ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ… ΠΟΛΥΘΕΣΙΤΕΣ!

Το πώς θα «κάτσει» η μπίλια αναφορικά με το ρόστερ του Παναθηναϊκού, θα φανεί το επόμενο διάστημα. Αρκετές απ’ τις ανάγκες που υπήρχαν, τόσο σε ποιοτικό όσο και σε ποσοτικό επίπεδο, έγινε προσπάθεια να καλυφθούν και ως ένα σημείο έγινε.

Μην το παρακάνουμε με τους… πολυθεσίτες!

Με τα δεδομένα της εποχής για τον Παναθηναϊκό φυσικά... Θα δούμε μέχρι τέλη Αυγούστου ή ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβρη που ακριβώς θα… κάτσει η μπίλια και τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Σαφώς και η ομάδα θέλει στόπερ, σαφώς και θέλει αμυντικό χαφ, αλλά και φορ. Εξτρέμ πήρε και έχει καλύψει τις θέσεις των ακραίων με Κολοβό, Μολό, Μπεκ.

Θα τους πάρει αυτούς που χρειάζεται η ομάδα; Όσοι ασχολούνται με τον σχεδιασμό το ξέρουν. Διότι στη μέση είναι πάντα και το οικονομικό. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει λύσει αυτό το πρόβλημα το γνωρίζουν οι πάντες. Άρα ίσως να αποτελέσει «αγκάθι» στα μεταγραφικά, ειδικά τώρα που δεν έχουν προχωρήσει και οι αποχωρήσεις. Αλλά και πάλι, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να βρεθεί ένας παίκτης που θα καλύπτει 2-3 κενά. Δεν είναι το ιδεατό να έρθει ένας αμυντικός χαφ που θα παίζει και στόπερ, ή ένας φορ που θα βγαίνει και στα άκρα. Με αυτή τη διαδικασία προσπαθώντας να καλύψουμε όλα τα κενά, στο τέλος θα μπερδεύεται η ίδια η ομάδα, θα υπάρχουν παίκτες που δε θα έχουν θέσεις και θα… χαθεί η μπάλα.

Έχει αποδειχθεί στο παρελθόν πως όταν έναν παίκτη τον βάζεις στο ρόστερ σου με τυμπανοκρουσίες του στυλ «α αυτός παίζει 2-3 θέσεις», οι περίφημοι «πολυθεσίτες» δηλαδή, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν πετυχαίνουν. Γιατί δεν είναι διακριτοί οι ρόλοι για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Ο Νούνες για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να λογίζεται λίγο στόπερ, λίγο δεξί μπακ, λίγο αμυντικό χαφ. Ούτε ο Κολοβός να είναι εξτρέμ, περιφερειακός επιθετικός, αν χρειαστεί κυνηγός, πίσω απ’ τον φορ και πλέον και κεντρικό χαφ. Λίγο μπερδεύεται το πράγμα. Και σαφώς δεν γίνεται όλοι να μπορούν να τα κάνουν όλα. Ο Κολοβός για παράδειγμα ανασταλτικά δεν μπορεί να βοηθήσει. Δε θα είναι άδικο να κρίνουμε εμείς τον Κολοβό και τον κάθε Κολοβό ως εσωτερικό χαφ, ενώ δεν είναι αυτή η θέση του; Αλλά και πάλι δε θα φταίμε εμείς, επειδή θα έχει παίξει σε αυτή τη θέση. Άρα για εκεί θα πρέπει να κριθεί.

Σαφώς και δεν είναι κακό να ξέρεις πως ένας παίκτης παίζει σε δύο θέσεις. Αλλά ας μείνουμε στο γεγονός πως η βασική θέση είναι αυτή και αν προκύψει μεγάλη ανάγκη, ας τον βάλεις κι εκεί γνωρίζοντας όμως πως θα είναι… έξω απ’ τα νερά του. Έχοντας απλά τα στοιχεία και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που μπορεί να τον βοηθήσουν να καλύψει το κενό για αυτή τη μία φορά.

Πολλές φορές απ’ το να μπερδεύονται όλα, καλύτερα να ξέρεις πως εκεί έχεις κενό και πρέπει στην πρώτη ευκαιρία να το καλύψεις. Όχι να ζεις με την ψευδαίσθηση πως έλυσες όλα τα προβλήματα επειδή ήρθαν 2-3 παίκτες που μπορούν να παίξουν σε 2-3 θέσεις. Ο Χρήστος Δώνης για παράδειγμα δεν είναι αμυντικό χαφ. Άλλο το μπορεί να παίξει κι εκεί, άλλο το αν είναι κόφτης. Δεν είναι το παιδί και είναι κρίμα να το κρίνουμε ως τέτοιο. Ο Ζαχίντ παίζει ως 8άρι, αλλά είναι περισσότερο δημιουργικός, δεν μαρκάρει. Άλλο το να παίζει ένας εξτρέμ και στις δύο πλευρές κι άλλο το να λες αυτός θα παίξει και στα άκρα και στον άξονα και πιο πίσω αν χρειαστεί. Αν λοιπόν έρθει μόνο ένας παίκτης που θα είναι είτε αμυντικό χαφ είτε στόπερ, ας ξέρουμε πως θα μείνει ένα κενό. Είτε δε θα έχεις στόπερ είτε δε θα έχεις κόφτη. Το να πούμε πως με έναν λύσαμε δύο προβλήματα, δε γίνεται.

Φανταστείτε κι ένα ακόμη σενάριο. Αν πάρεις τον Ρόντγουελ (πολύ πιθανό) και τον έχεις για στόπερ και κόφτη, τον βάλεις στόπερ και πάει καλά. Λόγω καρτών θα χάσει ένα παιχνίδι ο Κουρμπέλης. Τι θα κάνεις λοιπόν; Θα πάρεις αυτόν που έχει «δέσει» την άμυνα και πάει καλά, για να τον βάλεις κόφτη; Κι αν δεν αποδώσει ως αμυντικός μέσος και συγχρόνως χαθεί και η ομοιογένεια και η καλή εικόνα της άμυνας; Τι θα έχεις καταφέρει; Οι δύο θέσεις είναι απλά παράδειγμα, σκεφτείτε όποιες θέσεις θέλετε εσείς.

Υποθετικά όλα αυτά βέβαια. Μέχρι το τέλος πολλά αλλάζουν, πολλά γίνονται. Ίσως σε πολλές περιπτώσεις να αφήνει ο Παναθηναϊκός να εννοηθεί πως δε θα πάρει εκεί παίκτη για να ασχοληθεί με τις περιπτώσεις που θέλει με μεγαλύτερη ηρεμία. Τα πάντα είναι τακτική στα μεταγραφικά, ειδικά στον τωρινό Παναθηναϊκό λόγω συνθηκών. Δεν είναι καθόλου κακό αυτό, το ζήτημα είναι να γίνει η δουλειά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και φυσικά επειδή φέραμε το παράδειγμα του Ρόντγουελ, σαφώς και είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής που στο τώρα του «τριφυλλιού» θα είναι πολυτέλεια. Απλά θα ήταν καλύτερο να έρθει και στόπερ. Δεν γίνονται όλα θα μας πείτε και είναι σωστό αυτό. Το καλό για την ομάδα είναι πως έχει «κλείσει» πολλά κεντά, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ