ΤΙ ΑΠ’ ΟΛΑ ΘΑ… ΜΑΖΕΨΕΙΣ

Εν αναμονή των μεταγραφών για να φανεί που πάμε…

Τι απ’ όλα θα… μαζέψεις

Το μισό καλοκαίρι πέρασε… Ο Παναθηναϊκός που δεν έχει Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, πλέον βρίσκεται στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας του. Άρα έχει περάσει στο εντατικό σημείο δουλειάς ενόψει της έναρξης του Πρωταθλήματος και συνολικά της σεζόν που θα ακολουθήσει. Από την Κυριακή έγιναν γνωστά τα ονόματα που λαμβάνουν μέρος σε αυτό το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Οκ, είναι προφανές πως δεν μπορεί κανείς να κρίνει το παραμικρό γιατί αυτό δεν είναι ο Παναθηναϊκός που θα βλέπουμε στα επίσημα ματς. Και μόνο η ανάγνωση του ποιοι παίρνουν μέρος στην προετοιμασία επί Ολλανδικού εδάφους, καταδεικνύει το πόσο ανάγκη έχει το «τριφύλλι» τις μεταγραφές που θα ακολουθήσουν.

Προφανώς και το να αναφέρουμε την καθυστέρηση που υπάρχει, δε θα είναι κάποιο νέο ούτε θα κάνει κανέναν… σοφότερο (όχι πως όλα τα άλλα το κάνουν, αλλά λέμε τώρα). Άλλωστε θα αρχίσει πάλι μια ατέρμονη συζήτηση αναφορικά με το αν είναι προτιμότερο να κάνεις γρήγορα μεταγραφές ή αν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι τελευταία στιγμή αρκεί να βρεις αυτό που θες. Βέβαια για τον Παναθηναϊκό όλα ξεκινούν και τελειώνουν στο οικονομικό, οπότε και πάλι μπαίνουμε σε μια κουβέντα που δεν οδηγεί πουθενά με τον καθένα να έχει διαφορετική γνώμη. Οπότε ας το αφήσουμε στην άκρη κι ας «δούμε» την ουσία. Ποια είναι αυτή; Τα στοιχεία που λείπουν απ’ τον Παναθηναϊκό και το αν θα κατορθώσει έστω ορισμένα απ’ αυτά να τα αναπληρώσει.

Με μια πρόχειρη ματιά στο υπάρχον ρόστερ, οι αδυναμίες «φωνάζουν». Πρώτα απ’ όλα η σκληράδα και η δύναμη. Οι «πράσινοι» τόσο στην άμυνα όσο και στα χαφ τους, είναι αρκετά… σοφτ. Με μοναδική εξαίρεση τον Ινσούα. Όλοι οι υπόλοιποι δεν είναι το στυλ τους αυτό. Προσοχή, δε λέμε πως είναι κακοί παίκτες. Για παράδειγμα ο Κουρμπέλης είναι εξαιρετικός και… όαση σε αυτόν τον Παναθηναϊκό, όμως για αμυντικό χαφ θα μπορούσε να έχει περισσότερη σκληράδα. Άρα επιβάλλεται να το προσθέσεις αυτό το στοιχείο, κυρίως στα μετόπισθεν αλλά και στην μεσαία σου γραμμή.

Μια και ξεκινήσαμε κυρίως με τα ανασταλτικά, δεν είναι δυνατόν να μην αναφερθεί η έλλειψη ύψους. Ο Παναθηναϊκός δεδομένα είναι απ’ τις πιο κοντές ομάδες του Πρωταθλήματος. Τεράστια αδυναμία τόσο για τα ανασταλτικά όσο και τα επιθετικά στημένα. Άλλωστε κι ο ίδιος ο Νίκος Νταμπίζας είχε επισημάνει το γεγονός, «πασπαλίζοντάς» το βέβαια με τη σημείωση πως ίσως να έχει να κάνει και με τον εκτελεστή που χρειάζεσαι. Συγγνώμη αλλά χωρίς ύψος και παίκτες ικανούς σε αυτό τον τομέα, τύχη δε θα έχεις.

Προχωράμε και φτάνουμε στη διάταξη του 4-3-3 που δοκιμάζει και λογικά θα χρησιμοποιήσει ο Γιώργος Δώνης τη σεζόν που ακολουθεί. Αυτή τη στιγμή αυτόματα υπάρχει ξεκάθαρο αριθμητικό πρόβλημα. Δε… βγαίνουν τα κουκιά με λίγα λόγια. Έχεις τρία κεντρικά χαφ αν συνυπολογίσουμε και τον Μπουζούκη ως μέσα αριστερά στο 4-3-3, ενώ από εξτρέμ είναι ο Χατζηγιοβάνης και… κανείς άλλος. Εκτός αν κι εκεί κάνουμε… λάστιχο τον Μπουζούκη και τον υπολογίσουμε κι αυτόν για ακραίο. Είναι επιβεβλημένο να έρθουν από δύο ποδοσφαιριστές σε χαφ και άκρα. Όχι απλά για λύσεις, αλλά ως βασικές επιλογές. Άρα καλές επιλογές, με εμπειρία και ποιότητα.

Ειδικά στα εξτρέμ, μιλάμε για ποδοσφαιριστές που θα έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν, να απειλήσουν, να «εκτελέσουν», να κάνουν το απρόβλεπτο. Αυτό που έλειψε ειδικά στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν δηλαδή. Συνήθως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αυτοί οι παίκτες αγωνίζονται με άνεση και πίσω απ’ τον επιθετικό ή και περιφερειακοί αν χρειαστεί. Για να το πούμε ακόμη πιο απλά, το στοιχείο που ψάχνουμε στους δημιουργικούς είναι ένα: Να ξέρουν μπάλα! Τόσο απλά. Να της… μιλούν και να ακούει. Θέλετε να το πείτε ποιότητα, θέλετε να το πείτε φαντασία, οκ μαζί σας. Φτάνει με τους τακτικά συνεπείς και μόνο! Ο Παναθηναϊκός «καίγεται» για τεχνίτες που θα τον κάνουν απρόβλεπτο!

Στην άμυνα τώρα, το πράγμα είναι απίστευτα απλό. Οι «πράσινοι» θέλουν στόπερ… βράχους! Έστω ο ένας εξ αυτών, αν αποκτηθούν δύο. Στο ρόστερ έχουν αυτή τη στιγμή για τη συγκεκριμένη θέση τους Κολοβέτσιο, Μαυρομμάτη, Πούγγουρα, Θεοχάρη. Τι λείπει; Αυτός που θα γίνει σημείο αναφοράς. Αυτός που θα ξέρεις πως έχει τη φανέλα βασικού… σπίτι του. Αυτός γύρω απ’ τον οποίο θα στήσεις την άμυνα, αυτός δίπλα στον οποίο τα νεότερα παιδιά θα μάθουν και δε θα έχουν τον διαρκή πανικό γιατί θα τους εμπνέει τη σιγουριά. Ο στόπερ που θα αλλάξει συνολικά την εικόνα σου στα μετόπισθεν. Θα είναι ψηλός; Θα είναι κοντός; Θα είναι γρήγορος; Θα προτιμηθεί η δύναμη; Αυτό είναι θέμα προπονητή πραγματικά. Τι του «δένει» περισσότερο σε αυτό που θέλει να παίξει. Όμως σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ο βασικός σου στόπερ και από αυτόν να ξεκινά η άμυνα. Κι αν υπάρξει κι έξτρα λύση, ακόμη καλύτερα. 

Και φυσικά, σου λείπει το εύκολο γκολ. Από καμία θέση, από κανέναν παίκτη του ρόστερ, ο Παναθηναϊκός δεν έχει αυτό το στοιχείο. Ούτε απ’ τους ακραίους, ούτε απ’ τους επιθετικούς, ούτε απ’ τους πιο πίσω στα χαφ. Από κανέναν! Ειδικά ένα φορ που θα την στέλνει στα δίχτυα, τον θες οπωσδήποτε. Κι αν είναι δυνατόν, να υπάρχει μια κάποια ευχέρεια στο σκοράρισμα και στις υπόλοιπες δημιουργικές κινήσεις που θα κάνεις.

Πολλά ζητάμε το ξέρουμε. Είναι σίγουρο πως ο Παναθηναϊκός δε θα λύσει με τη μία όλα αυτά τα προβλήματα που έχει και δε θα βρει όλα αυτά τα στοιχεία. Πρέπει να το προσπαθήσει όμως. Διότι αυτά είναι που τον… φρενάρουν (αρχικά, επειδή μπορούμε να βρούμε κι άλλα που δεν είναι τόσο ζωτικής σημασίας όμως) για να γίνει καλύτερος από την περασμένη σεζόν. Γι’ αυτό θα κάνει τις κινήσεις που θα κάνει άλλωστε. Τα πάντα θα κριθούν απ’ το αποτέλεσμα.

Απλά το κακό είναι πως όσο κι αν δουλέψεις, όση όρεξη κι αν έχουν τα παιδιά, όσο καλός κι αν είσαι σε ομαδικό επίπεδο, δεν μπορείς να λύσεις αυτά προβλήματα. Οκ ίσως η μπάλα να φτάνει πιο εύκολα στον Μακέντα για παράδειγμα, αλλά δε θα γίνει καλύτερος… εκτελεστής ο Ιταλός. Οκ μπορεί να είσαι καλός ανασταλτικά μέσω της συνολικής δουλειάς σου, αλλά να «πληρώσεις» την έλλειψη ύψους σε ένα κόρνερ και να χάσεις ένα ματς απ’ το πουθενά. Δεν είναι λεπτομέρειες λοιπόν. Είναι τα… χοντρά που αναζητά το «τριφύλλι». Το τι θα γίνει και κυρίως τι θα μπορέσει να συμμαζέψει θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Υ.Γ. Πραγματικά ας είναι το τελευταίο καλοκαίρι τέτοιου είδους για τον Παναθηναϊκό… Τίποτα άλλο…

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ