ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ… ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ

Μετά και το ματς με τον ΟΦΗ δείχνει να μην υπάρχει γυρισμός για τον κόσμο του Παναθηναϊκού. 

Μοιάζει με… χαριστική βολή

Είναι τεράστιο το… μούδιασμα που υπάρχει στον Παναθηναϊκό. Ακολούθησε τη φυσιολογική ροή των πραγμάτων. Αρχικά με την οργή για την ήττα απ’ τον ΟΦΗ, εν συνεχεία την στεναχώρια που πήρε τη θέση της οργής και πλέον αυτό το μούδιασμα που αισθάνεται ο κάθε φίλος του «τριφυλλιού». Είναι τόσα πολλά τα παραδείγματα τα τελευταία χρόνια, που πλέον έχουμε γίνει… ψυχολόγοι οπαδικών συναισθημάτων. Ξέρουμε τι θα ακολουθήσει. Το κρίμα είναι πως δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτή η διαδικασία για το «τριφύλλι».

Μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας, αυτή η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη για όλους μας. Όσο θυμόμαστε τον εαυτό μας, ποτέ ο Παναθηναϊκός δεν είχε μπει στο επίκεντρο τέτοιων συζητήσεων. Το 2014 με την Ξάνθη που έχασες εκτός έδρας, υπήρχε ο Σπάθας που έδωσε ένα ανύπαρκτο πέναλτι και μια ανύπαρκτη αποβολή και έκρινε πολλά. Άρα για τότε δεν γίνεται να υπάρχουν… σκιές. Δυστυχώς τώρα δικαίωσαν οι «πράσινοι» τους λάτρεις των θεωριών συνομωσίας και κυρίως απομάκρυναν ακόμη περισσότερο τον κόσμο τους. Αυτό ακριβώς είναι το χειρότερο στην όλη ιστορία. Στο τέλος της σεζόν ήρθε το υπέρτατο ξενέρωμα και όλη αυτή η προσπάθεια, φαντάζει δύσκολο να… γυρίσει το κλίμα. Ο κόσμος αυτός πώς θα πειστεί ξανά να στηρίξει το πλάνο, να κάνει εκ νέου υπομονή και πάει λέγοντας;

Ο Δώνης σε αυτό που είχε πει πως πρέπει να μην έχουμε στο μυαλό μας τον Παναθηναϊκό του 1996 για παράδειγμα, είχε δίκιο. Αλλά ο Παναθηναϊκός πάντα θα είναι Παναθηναϊκός. Κανείς δεν άσκησε κριτική επειδή η ομάδα δεν διεκδίκησε Πρωτάθλημα. Κανείς δε μίλησε επειδή το «τριφύλλι» ήταν μακριά απ’ την τριάδα. Κανείς δεν έκραξε επειδή ο Παναθηναϊκός δε νίκησε ντέρμπι τη φετινή σεζόν. Γιατί όλοι ξέρουν. Δεν είναι δυνατόν όμως, να βλέπεις τον ΟΦΗ να σε νικά στο «σπίτι» σου με 3-1 και να μη λες κουβέντα ή να μην επηρεάζεσαι. Δεν είναι δυνατόν να είναι απλά μία ακόμη μέρα όπως όλες οι άλλες, όταν οι καταστάσεις αυτές είναι πρωτόγνωρες και θυμίζουν αυτά που κορόιδευες και έκραζες εδώ και δεκαετίες! Σε επίπεδο συζήτησης πάντα, επειδή σε αυτό το καραγκιοζιλίκι της ανάλυσης του αν ήταν… αδιάφορος ο Παναθηναϊκός δεν μπαίνουμε καν. Είναι προσβολή προς τον ίδιο τον σύλλογο πρώτα απ’ όλα, οπότε μακριά απ’ όλους μας αυτά.

Πώς θα μπορέσει πάλι να επέλθει συσπείρωση σε μια νέα προσπάθεια; Πώς πάλι θα εμπιστευτεί ο κόσμος την ομάδα μετά και απ’ αυτό; Από μόνοι τους οι «πράσινοι» ήταν σα να έριξαν τη… χαριστική βολή στις ελπίδες τις δικές τους και του κόσμου. Από μόνοι τους απομάκρυναν τους φιλάθλους από κοντά τους, επειδή είναι πάρα πολλές οι πίκρες πλέον. Η ίδια η ομάδα ήταν το τελευταίο αποκούμπι του Παναθηναϊκού. Διοικητικά κανείς δεν ελπίζει και δεν περιμένει το παραμικρό. Ε, ήταν ηχηρό το… χαστούκι. Και πραγματικά τρόπο για να γυρίσει το κλίμα δεν μπορούμε να βρούμε. Άντε μόνο αν κάνει εκπληκτική πορεία η ομάδα την επόμενη σεζόν και διεκδικεί πράγματα που τώρα δεν φανταζόμαστε. Αλλά πόσος καιρός υπάρχει μέχρι τότε και κυρίως πόσες πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει αυτό;

Μονομιάς, από ένα ματς και μόνο, προήλθε σημαντική φθορά σε σημαντικά πρόσωπα αυτής της προσπάθειας. Οι απλές συζητήσεις με οπαδούς της ομάδας και η… μυρωδιά στην ατμόσφαιρα, σε κάνει να το καταλάβεις. Μπήκε μέσα στους Παναθηναϊκούς μια αμφιβολία που «σαπίζει» τα πάντα, γιατί ήταν ακριβώς αυτό που ποτέ δεν είχες βιώσει. Τώρα το έζησες κι αυτό, σε μια στιγμή που ήταν η χειρότερη δυνατή για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το περασμένο καλοκαίρι.

Θα μας πείτε και σε τι να ελπίζεις έτσι κι αλλιώς; Αν είχες νικήσει τον ΟΦΗ 5-0 τι θα άλλαζε; Δε θα είχε κανείς αυτή την ψυχολογία σαφώς. Δε θα υπήρχε όλη αυτή η αμφισβήτηση ανοιχτά προς πολλούς πλέον (εκτός από τη διοίκηση που εκεί δεν έχει γυρισμό το πράγμα). Αλλά και πάλι, σε τι θα ήλπιζε ο Παναθηναϊκός; Πόσα θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν ενόψει της νέας σεζόν; Δυστυχώς οι συγκεκριμένες δυνατότητες και η δυναμική που έχει το «τριφύλλι», δεν γίνεται να αλλάξουν κάτι. Άντε να είσαι λίγο καλύτερος, σε ένα Πρωτάθλημα που έτσι κι αλλιώς θα είναι λογικά πιο ισχυρό όμως. Με λιγότερες ομάδες και ταυτόχρονα με άλλες απαιτήσεις απέναντί σου. Δύσκολα τα πράγματα ήταν έτσι κι αλλιώς… Το ματς με τον ΟΦΗ, όμως, τα έκανε ακόμη δυσκολότερα. Σα να έβαλες τα χεράκια σου και να «έβγαλες» τα ματάκια σου.

Τέλος, επειδή κανείς δεν το βάζει στην κουβέντα. Το βασικό ζήτημα δεν είναι το τι λέει η Λάρισα, τι λέει ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Αστέρας Τρίπολης και η Ξάνθη. Με αυτούς δεν ασχολείται κανείς. Είναι ντροπή να βάλουμε τον Παναθηναϊκό σε οποιαδήποτε σύγκριση με αυτούς. Όμως το ενδεχόμενο να σωθεί ο ΟΦΗ απ’ αυτό το αποτέλεσμα, είναι το χειρότερο δυνατό. Επειδή είναι μια ομάδα με γνωστό παρελθόν, με γνωστά όσα σου έχει στερήσει, αλλά και με αποκορύφωμα την απίστευτα έχθρα με την οποία σε αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια!

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ