ΣΕ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ…

Τα ζηλευτά αντανακλαστικά που ακόμη τα ψάχνουμε σε άλλες περιπτώσεις.

Σε τι χρειαζόταν…

Πάντα τα επεισόδια είναι θέμα… ταμπού. Με τις γνωστές ατάκες «καταδικάζουμε», «είναι βλάκες όσοι τα κάνουν» και πάει λέγοντας. Απλά να τα λες όλα αυτά και σίγουρα χαμένος δε θα βγεις παρότι θα είσαι βουτηγμένος μέσα στα κλισέ. Είναι σαφές πως κανείς δε θέλει επεισόδια. Ακόμη και αυτή η μικροένταση που υπήρξε στο Περιστέρι είναι κακό που συνέβη. Απλά είναι τεράστια η απορία που γεννά η αυτόματη αντίδραση μέσω επίσημης ανακοίνωσης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Που μέσα σε μία ώρα μετά την αναμέτρηση είχε πάρει επίσημη θέση «καταδικάζοντας τα θλιβερά συμβάντα στην εξέδρα».

Δε θυμόμαστε πότε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός επέδειξε τόσο γρήγορα αντανακλαστικά όσο αυτά. Για να μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας, δε θυμόμαστε πότε η διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έδωσε εντολή να βγει ανακοίνωση για κάποιο θέμα πέραν των όσων έγιναν στο Περιστέρι (μία φωτοβολίδα και κάποιες καρέκλες) ή τότε που ήθελε να κράξει για πολιτικούς λόγους ή τότε που έπαιρνε θέση για ματς… ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός ουσιαστικά.

Το ακόμη χειρότερο είναι πως δε θυμόμαστε ανακοίνωση (έστω και την επόμενη μέρα ρε παιδί μου) για τη διαιτησία του Σιδηρόπουλου στην Ξάνθη. Δε θυμόμαστε ανακοίνωση να ενημερώνει τον κόσμο για τους λόγους που έγινε κεκλεισμένων το φιλικό με τον Λεβαδειακό. Δε θυμόμαστε ανακοίνωση γιατί εκείνο το φιλικό δεν διεξήχθη στην Λεωφόρο παρότι αυτή παραχωρήθηκε δωρεάν για την συγκεκριμένη αναμέτρηση. Δε θυμόμαστε ανακοίνωση όταν οι πάντες ήταν απλήρωτοι και οι παίκτες έκαναν αποχή απ’ τις προπονήσεις. Δε θυμόμαστε ανακοίνωση όταν ο Αρετόπουλος σε έβαζε να παίξεις σε χιονοδρομικό στη Λαμία για το Κύπελλο. Μια διοίκηση που… κοιμάται τον ύπνο του δικαίου την ώρα ρημάζεται ο Παναθηναϊκός (κάτι που μάλλον τη βολεύει) ξαφνικά δείχνει ζηλευτά αντανακλαστικά για να… κράξει τον κόσμο για ολιγόλεπτη ένταση.

Φυσικά μην πει κανείς ως… δικαιολογία πως ήταν φιλικό για τους πυρόπληκτους οπότε έπρεπε να αντιδράσει η ΠΑΕ και ήταν τραγικό σε τέτοιο ματς να γίνουν επεισόδια. Είναι τραγικό να γίνονται επεισόδια σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ματς. Όχι μόνο στα φιλικά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Και σαφώς η επισήμανση στην ανακοίνωση των «πράσινων» του συγκεκριμένου γεγονότος, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Διότι μέσα σε όλα τα άλλα, αισθάνεσαι σα να λέει «παιδιά, είστε κακοί που τα κάνατε σε αυτό το ματς, αλλά στο επόμενο που θα είναι επίσημο και τα έσοδα δε θα πάνε σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, ας τα σπάσετε μωρέ δεν τρέχει και τίποτα».

Ξαναλέμε, είναι προφανές πως είναι εύκολη αυτή η διαδικασία. Ποιος θα πει κάτι για καταδίκη επεισοδίων; Όπως υπάρχει ο κίνδυνος να πουν πως δικαιολογείς τα επεισόδια αν διαφωνήσεις με την κίνηση αυτή. Είναι κωμική ακόμη και η συζήτηση. Ειδικά σε μια σεζόν που κάθε πιθανή τιμωρία θα αποτελέσει «θηλιά» στο λαιμό της ομάδας, γιατί φρόντισε γι’ αυτό η διοίκηση-ιδιοκτησία με τις ποινές και τους περιορισμούς. Απλά όταν τον Παναθηναϊκό τον… πατάνε κάτω και δεν μιλά άνθρωπος, όταν οι αντιδράσεις γίνονται για λόγους που σε κάνουν να χάνεις τα λογικά σου, μας μοιάζει το λιγότερο άστοχη αυτή η επίδειξη αντανακλαστικών.

Αλλά μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Ο… φόβος για τιμωρία δεν είναι δικαιολογία, άλλωστε είσαι τόσο μη υπολογίσιμος πλέον, που μια ανακοίνωση δε θα βοηθήσει πουθενά (άλλωστε σιγά μη σε τιμωρήσουν για την μικροένταση αυτή). Αυτή η ξαφνική διάθεση να τα βάλουμε με τον κόσμο, έχει δύο πιθανές εξηγήσεις. Η πρώτη είναι η προφανής. Τα συνθήματα και τα πανό κατά του Γιάννη Αλαφούζου. Η δεύτερη είναι η ευκαιρία που παρουσιάζεται για να βρούμε την αιτία για να μην παίρνουμε εισιτήρια στα εκτός έδρας ματς. Ή και τα δύο μαζί τέλος πάντων. Σε κάθε περίπτωση, κανείς και με τίποτα δε θα μας εξηγήσει ποτέ πειστικά το γιατί χρειαζόταν να βγει αυτή η ανακοίνωση. Ακόμη και σε επίπεδο Παναθηναϊκής ηθικής, αυτή η διοίκηση την έχει… ρημάξει κι αυτή είναι κωμικό να αναφέρεται.

Αυτά και τέλος. Για να γίνουμε κι εμείς… κλισέ, μακάρι να ήταν η τελευταία ένταση σε ματς του Παναθηναϊκού. Διότι πρέπει να προστατευτεί η ομάδα αλλά και οι ίδιοι οι φίλαθλοι όσο έξαλλοι κι αν είναι για καταστάσεις που όλοι γνωρίζουμε. Γι’ αυτές καμιά ανακοίνωση δεν είδαμε απ’ τη διοίκηση. Φανερή ή μη…

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Λευτέρη Μπακολιά εδώ!

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου