ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΤΗ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΗΝ ΑΚΡΗ…

Σημαντικό στοιχείο για το επίπεδο του Παναθηναϊκού, το τι θα γίνει στον άξονα των χαφ!

Δημιουργικά τη βρίσκει την άκρη…

Το φιλικό με την Φένλο ήρθε να επιβεβαιώσει κάτι που λίγο πολύ φαινόταν: Ο Παναθηναϊκός είναι μια καλή ομάδα. Το επίπεδο του πόσο καλή θα είναι, θα καθοριστεί από το αν θα του βγουν οι μεταγραφές, πόσες θα του βγουν και σε τι σημείο θα του βγουν. Όμως το «τριφύλλι» με σαφώς περισσότερη ποιότητα σε σχέση με την περασμένη σεζόν και με σαφώς περισσότερες λύσεις, θα είναι αισθητά βελτιωμένο. Απλά ζητούμενο είναι να καθοριστεί το αν θα είναι βελτιωμένο σε επίπεδο Πρωταθλητισμού, ή σε επίπεδο «άντε να περάσω τον Ατρόμητο».

Η αγωνιστική εικόνα, μας οδηγεί σε αισιόδοξα συμπεράσματα. Ξεκάθαρα! Ξέρουμε, πρέπει να… κρατάμε χαμηλά τη μπάλα, να μην παίρνουν… αέρα τα μυαλά μας κι άλλα τέτοια. Όμως όταν βγάζεις τέτοια εικόνα κόντρα σε ομάδες που ουσιαστικά είναι έτοιμες για τις επίσημες υποχρεώσεις τους, κόντρα σε ομάδες που ως στυλ δε σου ταιριάζουν, τότε είσαι ένα καλό σύνολο. Βλέπετε ο Παναθηναϊκός στα φιλικά του έχει αντιμετωπίσει συλλόγους με δυνατά κορμιά, με ύψος και σκληράδα στο παιχνίδι τους. Αφήνουμε στην άκρη την ποιότητα που έχει ο Άγιαξ και η Φέγενορντ για παράδειγμα. Ας μείνουμε μόνο σε αυτά τα στοιχεία. Ακριβώς όσα σου λείπουν δηλαδή. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι σκληρός ως ομάδα, δεν έχει δυνατά και ψηλά κορμιά. Άρα σε καμία περίπτωση δεν «κούμπωνε» με τους αντιπάλους του. Κι όμως κατόρθωσε μέσω της ομαδικότητας, μέσω του χαρακτήρα και της ταυτότητας που έχει αποκτήσει, να ανταπεξέλθει. Όσο κι αν δεν βγαίνουν ασφαλή συμπεράσματα απ’ τα φιλικά λοιπόν, είναι σημαντικό αυτό το «επίτευγμα».

Οι περισσότεροι συζητάμε για το δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού. Αν ο Παναθηναϊκός θα μπορεί να… ανοίγει τις κλειστές και πολυπρόσωπες άμυνες, αν θα βρίσκει εύκολα ευκαιρίες και πάει λέγοντας. Σαφώς και θα μπορεί να το κάνει με απίστευτα μεγαλύτερη άνεση απ’ την περασμένη σεζόν. Γιατί έχει ήδη προσθέσει στο ρόστερ του παίκτες με την συγκεκριμένη ικανότητα. Όπως ο Κολοβός, όπως ο Ζαχίντ, ο Μολό που θα ανακοινωθεί κι αυτός. Συν τους παίκτες που ήδη διέθετες, ενώ έρχονται κι άλλες μεταγραφές (1-2) απ’ τη μέση και μπροστά. Με δεδομένη την κατακόρυφη ποιοτική του βελτίωση, η εικόνα σου δημιουργικά θα είναι ξεκάθαρα καλύτερη. Και ομαδικά αλλά και ατομικά. Συν τοις άλλοις είναι αστείο να κρίνουμε τώρα τη δημιουργία της ομάδας, όταν δεν έχουμε δει ποτέ την πλήρη σύνθεσή της, ή έστω κάτι κοντινό σε αυτή, έστω για ένα ματς.

Ένας παράγοντας που δεν του δίνουμε τόση σημασία αλλά είναι καθοριστικός για το ποιο θα είναι το τελικό επίπεδό σου, είναι ο άξονας των χαφ. Εκεί έχεις τον Κουρμπέλη κόφτη, έχεις τον Δώνη ως εσωτερικό μέσο και βάζεις τους Ζαχίντ-Μπουζούκη επίσης ως εσωτερικούς. Οι δύο τελευταίοι, όμως, είναι περισσότερο δημιουργικοί. Θες λοιπόν δύο παίκτες στον άξονα. Έναν κόφτη ακόμη που πρέπει να είναι σε επίπεδο κοντινό στον Κουρμπέλη (άρα καλός παίκτης) κι έναν box to box να σου δίνει λύσεις. Με αυτό τον τρόπο θα ισχυροποιηθείς αφάνταστα και ταυτόχρονα θα έχεις τη δυνατότητα για πολλούς σχηματισμούς. Αν προσέξει κανείς τα καλύτερα παιχνίδια του ανασταλτικά τα έκανε ο Παναθηναϊκός έχοντας τον Κουρμπέλη στην ενδεκάδα. Χωρίς αυτόν μάλλον… ψάχνεται. Ακόμη και με τη Φένλο, μετά την είσοδο του Δώνη ισορρόπησε κάπως το πράγμα και ανέβηκε όλη η ομάδα. Βλέπετε η συνύπαρξη Ζαχίντ-Μπουζούκη σε ρόλο εσωτερικών χαφ, σου δημιουργεί θεματάκια ανασταλτικά.

Είναι κομβικό λοιπόν το ποιος θα είναι ο κόφτης που θα έρθει και ποιος ο εσωτερικός χαφ. Όχι σε επίπεδο ονομάτων, αλλά σε επίπεδο στοιχείων που θα δώσουν στην ομάδα. Η προσπάθεια μέχρι τώρα είναι ξεκάθαρη καλή. Η ομάδα είναι «δεμένη», η ποιότητα προστίθεται και δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς. Όμως το ύψος του τελικού σου επιπέδου, θα καθοριστεί απ’ το τι θα κάνεις στον άξονα. Με τον αμυντικό χαφ και το 8άρι.

Άλλωστε δεν είναι το τι λέμε εμείς το θέμα. Αυτός που ξέρει καλύτερα απ’ όλους το εξέφρασε ιδανικά. Μιλώντας για τον Παναθηναϊκό που είχε και έχει ανάγκη από λύσεις. Να «γεμίσει» το ρόστερ του δηλαδή. Όσο ταλαντούχοι κι αν είναι οι νεαροί, δεν μπορούμε να περιμένουμε απ’ αυτούς να καλύψουν πιθανές απουσίες καθοριστικών παικτών. Αν λοιπόν σε αυτό το επίπεδο κατορθώσεις να ισορροπήσεις και φτιάξεις μια μεσαία γραμμή που θα είναι και καλή (έχει καλά στοιχεία σαφώς) αλλά και πληρέστατη, τότε ναι δεν μπορεί να υπολογιστεί το… ταβάνι σου για φέτος. Ακόμη κι αυτά που φάνταζαν ως τρέλες όταν τα σκεφτόμασταν, ίσως να μην είναι και τόσο. Βήμα-βήμα βέβαια, αλλά η ομάδα… το πάει καλά. Εχθρός του καλού όμως, είναι το καλύτερο. Και ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για ένα σύνολο που είχε και έχει ανάγκη από ποιότητα και ποσότητα. Να το λύσεις το πρόβλημα στον απόλυτο βαθμό, δε γίνεται. Όσο πιο κοντά φτάσεις, όμως, τόσο το καλύτερο για μας και τόσο το χειρότερο για αυτούς που θα σε υποτιμήσουν…

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ