ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ!

Μόνο ο Παναθηναϊκός δεν έχει εκμεταλλευτεί στο παραμικρό το όνομά του για να πάρει έστω αυτά που δικαιούται!

Ούτε τα αυτονόητα και τα νόμιμα!

Ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, όπως τις λένε τέλος πάντων. Πέρασαν κι αυτές. Τόσο καιρό ακούγαμε, διαβάζαμε, περιμέναμε, πέρασαν… Θα έρθουν κι άλλες, κρισιμότερες, σημαντικότερες, λιγότερο σημαντικές, υγεία να υπάρχει να τις ξαναζήσουμε τέλος πάντων. Σε κάθε περίπτωση το να μπούμε στη λογική της… ανάλυσης αποτελεσμάτων, δεν έχει κανένα νόημα. Ποιος νίκησε, ποιος έχασε, ποιος βγήκε, ποιος δε βγήκε, ποιος συσπειρώθηκε και ποιος δε συσπειρώθηκε, απίστευτα κουραστικά όλα αυτά πραγματικά. Μακάρι για τους πάντες να πάνε καλύτερα τα πράγματα και όσοι εκλέχτηκαν/εκλεγούν να είναι οι πλέον άξιοι για να προσφέρουν στην κοινωνία.

Αναφορικά με τα… δικά μας, τώρα, η υπόθεση πολιτική είναι μάλλον πονεμένη ιστορία. Δεν έχει να κάνει με παρατάξεις, μακριά από μας αυτά. Άλλωστε ο παρονομαστής είναι κοινός, είτε μιλάμε για δεξιά, είτε για αριστερά, είτε για κέντρο, όποια… πλευρά κι αν σκεφτείτε τέλος πάντων. Ο Παναθηναϊκός ποτέ και για κανένα λόγο δεν κατόρθωσε να εκμεταλλευτεί το όνομά του. Να πάρει αυτό που αξίζει, πάντα νόμιμα και ξεκάθαρα για να μην παρεξηγηθούμε, αυτό που να αρμόζει και στο κοινωνικό σύνολο που αγαπά το συγκεκριμένο σύλλογο. Διότι είναι ένα στοιχείο που πάντα παίζει σημαντικότατο ρόλο!

Στα λόγια ο καθένας μπορεί να λέει αυτό που θέλει. Στην πράξη, ουδείς έχει να πει κάτι για τον Παναθηναϊκό. Σε επίπεδο… εύνοιάς του από την πολιτική, από μια κυβέρνηση, μια δημοτική αρχή, οτιδήποτε τέλος πάντων. Αντίθετα, τις περισσότερες φορές έβρισκε απέναντι το ίδιο το κράτος. Παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε δεκάδες και ίσως να λέμε και λίγα!

Ποτέ δεν πέρασε εκτάκτως κάποιος νόμος για να ρυθμιστούν τα χρέη του Παναθηναϊκού.

Ποτέ δεν μπήκαν οι «πράσινοι» σε άρθρα 44, 99 ή όποια άλλα τέλος πάντων. Και ποτέ δεν… χάθηκε ο δρόμος της πολιτείας προς τα δικαστήρια.

Ποτέ δεν «πάγωσαν» χρέη, ποτέ πολιτικοί δεν αγόρασαν διαρκείας, ποτέ δεν χαρίστηκαν τόκοι στο «τριφύλλι».

Πάντα ήταν απέναντι οι πάντες στην όποια προσπάθεια του «τριφυλλιού» για γήπεδο. Πέρα απ’ τα δικά του λάθη τα οποία αναγνωρίζουμε. Αλλά δεν είδαμε ξαφνικά να… μπαίνουν πρότζεκτ στα Ολυμπιακά έργα, δεν είδαμε την ίδια αντίδραση σε κάθε προσπάθεια ανεξάρτητα απ’ την περιοχή και πάει λέγοντας. Όσο για την… καραμέλα της Λεωφόρου, νόμιμα ανήκει στον Παναθηναϊκό επειδή ο καθένας λέει τη βλακεία του. Εκτός αν θέλουν να μας πουν πότε αγόρασε το οικόπεδο στο Φάληρο ο Ολυμπιακός για το γήπεδό του, πότε το έκανε η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και πάει λέγοντας. Για να ξέρουμε και τι μας γίνεται…

Όσο για την περιβόητη αλλαγή ποινής πριν ένα χρόνο για να μην υποβιβαστεί ο Παναθηναϊκός, είναι κάτι που κανείς απ’ όσους αγαπούν το σύλλογο δεν το χαίρεται. Αλλά τι σχέση έχει η πολιτεία με αυτό; Οι ίδιες οι ομάδες ψήφισαν για κάτι ΝΟΜΙΜΟ. Ξαναλέμε, ΝΟΜΙΜΟ! Εκτός αν πείθεται κάποιος πως η κυβέρνηση έπεισε τον Ολυμπιακό για παράδειγμα (σκεφτείτε το λίγο) να ψηφίσει υπέρ των «πράσινων». Μην τρελαθούμε κιόλας.

Αν θέλετε να το δούμε και καθαρά σε επίπεδο πόσο θέλει ο καθένας να «δείχνει» καλή διάθεση προς τον Παναθηναϊκό, αρκεί να μας πείτε πότε είδατε βουλευτές (ανεξάρτητα απ’ την παράταξη) να απειλούν πως θα κλείσουν σχολεία επειδή τιμωρήθηκε το «τριφύλλι». Όπως έγινε με τον Ολυμπιακό το 2005 για παράδειγμα, γεγονός που τελικά έδωσε ένα Πρωτάθλημα στη συγκεκριμένη ομάδα (με τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη που τελικά είχαν κάνει… εξωγήινοι). Ακόμη και σε επίπεδο απλής παραδοχής βουλευτών ή συνολικά πολιτικών, πως υποστηρίζουν Παναθηναϊκό, δε βλέπουμε ιδιαίτερη… θέρμη ρε παιδί μου. Αυτό ίσως να είναι και θετικό γιατί προφανώς ουδείς δεν αισθάνεται πως θα του δώσει κάτι αυτό το γεγονός. Όμως έχει πάντα αντίθετο αποτέλεσμα. Το ξέρετε και το ξέρουμε.

Για να μην το κουράζουμε και ιδιαίτερα, είναι ξεκάθαρο και δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός δεν έχει εκμεταλλευτεί το παραμικρό το όνομά του. Δεν έχει εκμεταλλευτεί στο παραμικρό το γεγονός πως αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο, με τεράστια λαϊκή βάση να τον στηρίζει και να τον αγαπά. Χωρίς να χρειάζεται η παραμικρή εύνοια, χωρίς να χρειάζεται η παραμικρή… αβάντα, χωρίς να πρέπει να γίνει τίποτα που δε θα είναι νόμιμο τέλος πάντων. Αλλά φτάσαμε στο σημείο να ψάχνουμε να βρούμε πότε ο Παναθηναϊκός πήρε έστω τα νόμιμα και να δεν καταφέρουμε να το εντοπίσουμε. Σκεφτείτε το λίγο, μιλάμε για ένα τέτοιο μέγεθος και δεν έχει γίνει το παραμικρό!

Επαναλαμβάνουμε δεν έχουν να κάνουν όλα αυτά με παρατάξεις. Μακριά από εμάς. Έχει να κάνει με αντιμετώπιση εδώ και δεκαετίες όμως. Έχει να κάνει με τον ίδιο τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υπάρχει, ακόμη και σε αυτό το επίπεδο! Γιατί όταν ο καθένας παίρνει έστω αυτό που δικαιούται (είμαστε ευγενικοί και δεν λέμε «ευνοείται σκανδαλωδώς») ο Παναθηναϊκός μένει στην άκρη και ψάχνει να βρει τι του φταίει. Δείτε για παράδειγμα την πολιτική βούληση που υπήρξε επί σειρά δεκαετιών προκειμένου να σταματήσει να είναι το ποδόσφαιρο το άθλημα που ουσιαστικά επέτρεπε την κατάφορη αδικία. Μόλις το «τριφύλλι» έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να κάνει τίποτα, υπήρξε πολιτική βούληση και βλέπετε τα αποτελέσματα. Όσο κι αν θέλουν να φωνάζουν κάποιοι, με συνθήκες όπως οι σημερινές το «τριφύλλι» θα είχε κατακτήσει για πλάκα άλλους 5 τίτλου Πρωταθλητή!

Δεν είναι κακό που και που, να καταλαβαίνεις τη δύναμή σου. Αυτό αφορά όλους μας. Διότι αν τη συμπεριφορά που υπήρχε απέναντι στον Παναθηναϊκό, είχε να την αντιμετωπίσει άλλος σύλλογος απ’ τους «μεγάλους», ξέρετε καλά τι θα συνέβαινε και πως θα αντιδρούσε. Ας το σκεφτούμε λίγο. Για να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε και τίποτα περισσότερο! Τίποτα παράνομο! Τίποτα εξωφρενικό ή υπερβολικό! Παναθηναϊκός είσαι, είναι αδιανόητο εδώ και δεκαετίες να σε αντιμετωπίζουν λες και δεν… μετράς σε τίποτα.

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ