ΠΛΑΝΟ… ΑΝΑΓΚΗΣ

Οι οικονομικές συνθήκες… οδηγούν το σχεδιασμό του Παναθηναϊκού κι αυτό τα λέει όλα.

Πλάνο… ανάγκης

Δεν έχει μπει ακόμη το καλοκαίρι, οπότε για οριστικά συμπεράσματα αναφορικά με το σχεδιασμό, είναι απίστευτα νωρίς. Αλλά σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τα δεδομένα που δε γίνεται να μη σε κάνουν να καταλάβεις πόσο εύκολα ή δύσκολα είναι τα πράγματα. Ακόμη κι αν στο τέλος έρθει το αντίθετο απ’ το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Στην προκειμένη περίπτωση ο Παναθηναϊκός είναι ξεκάθαρο εδώ και καιρό πως χρειάζεται ποιοτικές προσθήκες. Για να ενισχυθεί σημαντικά, για να ανέβει επίπεδο, για να «δέσει» καλύτερα ένα ρόστερ με τα νέα παιδιά που υπάρχουν. Αυτό θα ήταν το νορμάλ, αυτό είναι που ευθέως είπε κι ο Γιώργος Δώνης στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς με τον Παναιτωλικό.

Άλλωστε το ίδιο το πλάνο του Παναθηναϊκού αυτό είναι. Με λίγα χρήματα, με μικρό μπάτζετ, να γίνουν οι κινήσεις που πρέπει για να βελτιωθείς και ταυτόχρονα να ισχυροποιήσεις το ρόστερ γύρω απ’ τα νέα παιδιά πάνω στα οποία θα βασιστείς. Όμως αλήθεια, για ποιο πλάνο μπορούμε να μιλήσουμε; Ολοκληρώθηκε η σεζόν και συζητάμε ακόμη για το πότε θα εξοφληθεί η δόση του Φλεβάρη στους παίκτες. Μετράμε το πόσοι μισθοί οφείλονται στους υπαλλήλους της ΠΑΕ. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να καταφέρεις να «σπάσεις» συνεργασίες με παίκτες που έχουν συμβόλαιο (τη στιγμή ξαναλέμε που υπάρχουν οφειλές απέναντί τους όπως και σε όλους). Επίσης πρέπει εκ των πραγμάτων να ανεβάσεις το μπάτζετ, για να κάνεις προτάσεις για επεκτάσεις συνεργασίας σε παιδιά που το αξίζουν. Προφανώς και ο Μπουζούκης δε θα επεκτείνει με τα ίδια λεφτά. Προφανώς κι ο Ινσούα δε θα κάνει κάτι ανάλογο. Άρα, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να αυξήσεις το μπάτζετ, εν μέσω των δυσκολιών που βλέπετε κι εσείς να υπάρχουν (και) αυτή την εποχή, τη στιγμή που δεν έχουν αρχίσει καν οι μεταγραφές.

Τι σου μένει λοιπόν; Να πουλήσεις. Οκ, να πουλήσεις. Ποιον όμως; Και με πόσο; Θα φύγει ο Χατζηγιοβάνης με 1.000.000 ευρώ; Υποθετικό το σενάριο, αλλά σε αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να πάρεις έναν ακόμη παίκτη και όλα αυτά για το ποσό που αναφέραμε. Ε, δε θα… εκτοξευτείς κιόλας. Να πουλήσεις τον Κουρμπέλη; Το παιδί δε θέλει να φύγει, αλλά όπως δήλωσε και στην «ΠΡΑΣΙΝΗ» η ομάδα έχει οικονομικές δυσκολίες και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αν φτάσει μια πρόταση που θα την ικανοποιεί. Οκ, να τον πουλήσεις (πάντα υποθετικά μιλάμε). Πώς θα τον αντικαταστήσεις όμως; Τον αρχηγό σου, τον κορυφαίο παίκτη σου, τον μόνιμα διεθνή σου και με την καλύτερη προοπτική ποδοσφαιριστή σου; Δύσκολα τα πράγματα.

Και μέσα σε όλα αυτά που προαναφέραμε, πώς μπορούμε να αναφερθούμε στις μεταγραφές; Πώς μπορεί κάποιος να περιμένει πως θα έρθει ο στόπερ… βράχος με 200.000 ευρώ συμβόλαιο; Πώς μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος πως ο φορ θα τα… στάζει, όντας στην ίδια οικονομική κλίμακα; Πώς θα μπορέσεις να καλύψεις όλα σου τα κενά, έστω με την σιγουριά της ποιοτικής ανόδου; Διότι αυτή τη στιγμή με τα οικονομικά να είναι… θηλιά και πάλι, με το μπάτζετ να είναι χαμηλότατο, με την αναγκαιότητα να πληρωθούν οι δόσεις των ποδοσφαιριστών αλλά φυσικά και οι μισθοί που οφείλονται στους υπαλλήλους, πώς θα προχωρήσεις σε κινήσεις που δε θα έχουν μεγάλο ποσοστό ρίσκου; Με λίγα λόγια, πώς θα δούμε έναν καλύτερο Παναθηναϊκό την επόμενη σεζόν με αυτά τα δεδομένα;

Μας συγχωρείτε αλλά δεν μπορεί να γίνει λόγος για «πλάνο». Δεν μπορεί όλα αυτά να είναι μέρος ενός «πλάνου». Και δυστυχώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάποιο πλάνο με τα τωρινά δεδομένα. Μακάρι να «πιάσουν» όσα θα γίνουν και να δούμε τον Παναθηναϊκό βελτιωμένο. Ευχή όλων είναι αυτή. Όμως δε θα γίνει σύμφωνα με κάποιο πλάνο. Άλλα θα είναι κυρίως λόγω… σύμπτωσης, τύχης και ικανότητας κάποιων ανθρώπων (αυτών που «τρέχουν» το αγωνιστικό).

Την ίδια ώρα ο Ατρόμητος παίρνει τον Αναστασίου που για τα δεδομένα μιας τέτοιας ομάδας που δεν έχει την παραμικρή πίεση μπορεί να κάνει δουλειά, άρα δύσκολα οι Περιστεριώτες θα… καταρρεύσουν. Ο Άρης αναφέρουν τα ρεπορτάζ πως θα αυξήσει το μπάτζετ του κατά 2.000.000 ευρώ. Άρα θα έχει σχεδόν 1,5 φορά το μπάτζετ του Παναθηναϊκού (κάτι λιγότερο για την ακρίβεια). Αναφέρουμε αυτές τις δύο ομάδες, επειδή αυτή τη στιγμή με αυτές δίνες τη… μάχη σου. ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό… δεν τους αναφέρουμε καν είναι ουτοπικό. Και κανείς δεν ξέρει με αυτά τα δεδομένα πότε θα μπορέσει το «τριφύλλι» να πλησιάσει έστω στις θέσεις της πρώτης τριάδας.  

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ