που κάνουν κουμάντο, στοιχείο που μόνο στον Παναθηναϊκό έχει διαπιστωθεί από συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων. Είναι προφανές πως αυτή η αδιαφορία «γεννιέται» την ψυχολογική κούραση. Σε πικραίνει, σε στεναχωρεί, σε αγανακτεί η κατάσταση, γυρίζεις την πλάτη. Σα φυσική άμυνα του οργανισμού. Όμως αυτό διαφοροποιεί το ποιος πραγματικά είσαι. Κακά τα ψέματα…

Πώς μπορεί να αλλάξει όλο αυτό; Μόνο με έναν τρόπο. Να επαναπροσδιορίσεις το ποιος πραγματικά είσαι. Διότι οι συνέπειες είναι ορατές πλέον, δεν είναι απλά άσχημα σενάρια. Μεγαλώνουν γενιές που δεν ξέρουν τι πραγματικά είναι ο Παναθηναϊκός. Διότι δεν τον βλέπουν όχι απλά να κατακτά, αλλά ούτε καν να διεκδικεί. Μεγαλώνουν γενιές που στην Ευρώπη ακούν ως… παραμυθάκι τα όσα έχεις κάνει, αυτό που πραγματικά είσαι. Επιβάλλεται να αλλάξει η κατάσταση. Δεν είναι… καμπανάκι κινδύνου, είναι αναγκαιότητα ύπαρξης.

Και φυσικά για να αλλάξει η κατάσταση, δεν αρκεί να αλλάξει ο τρόπος που αγωνίζεται η ομάδα. Πρέπει να αλλάξουν τα πάντα! Κυρίως στην κορυφή. Από εκεί ξεκινούν και τελειώνουν τα πάντα. Συζητάμε για παράδειγμα για το γεγονός πως δεν ήρθε αμυντικό χαφ, δεν ήρθε φορ κτλ. Γιατί δεν ήρθαν αυτοί; Επειδή δεν έχεις λεφτά και επειδή κανείς δεν πιέζει προς το να δοθεί κάτι λίγο περισσότερο για την ομάδα (εκεί υπάρχει σημαντική ευθύνη αλλά θα το αναλύσουμε άλλη φορά). Όμως και να ερχόταν ή να έρθει ο αμυντικός χαφ, τι θα αλλάξει; Ο Παναθηναϊκός μέσα απ’ τη γενική του κατάσταση, έχει μετατραπεί σε κάτι που δεν θεωρείται περίεργο να προσπαθεί για να μπει στην 6άδα και να παίξει στα πλέι οφ. Σκεφτείτε το λίγο… να μπει στην 6άδα!

Το ζήτημα είναι συνολικό και όχι μεταγραφικό βέβαια. Ίσως πολλές φορές κι εμείς οι ίδιοι να… παραμυθιαζόμαστε και να υπερβάλουμε θετικά. Τι σημαίνει αυτό; Πως με την πρώτη καλή ένδειξη, θεωρούμε πως πλησιάζει η κανονικότητα. Αυτό για κάποιους ίσως να φαίνεται πως γίνεται επίτηδες. Δεν είναι έτσι όμως. Απλά όλοι έχουμε την ανάγκη να ελπίζουμε, να πιστέψουμε πως ο Παναθηναϊκός σηκώνει κεφάλι επιτέλους. Αλλά έρχεται αμέσως το… χαστούκι που σε επαναφέρει στην πραγματικότητα. Ο Παναθηναϊκός μέσα από την κατάντια των τελευταίων ετών, έχει χάσει τελείως τον προσανατολισμό του και η κατάντια μετατρέπεται σε συνήθεια και σε φυσιολογική κατάσταση. Όσο επιτρέπουμε να γίνεται αυτό, κακό του κεφαλιού μας!

Και κάτι τελευταίο. Υπήρξαν αποδοκιμασίες προς τους παίκτες, το τεχνικό τιμ, προς όλους. Επισημάνθηκαν με τρόπο σκληρό μάλιστα, σε εφημερίδες και ιστοσελίδες, παντού τέλος πάντων. Απλά είναι το λιγότερο περίεργο πως πολλοί ούτε είδαν, ούτε άκουσαν αντιδράσεις με συνθήματα κατά της ΠΑΕ, κατά της ιδιοκτησίας. Δε λέμε πως καλά έκανε ο κόσμος, ο καθένας αντιδρά όπως νομίζει σε κάτι τέτοιες στιγμές αρκεί να μην ζημιώνει την ομάδα. Τώρα γιατί και από ποιους αυτό… δεν έγινε αντιληπτό και κατάλαβαν μόνο πως αποδοκιμάζονται οι παίκτες, ας το δει ο καθένας.

Υ.Γ. Η λύση του PAO Alive είναι μονόδρομος αυτή τη στιγμή. Γιατί ο Παναθηναϊκός απαιτεί, φωνάζει πως θέλει αλλαγή! Εκτός αν κάποιος θεωρεί πως όπως έχουν τώρα τα πράγματα το «τριφύλλι» θα επανέλθει κάποια στιγμή.

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ