Η ΠΙΟ ΣΙΧΑΜΕΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ!

Όποιος τολμά να κάνει σύγκριση ποδοσφαίρου-μπάσκετ σε επίπεδο συνθηκών, απλά κάνει τη χάρη του Ολυμπιακού…

Η πιο σιχαμένη προπαγάνδα!

Πάντα σε κάθε σημαντικό ζήτημα που αφορά τον αθλητισμό, εμφανίζονται δύο στοιχεία. Το… τσουβάλιασμα και η προπαγάνδα. Εκτός αν στη μέση είναι ο Παναθηναϊκός, καθώς τότε η διάθεση για κριτική αυξάνεται κατά περίεργο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, η περιβόητη προπαγάνδα που τη «βαφτίζουν» επικοινωνία, είναι το στοιχείο που επικρατεί συνήθως. Το πώς παρουσιάζει ο καθένας το γεγονός, πως το «βλέπει», ή πως θέλει να το «δουν» όλοι οι υπόλοιποι, για να μη δουν την αλήθεια. Καλή ώρα όπως συμβαίνει τώρα με την υπόθεση του μπασκετικού ΟΣΦΠ και όσα κάνει εδώ και μήνες. Έχουν αναλυθεί από τους ανθρώπους που ξέρουν καλά το μπάσκετ, έχετε καταλάβει τα πάντα θέλουμε να πιστεύουμε.

Στο επίπεδο της προπαγάνδας, όμως, υπάρχουν στοιχεία που προστίθενται καθημερινά και κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο τραγικά απ’ όσο ήδη είναι. Τραγικά σε επίπεδο αντιμετώπισης της κατάστασης και κυρίως σε επίπεδο παρουσίασής της. Όσοι έχετε βιώσει τον Ελληνικό αθλητισμό τα τελευταία 25 χρόνια για παράδειγμα, θα καταλάβετε άριστα τι εννοούμε. Οι υπόλοιποι καλό θα είναι να ανατρέξετε στα στοιχεία και στα γεγονότα για να καταλάβετε.

Το πιο «βρώμικο» παιχνίδι μιας επικοινωνιακής πολιτικής που δεν ξέρουμε από πού βγαίνει, είναι αυτό της σύγκρισης. Ανάμεσα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Με παραδείγματα όπως «αυτό έγινε στο ποδόσφαιρο γιατί δεν μπορεί να γίνει και στο μπάσκετ». Αυτόματα με το που ξεκινά και συνεχίζεται μια τέτοια κουβέντα, έχει… νικήσει η προπαγάνδα. Έχει θριαμβεύσει για να πούμε την ωμή αλήθεια. Διότι και μόνο το να υπάρχει στην ίδια πρόταση η κατάσταση που επικρατούσε επί δεκαετίες στο ποδόσφαιρο με όσα συμβαίνουν στο μπάσκετ, είναι προσβολή και υποτίμηση νοημοσύνης. Το να μπουν οι συνθήκες του ενός αθλήματος και του άλλου, στην ίδια… ζυγαριά, είναι απλά κωμικό.

Το γιατί αναλύεται με απλό τρόπο και δε χρειάζεται πολλά επιχειρήματα. Αν και από μόνο του το γεγονός πως κι εμείς ασχολούμαστε με τα αυτονόητα, είναι ουσιαστικά λάθος μας, όμως πρέπει να γίνει γιατί έχει ξεφύγει το θέμα. Πρώτα απ’ όλα δεν μπορεί να γίνει καμία κουβέντα και καμία σύγκριση για οικονομικούς λόγους. Στο ποδόσφαιρο η τελική κατάταξη κρίνει το σε ποια Ευρωπαϊκή διοργάνωση θα παίξει ο καθένας. Επί σειρά ετών η πρώτη θέση χάριζε συμμετοχή στο Champions League. Κοινώς χάριζε απίστευτα πολλά λεφτά. Μιλάμε για δεκάδες (εκατοντάδες συνολικά) εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για λεφτά που άλλαξαν τις ισορροπίες στο ίδιο το άθλημα. Έκαναν τον αθέμιτο ανταγωνισμό να μοιάζει με καθημερινότητα. Άρα η όποια σύγκριση με το μπάσκετ όπου υπάρχει η δεδομένη συμμετοχή στην Ευρωλίγκα, συν το γεγονός πως τα έσοδα είναι… τίποτα μπροστά στο Champions League (και όχι μόνο), δεν στέκει λογικά.

Μέσα σε όλα, στο μπάσκετ ποτέ δεν υπήρξε η εξάρτηση των θεωρητικά «μικρών» ομάδων απ’ τους μεγάλους. Κοινώς ποτέ ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ δεν χρειαζόταν να δίνει δανεικούς στις μισές ομάδες του Πρωταθλήματος. Ποτέ δεν υπήρξε αυτό που λέμε «άρμα» για να… ανεβαίνει ο καθένας και να γίνεται «φίλος». Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι εξαρτήσεις έκαναν το Πρωτάθλημα να μοιάζει με αστεία υπόθεση, καθώς ο ένας έπρεπε να αγωνιστεί και να ιδρώσει κι ο άλλος απλά να… κατέβει στο γήπεδο. Το ποιος έκανε τι το ξέρετε μόνοι σας δε χρειάζεται να το πούμε εμείς.

Και φυσικά, για πείτε μας λίγο ρε παιδιά. Στο μπάσκετ πότε είχαμε τίτλο με… Ριζούπολη; Πότε κρίθηκε ένα Πρωτάθλημα στα χαρτιά κι ενώ βαθμολογικά-αγωνιστικά το πήρε ο ένας, ξαφνικά και μέσω δικαστικών αποφάσεων τελικά το κατέκτησε ο άλλος; Πότε άλλαξαν οι αποφάσεις επειδή βουλευτές απειλούσαν πως δε θα ανοίξουν τα σχολεία συγκεκριμένης περιοχής, με αποτέλεσμα πάλι να αλλάξει χέρια ένα Πρωτάθλημα; Πότε ομάδες που μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι απέναντι σε αυτούς που έκαναν Πρωταθλητισμό, αποφάσιζαν έτσι ξαφνικά να παίξουν με τα… δεύτερα αλλοιώνοντας κάθε έννοια δικαίου;

Κάτι τελευταίο. Στο ποδόσφαιρο για το μεγαλύτερο διάστημα αυτών των δεκαετιών, ο Πρωταθλητής πήγαινε να αγωνιστεί στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης (με τα έσοδα κτλ). Εκεί ο κανόνας ήταν και είναι πως έχανε με… κάτω τα χέρια. Του έκαναν πλάκα οι πάντες. Από τους… ψαράδες, μέχρι τις… καρδούλες και πάει λέγοντας. Στο μπάσκετ απ’ την άλλη, η κυριαρχία άνηκε και ανήκει στην κορυφαία ομάδα που «γέννησε» ο αθλητισμός σε συλλογικό επίπεδο στην Ελλάδα. Στην ομάδα που η ίδια η Ευρωλίγκα χαρακτήρισε ως την πιο επιτυχημένη του αιώνα! Η ομάδα που επένδυσε απίστευτα λεφτά, η ομάδα που παρουσίασε ίσως το πληρέστερο σύνολο όλων των εποχών ή έστω ένα απ’ τα πληρέστερα και σπουδαιότερο (Παναθηναϊκός 2009).

Όλη αυτή η σύγκριση που γίνεται πλέον ανοιχτά και από ποδοσφαιρικούς παράγοντες συγκεκριμένου σωματείου, είναι ξεκάθαρα ο ορισμός της προπαγάνδας. Επειδή απ’ τη μία ισοσκελίζει τη βρωμιά με τη νομιμότητα κι απ’ την άλλη, κάνει τους φταίχτες του ενός σωματείου να φαίνονται και ριγμένοι! Ξαναλέμε, οι ποδοσφαιρικοί ενός συλλόγου, κριτικάρουν το τι γίνεται στο μπάσκετ χαρακτηρίζοντάς το με λέξεις όπως «εγκλήματα», «σύστημα» και άλλα τέτοια. Να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο μέχρι να… πεθάνει ο Χαϊλάντερ με λίγα λόγια!

Όπως κι αν το δεις, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η κατάληξη όλης αυτής της Ολυμπιακής κωμωδίας στο μπάσκετ που ποτέ δεν είχε ούτε αιτία ούτε νόημα, σύγκριση ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ σε αυτά τα επίπεδα, είναι προσβλητική προς την ανθρώπινη νοημοσύνη. Φανταστείτε και κάτι ακόμη. Τι θα λέγαμε εμείς οι ίδιοι, αν ο Παναθηναϊκός του ποδοσφαίρου πριν από ένα χρόνο, με τα χρέη να τον «πνίγουν», με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές να έχουν γίνει «θηλιά», με τους παίκτες να έχουν κάνει απεργία ουσιαστικά, χωρίς κανείς να ξέρει τι ξημερώνει γι’ αυτή την ομάδα, ξεκινούσε… επανάσταση στο ποδόσφαιρο φωνάζοντας πως φταίει την συγκεκριμένη περίοδο ο τάδε διαιτητής ή ο άλλος διαιτητής τους οποίους απαιτούσε να μην βρεθούν ξανά στο δρόμο του και συγχρόνως απειλούσε και τελικά δεν κατέβαινε σε αναμετρήσεις; Όχι σκεφτείτε το λίγο. Και σκεφτείτε κυρίως τι θα λέγατε και πώς θα κρίνατε το συγκεκριμένο γεγονός. Ε, εκεί είναι όλη η αλήθεια…

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ