ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΘΟΣ

Για να νικήσει ο Παναθηναϊκός τον αιώνιο δεν βασίζεται μόνο στη διάθεση και την ψυχή!

Δεν είναι μόνο πάθος

Είναι πολλά τα κλισέ γύρω από μεγάλα ματς. Ειδικά όταν μιλάμε για το απόλυτο ντέρμπι της χώρας. Συγγνώμη απ’ όλες τις άλλες ομάδες, όμως το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός είναι ντέρμπι κι όλα τα άλλα… ακολουθούν. Ανεξάρτητα απ’ την κατάσταση των δύο ομάδων, ανεξάρτητα από την βαθμολογική θέση, τους στόχους του καθενός, του μπάτζετ και πάει λέγοντας. Ίσα ίσα αυτοί που είναι πιο δύσκολα σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν, επιτυγχάνουν μεγαλύτερο βαθμό συσπείρωσης που σε τέτοιες αναμετρήσεις παίζει τεράστιο ρόλο.

Ένα απ’ τα μεγαλύτερα κλισέ στα ντέρμπι, είναι το περιβόητο «θα το πάρει ο πιο παθιασμένος». Δεκτό, έχει δόση αλήθειας και μάλιστα μεγάλη. Όμως όταν υπάρχει απλά δόση αλήθειας, δεν είναι όλη η αλήθεια. Για να νικήσει κάποιος απ’ τους δύο, θα πρέπει να είναι καλύτερος ποδοσφαιρικά τη συγκεκριμένη βραδιά. Να κάνει τα πράγματα καλύτερα απ’ τον αντίπαλο σε ορισμένους τομείς που θα αποτελέσουν τα «κλειδιά» για το αποτέλεσμα. Η θέληση, η ψυχή, το πάθος, η διάθεση, μας κάνει λίγο… κουφό να απουσιάζουν από τέτοια ματς. Άρα στο τέλος της ημέρας τα πάντα καταλήγουν στο ποδόσφαιρο. Όταν πρόκειται για τα ματς που νικά ο Παναθηναϊκός, γιατί σε αυτά που έχει πάρει ο Ολυμπιακός η κατάληξη πολλές φορές ήταν ο διαιτητής, οι συνθήκες διεξαγωγής του ματς, το αν ελέγχθηκαν τα δίχτυα ή όχι, αν διδάχθηκε ήθος στο ματς, αν καλυπτόταν ο Κατσουράνης, αν θέλουν να παίξουν τα… παιδιά ή όχι και πάει λέγοντας. Αλλά επειδή δικό μας αντικείμενο συζήτησης είναι ο Παναθηναϊκός, μένουμε στο ποδόσφαιρο.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα ματς (αμέσως πριν), ο Ολυμπιακός δε δείχνει καλύτερος απ’ τον ΠΑΟΚ, αλλά μοιάζει ανώτερος απ’ την ΑΕΚ. Αυτό δε λέει και κάτι. Πολλές φορές παίζει σημαντικό ρόλο το πόσο «δένει» μια ομάδα για να την αντιμετωπίσεις. Αν σου ταιριάζει για να την «μπλοκάρεις» ή όχι. Ο Ολυμπιακός λοιπόν, δείχνει να ταιριάζει στον Παναθηναϊκό. Ξεκάθαρα οι «πράσινοι» έχουν χαμηλότερη ποιότητα στο ρόστερ τους, αλλά «δένουν» καλά με αυτό τον αντίπαλο. Ίσως περισσότερο ακόμη και απ’ την ΑΕΚ που σε μια θεωρητική σύγκριση είναι η χειρότερη ομάδα της τριάδας αυτής.

Η δύναμη του ΟΣΦΠ είναι κυρίως στον άξονα. Στα πλάγια έχει έναν Ποντένσε ουσιαστικά, ο οποίος κάνει κυρίως διαγώνια κίνηση. Άρα «πέφτει» στον άξονα κι αυτός. Κάτι που βολεύει τον Παναθηναϊκό, διότι ανασταλτικά είναι ισχυρός στον άξονα. Ειδικά όταν ο αντίπαλος δεν έχει έναν φορ που μόνος του μπορεί να δημιουργήσει φάση και να σκοράρει. Όπως πήγε να κάνει ο Πόνσε με την ΑΕΚ για παράδειγμα, στοιχείο που δεν έχει κανένας φορ του Ολυμπιακού. Ταυτόχρονα, το πρόβλημα του Παναθηναϊκού αυτή την εποχή, είναι κυρίως στη δημιουργία. Στο να βρει φάσεις για να κάνει γκολ. Ο ΟΣΦΠ ανασταλτικά δέχεται φάσεις, έχει πρόβλημα και αυτό μπορεί να δώσει ευκαιρίες στο «τριφύλλι». Ακόμη και ψυχολογικά να το δει κανείς, δεν έχεις την ίδια σκέψη που είχες κόντρα στον ΠΑΟΚ για παράδειγμα, απ’ τη στιγμή που αυτός δεν «τρώει» φάση!

Αυτά λύνουν όλα τα προβλήματα που έχει ο Παναθηναϊκός; Όχι. Αυτά ακυρώνουν τα σημεία που είναι καλύτερος ο ΟΣΦΠ; Όχι. Όμως δίνουν το δικαίωμα στο «τριφύλλι» να σκεφτούν ποδοσφαιρικά το ματς και να το δουν με αισιοδοξία. Γιατί έχουν σημεία να «πατήσουν». Δεν θα έχουν τη λογική του… αέρα παλικάρια να πάρουμε το ύψωμα. Δε θα το πάει ο Παναθηναϊκός στο έντεκα εμείς έντεκα κι αυτοί. Τακτικά μπορείς να πιαστείς από πολλά σημεία για να πεις πως… το έχεις το ματς!

Σε αυτή τη λογική βοηθά και η ίδια η νοοτροπία του Ολυμπιακού. Αυτό το «εμείς είμαστε καλύτεροι απ’ όλους και απλά μας αδικούν». Απ’ τη στιγμή που έχουν κατορθώσει αυτό το να το περάσουν και στους παίκτες τους, καλό για όλους τους αντιπάλους είναι. Όπως και να έχει όμως, ο Παναθηναϊκός μετρά. Που μπροστά του έχει ένα ματς το οποίο κακά τα ψέματα είναι το τελευταίο σημαντικό μέχρι το τέλος της σεζόν. Το σημαντικότερο για την ακρίβεια. Βαθμολογικά δεν ξέρουμε αν προλαβαίνει να αλλάξει η κατάσταση για την πεντάδα. Αλλά και πάλι το ματς με τον Ολυμπιακό είναι ξεχωριστό και πάντα θα είναι.

Για να μην παρεξηγηθούμε, όχι δεν ισχύει το περιβόητο «μα καλά μόνο το ματς με τον αιώνιο κοιτάτε και όλα τα άλλα δε σας ενδιαφέρουν;». Αλλά ξεκάθαρα έχει ξεχωριστή σημασία το να νικήσει αυτή η ομάδα του Παναθηναϊκού τον ΟΣΦΠ. Να μπουν στη διαδικασία τα παιδιά, να πάρουν μια χαρά που την αξίζουν. Η σεζόν αυτή δεν πρέπει να φτάσει στο τέλος της με τη… γεύση μιας εντός έδρας αποτυχίας κόντρα στον αιώνιο. Σε καμία περίπτωση. 

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ