ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ!

Ένας χρόνος χωρίς τη φυσική παρουσία του Παύλου Γιαννακόπουλου και η «κληρονομιά» του αποτελεί περισσότερο από ποτέ… οδηγό για τον Παναθηναϊκό!

Να θυμόμαστε που οφείλεται το μεγαλείο!

Πέρασε ένας χρόνος χωρίς τον Παύλο Γιαννακόπουλο. Ως φυσική παρουσία τουλάχιστον, επειδή ο μύθος του πάντα θα είναι κοντά, πάντα θα… οδηγεί τον Παναθηναϊκό. Σε επίπεδο νοοτροπίας, σε επίπεδο ηθικής. Στοιχεία που όποτε απουσιάζουν από κάποια στοιχεία της πραγματικότητας του συλλόγου, μας ενοχλεί έντονα κι αυτό λέει τα πάντα για το πόσο έχει συνεισφέρει ο Παύλος Γιαννακόπουλος πέρα απ’ τον πακτωλό εκατομμυρίων φυσικά.

Το να αναφέρει ο καθένας μας τι θυμάται απ’ τον κορυφαίο διοικητικό παράγοντα της «πράσινης» ιστορίας, της αθλητικής ιστορίας του τόπου για να είμαστε ακριβείς, δεν έχει νόημα. Άλλωστε ακόμη με το απλό κοίταγμα στην έκφραση των Παναθηναϊκών όταν αναφέρεται το όνομα Παύλος Γιαννακόπουλος, αντιλαμβάνεσαι το πόσο γλυκές είναι οι αναμνήσεις, το πόση αγάπη υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα. Δίχως άλλο το συγκεκριμένο όνομα στην Παναθηναϊκή πραγματικότητα αναφέρεται σε αρνητική πρόταση μόνο όταν μιλάμε όλοι για το «τι χάσαμε που το 1979 δεν πήρε στα χέρια του την ΠΑΕ»!

Τα συναισθήματα, η αγάπη, ο μύθος του κορυφαίου, πάντα μα πάντα πρέπει να λειτουργεί ως οδηγός. Ως υποχρέωση προς τον σύλλογο. Όλων μας. Για να βάλει ο καθένας το λιθαράκι του με τον τρόπο που μπορεί, για να εξελίσσεται ο σύλλογος. Να βελτιώνεται. Όχι απλά να φτάνει στα επίπεδα που του αρμόζουν, αλλά για να τα ξεπερνά. Οι δυσκολίες σαφώς και είναι πολλές. Αλλά η υποχρέωση όλων μας παραμένει.

Ο Παναθηναϊκός στο σύνολό του έχει υποχρέωση απέναντι σε αυτή τη γιγάντια κληρονομιά. Απέναντι σε αυτή τη μυθική παρουσία που «σκέπαζε» τα πάντα με τρόπο προστατευτικό, οδηγώντας το «τριφύλλι» μόνο προς τα πάνω. «Τρυπώντας» ακόμη και την κορυφή που κατά καιρούς δειλά-δειλά ονειρευόμασταν. Επειδή ίσως λόγω ηλικίας κάποιοι να μη θυμάστε τις παλιότερες εποχές, ίσως γι’ αυτό να μην εκτιμάτε όσα έχουμε τώρα και τα θεωρούμε δεδομένα. Αλλά ακόμη και τόσο… κακομαθημένους, αυτός ο άνθρωπος μας έκανε. Ε, ένα χρόνο απ’ τη στιγμή που «έφυγε», είναι υποχρέωσή μας να τον κάνουμε να χαμογελά εκεί ψηλά.

Αγωνιστικά, σε επίπεδο συσπείρωσης, σε επίπεδο αγάπης, σε επίπεδο αναγκαιότητας για να ακολουθήσεις την εποχή, πρέπει πάντα μα πάντα να θυμόμαστε ποιοι είμαστε. Από πού προερχόμαστε. Ποιοι μας έφτασαν εκεί. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος είναι με διαφορά στην κορυφή αυτής της λίστας. Ας τον τιμήσουμε λοιπόν με τον τρόπο που ο ίδιος θα ήθελε. Με τον τρόπο που μας έχει υποχρεώσει να το κάνουμε. Γιατί δεν υπάρχει και άλλος δρόμος για όσους αγαπούν τον Παναθηναϊκό άλλωστε.

Μιλάμε για το μοναδικό άνθρωπο (μαζί με τον ιδρυτή Γεώργιο Καλαφάτη) που βάζει το όνομά του δίπλα στον Παναθηναϊκό. Για τον μοναδικό που έφτασε το «τριφύλλι» στο επίπεδο του μεγαλείου του. Για αυτόν που τα όνειρά μας τα ξεπέρασε. Διότι μια απλή μέρα του, ήταν πιο πάνω απ’ τις κορυφαίες στιγμές επιτυχίας όσων άλλων βρέθηκαν στον Παναθηναϊκό. Αυτή ακριβώς η «κληρονομιά», είναι που ο καθένας μας «κουβαλά» με ευγνωμοσύνη και επιβάλλεται να την περάσει στην επόμενη γενιά. Στην άτυχη γενιά αν θέλετε, που δεν έζησε και δεν πρόλαβε το μεγαλείο αυτό στην εξέλιξή του!

Με αυτή τη λογική, με αυτές τις μνήμες, με αυτά τα βιώματα που λίγο πολύ έχουμε όλοι μας, πρέπει να πορευτούμε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πούμε το δικό μας «ευχαριστώ». Διότι αν απλά το αναφέρουμε έτσι ξερά, ως μια απλή λέξη, δεν θα έχουμε κάνει τίποτα. Κυρίως δε θα έχουμε… γεμίσει την ανάγκη μας να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας στον άνθρωπο που έδωσε στον Παναθηναϊκό αλλά και στην ίδια την κοινωνία μας, όχι μόνο τίτλους, όχι μόνο απίστευτα λεφτά και αγάπη, αλλά κυρίως ήθος που κανείς δεν αμφισβητεί και δυναμική που δεν έβρισκε αντίπαλο. Αυτά ακριβώς που αναφέρουμε πρώτα όταν κάποιος μας ρωτά «τι σημαίνει Παναθηναϊκός». Αυτό τα λέει όλα…

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ