ΠΑΣ ΓΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΟΧΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ

Οι ενδείξεις για την ενίσχυση και τα δεδομένα που δεν επιτρέπουν πολλά πολλά…

Πας για στοιχεία, όχι ποιοτική άνοδο

Έχουμε καταντήσει τον τελευταίο καιρό οι Παναθηναϊκοί να ασχολούνται περισσότερο με το αν ο Μπεργκ θα πάει… απέναντι ή όχι. Δε φταίνε αυτοί βέβαια. Βλέπετε δεν δίνεται κανενός είδους ερέθισμα για να στρέψουν το βλέμμα προς την ίδια την ομάδα τους. Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού προχωρά, σε θεωρητικό επίπεδο έπρεπε να έχουν προχωρήσει πράγματα αναφορικά με το σχεδιασμό. Έστω σε επίπεδο… εικόνας, καθώς είναι σαφές πως αρχές προς μέσα Ιουνίου θα ήταν αδιανόητο να έχουν σχεδόν τελειώσει όλες οι κινήσεις. Ειδικά σε μια ομάδα με τα δεδομένα του τωρινού Παναθηναϊκού.

Απ’ τη μία τα οικονομικά, απ’ την άλλη η τεράστια ανάγκη για να ενισχυθείς, οι υποθέσεις των παικτών που θες να επεκτείνουν τα συμβόλαιά τους και φυσικά αυτοί που δεν υπολογίζονται και καλό θα ήταν να μην υπάρχουν στην ομάδα απλά για να υπάρχουν. Πρώτα και πάνω απ’ όλα όμως, το πώς και το πόσο θα ενισχυθείς. Στο καλοκαίρι που σε φέρνει να έχεις δικαίωμα μεταγραφών απ’ το εξωτερικό, δίχως περιορισμούς. Κάνοντας ευκολότερη τη ζωή σου, αλλά ταυτόχρονα και δυσκολότερη. Βλέπετε πλέον δεν υπάρχει η απόλυτα σωστή δικαιολογία του «τι να πάρεις χωρίς λεφτά και με υποχρέωση να είναι Έλληνες και κάτω των 23;».

Οι διάφορες φήμες-πληροφορίες γύρω απ’ το θέμα του σχεδιασμού (σε επίπεδο ενίσχυσης) ολοένα και αυξάνονται. Λογικό κι επόμενο. Το τι ισχύει και τι δεν ισχύει, θα φανεί στην πορεία. Αν κι εδώ που τα λέμε δεν έχει βγει κάποιο… φίδι μέχρι τώρα. Δηλαδή δεν είπε κανείς πως πάει ο Παναθηναϊκός να πάρει τον Ντε Λιχτ για την άμυνα. Όσα ονόματα έχουν «διαρρεύσει» έστω σε επίπεδο προτεινόμενου, είναι ενός κάποιου level. Σαφώς δεν τους λες και… πάνω ράφι. Αλλά αυτό ακριβώς το περιμέναμε. Καμία έκπληξη.

Το ξεκάθαρο λοιπόν είναι πως ο Παναθηναϊκός στην καλύτερη των περιπτώσεων τη νέα σεζόν θα έχει προσθέσει κάποια στοιχεία στο ρόστερ του που ίσως να του έλειπαν. Η περιβόητη ποιοτική άνοδος, είναι σχεδόν απαγορευτική με αυτά τα δεδομένα. Κακά τα ψέματα, στο ποδόσφαιρο αυτό που πληρώνεις παίρνεις. Άρα ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να πάρει αυτό που θέλει. Αναφορικά με τη συνολική ποιότητα που έχει ανάγκη μιλάμε. Στοιχεία που του έλειπαν και θέλει να τα προσθέσει, ίσως τα βρει. Μακάρι να τα βρει και να του «κάτσουν» οι κινήσεις που θα κάνει. Αλλά μέχρι εκεί.

Για παράδειγμα η περίπτωση του Κατελάρη. Μιλάμε για ποδοσφαιριστή που δεν υπολογίζεται στους βασικούς της Ομόνοιας. Άρα δε νομίζουμε να είναι τόσο ποιοτικά ανώτερους απ’ αυτούς που θα φύγουν απ’ τα χαφ του Παναθηναϊκού. Το μόνο που θα μπορέσει να σου δώσει (ο Κατελάρης ή κάποιος σαν τον Κατελάρη τέλος πάντων) είναι περισσότερο ύψος και δύναμη στα χαφ. Ένα στοιχείο που θα ήθελες. Αλλά σαφώς δε θα σε κάνει… άλλη ομάδα. Δε θα κερδίσεις ποιοτικά. Αντίστοιχη σύγκριση μπορεί να γίνει και με άλλες θέσεις. Π.χ. ένας παίκτης όπως ο Μπλατί Τουρέ που θα έρθει να αντικαταστήσει τον Κάτσε. Ακόμη και να σου βγει ο παίκτης… τύπου Τουρέ, δε θα σε «εκτοξεύσει» συγκριτικά με τον Κάτσε. 

Φυσικά τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν και θα κριθούν όταν με το καλό ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός. Να έρθουν οι παίκτες που είναι να έρθουν, να τους δούμε, να δουλέψουν με την ομάδα για να φανεί πως «δένουν» και τι προσθέτουν στο «τριφύλλι». Απλά η κοινή λογική λέει πως τέτοιου είδους παίκτες που (πάνω κάτω) «κυνηγάει» ο Παναθηναϊκός, τέτοιου είδους παίκτες που μπορεί να πάρει ο Παναθηναϊκός για να το πούμε καλύτερα, δεν αρκούν για να σε ανεβάσουν ποιοτικά. Να σε φέρουν πιο κοντά προς την κορυφή. Ακόμη κι αυτό βέβαια, ουτοπικό μοιάζει. Δε συζητάμε καν το να φτάσεις κορυφή. Αυτό είναι… όνειρο τρελό και θα ήταν κι άδικο προς την ποδοσφαιρική προσπάθεια που «τρέχει» στο «τριφύλλι». Ποδοσφαιρική-αγωνιστική και μόνο.

Κατά τα άλλα, η ποιοτική αναβάθμιση του Παναθηναϊκού θα είναι να ξεκινήσει η προετοιμασία της νέας σεζόν και να μην οφείλει χρήματα στους ποδοσφαιριστές. Να έχουν εξοφληθεί οι υπάλληλοι της ΠΑΕ που έχουν να λαμβάνουν αρκετούς μισθούς. Θα ήταν μια αρχή σε ψυχολογικό επίπεδο εντός ομάδας. Και μετά να φανεί το πώς προχωρά το πράγμα με την ενίσχυση και τις μεταγραφές. Αν κι εκεί τα δεδομένα λίγο πάνω λίγο κάτω, μοιάζει ουτοπικό να πιστεύουμε πως θα αλλάξουν. Ο Παναθηναϊκός δυστυχώς είναι πλέον σε ένα επίπεδο που δεν μπορεί να κυνηγήσει ποδοσφαιριστές που παίρνει ο Άρης! Δε συζητάμε για τους πιο πάνω. Ε, δε γίνεται να περιμένουμε όσοι «τρέχουν» το σχεδιασμό να… καταπιούν σπαθιά!

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ