Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΖΟΝ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΠΛΑΝΟΥ

Σκληρή η πραγματικότητα του Παναθηναϊκού, αλλά τα δεδομένα έχουν ως εξής…

Η δεύτερη σεζόν τριετούς πλάνου

Είναι ιδιαίτερα… μίζερη η ατμόσφαιρα στον Παναθηναϊκό. Δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, καθώς πέρα απ’ όλα τα υπόλοιπα, πέρα απ’ τα γνωστά και σοβαρότατα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει το «τριφύλλι» (διοικητικά, οικονομικά κτλ), προέκυψε και η… πίκρα αγωνιστικά. Με απώλεια του μόνου στόχου που είχες (ειδικά μετά το εξαιρετικό ξεκίνημα στη σεζόν), αλλά και τις κακές εμφανίσεις τους τελευταίους μήνες. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, πρέπει να «τρέξει» ο σχεδιασμός της επόμενης σεζόν. Δεν έχει μείνει και τίποτα άλλο εδώ που τα λέμε.

Εκεί έχεις το δεδομένο πως (λογικά) θα πάρεις την άδεια. Δεν είναι λόγος για να… πανηγυρίζεις κιόλας, είναι το αυτονόητο. Απλά είναι ένα θετικό γεγονός σαφώς, σε σχέση με όσα είχες να αντιμετωπίσεις το περασμένο καλοκαίρι. Χωρίς περιορισμούς ηλικιακούς ή εθνικότητας οι μεταγραφές λοιπόν. Αλλά ξανά οικονομικά θα είσαι στο… δάπεδο. Ακόμη κι όταν καθοριστεί το μπάτζετ, θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό άρα τσάμπα περιμένουμε με τόση αγωνία το ακριβές ποσό. Είναι και τα ζητήματα των πωλήσεων που θα προκύψουν, τι θα συμβεί με όσους έχουν συμβόλαιο αλλά θα ήθελε η ομάδα να «λυθεί» η συνεργασία μαζί τους κτλ. Πολλά τα ζητήματα για το σχεδιασμό, αλλά χρόνος υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση το «χτίσιμο» της ομάδας με τις δεδομένες και πολλές δυσκολίες (για επίπεδο Παναθηναϊκού ελάχιστα έως καθόλου εχέγγυα εδώ που τα λέμε), είναι ζήτημα των ανθρώπων που ασχολούνται με το αγωνιστικό. Τον Γιώργο Δώνη και το Νίκο Νταμπίζα. Η ομάδα που θα ετοιμάσουν, θα είναι η δεύτερη χρονιά του τριετούς πλάνου το οποίο οι ίδιοι έθεσαν σε εφαρμογή το περασμένο καλοκαίρι. Στη δυσκολότερη εποχή της ιστορίας του «τριφυλλιού» από κάθε άποψη. Αλλά αυτό που έγινε γνωστό είναι πως μιλάμε για ένα τριετές πλάνο. Η πρώτη σεζόν ήταν αυτή που ολοκληρώνεται. Αυτή που θεωρητικά δημιούργησες έναν «κορμό» αγωνιστικό. Το αν το έκανες, το κρίνει ο καθένας. Όπως φυσικά κανείς δεν παραγνωρίζει τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν δυστυχώς. Τα οποία δεν αφήνουν τον Παναθηναϊκό να είναι Παναθηναϊκός σε κανένα επίπεδο! Με όλα αυτά να «καθρεφτίζονται» στο αγωνιστικό.

Όπως και να έχει λοιπόν, αυτό που περιμένουν οι πάντες είναι η δημιουργία της ομάδας για το δεύτερο έτος του πλάνου. Το οποίο συνήθως είναι αυτό της σταθεροποίησης. Είναι το τελευταίο βήμα πριν την κορύφωση αν προτιμάτε. Κοινώς ο Παναθηναϊκός έχει εντοπίσει πλέον το τι χρειάζεται, ποιες είναι οι ανάγκες του και καλείται να τις καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάνοντας μια σαφώς καλύτερη πορεία σε όλα τα επίπεδα. Διότι η δεύτερη σεζόν ξαναλέμε είναι η «δήλωση» του τι ομάδα έχεις μέσα στο πλάνο που βρίσκεται σε εφαρμογή. Προκειμένου την τρίτη και τελευταία σεζόν του συγκεκριμένου διαστήματος, να είσαι πλέον αυτός που πρέπει και άκρως ανταγωνιστικός. Τώρα τι σημαίνει «άκρως ανταγωνιστικός» για τον Παναθηναϊκό αυτό, είναι μεγάλη κουβέντα. Ξαναλέμε, όχι λόγω επιλογών Δώνη-Νταμπίζα, αλλά λόγω διοικητικής και οικονομικής αδυναμίας.

Ίσως να σας φαίνονται τυπικότητες όλα αυτά. Αναφορικά με τα πλάνα, τα έτη και το τι συμβολίζει το καθένα και πάει λέγοντας. Όμως ο Παναθηναϊκός δυστυχώς έχει… καεί στο χυλό απ’ αυτή την ιστορία και πρέπει να… φυσά και το γιαούρτι. Θυμίζουμε πως η τελευταία φορά που είχαμε τριετές πλάνο, ολοκληρώθηκε καταστροφικά για το «τριφύλλι». Με προπονητή τον Γιάννη Αναστασίου τότε (τεχνικοί διευθυντές άλλαξαν στην πορεία). Σε εποχές που τα πάντα ήταν καλύτερα τόσο σε διοικητική ενασχόληση (κι ας ήσουν αδύναμος και πάλι), σε οικονομικά για την ομάδα (μπάτζετ) και κυρίως σε συσπείρωση με τον κόσμο. Βλέπετε τότε ο κόσμος έκανε υπομονή και ήξερε πως όλα γίνονται για την οικονομική εξυγίανση κυρίως.

Βέβαια το τι ακολούθησε δεν χρειάζεται να το θυμίσουμε, το γνωρίζετε καλά. Όλη αυτή η διαδικασία όμως, έχει φέρει την τωρινή κατάσταση (μαζί με την καταστροφική απόφαση για παύση πληρωμών βέβαια). Άρα το πλάνο που τώρα είναι σε εφαρμογή έχει δέκα φορές λιγότερα εχέγγυα, αλλά και πενήντα φορές περισσότερη δυσπιστία απ’ όλους. Μπορεί να πετύχει κάτι με αυτά τα δεδομένα; Μακάρι! Απλά μακάρι…

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ