ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΠΛΑΚΑ…

Αν είναι να φύγει ο Αλαφούζος για να έρθει… Ταϊλανδός Αλαφούζος, τι να το κάνουμε;

Πείτε πως κάνετε πλάκα…

Από το ξεκίνημα της υπόθεσης Panasia ή Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ (κανείς δεν παίρνει όρκο), υπάρχουν πολλά κενά. Τα οποία αντί να μειώνονται, αντί να εξαφανίζονται όσο περνά ο καιρός και το τέλος του deal πλησιάζει, αυξάνονται και μεγαλώνουν. Πράγματα που θεωρητικά γίνονται για να… εντυπωσιάσουν αλλά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, μια ακατανόητη μυστικοπάθεια που δίχως άλλο προβληματίζει και πάει λέγοντας. Συν τοις άλλοις αν ζητήσεις απαντήσεις ή τονίσεις τα αυτονόητα, εμφανίζεται η κλασική… αστυνομία Τύπου (βγαλμένη από μια άλλη εποχή του Παναθηναϊκού) για να σε… επαναφέρει στην τάξη. Γελάει ο κόσμος βέβαια, αλλά οκ πάμε παρακάτω επειδή η ουσία είναι ο Παναθηναϊκός.

Ξεκινήσαμε απ’ τα 47 εκατομμύρια (27+20), πέσαμε στα 20 πλέον και… βλέπουμε. Επειδή το γεγονός πως η αύξηση θα είναι ύψους 20 εκατ. δε σημαίνει πως θα μπουν και τόσα απ’ την πλευρά του Ταϊλανδού που εκπροσωπεί την Panasia που κανείς δεν μας λέει ποιοι την αποτελούν επειδή… έτσι. Αυτή η μυστικότητα, βέβαια, ίσως να σημαίνει πολλά. Σε επίπεδο αντίδρασης και αντιμετώπισης του κόσμου προς μια κατάσταση, ξεκάθαρα έχει επίδραση. Γιατί όταν υπάρχει καχυποψία κι εσύ αντί να είσαι ξεκάθαρος την «ταϊζεις» κιόλας, τότε δεν υπάρχει κανένα καλό αποτέλεσμα.

Τα υπόλοιπα ζητήματα που τα ξεκίνησαν ως κινήσεις… εντυπωσιασμού, αλλά είχαν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, δεν χρειάζονται ιδιαίτερο σχολιασμό. Η ύπαρξη του Γκραντ ως γενικό κουμάντο από άλλη χώρα (όχι τον Γκραντ που ήταν κάποτε στην Τσέλσι, αλλά τον Γκραντ που ήταν σε ομάδα της Ινδίας ως τελευταία δουλειά), η διάθεση όχι για επενδύσεις αλλά για έσοδα μέσω υπεραξίας ταλέντων (μια… Ξάνθη πολυτελείας κοινώς), ο επιθετικός που θα πρέπει να αρέσει στους Ταϊλανδούς (!), οι παίκτες απ’ την Ασία (πως;), η στενή σχέση με τον Ζάχαβι που σαφώς είναι κορυφή σε αυτό που κάνει αλλά είναι εκπρόσωπος παικτών. Και όπου εμπλέκονται έντονα σε ομάδες οι ατζέντηδες, τα πράγματα συνήθως δεν είναι καλά. Όλα αυτά είναι στοιχεία που δείχνουν λάθος λογική. Εντελώς λάθος λογική, αλλά όταν τα λέμε πρέπει να υπάρχει και η… κορδέλα του «ναι αλλά έκανε το… κονέ για την Μάντσεστερ Σίτι και άλλες ομάδες». Μακάρι να έκανε ένα παρόμοιο κονέ και για τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και το γνωρίζουν οι πάντες.

Άντε ας τα προσπεράσουμε όλα αυτά, παρότι είναι δύσκολο. Μετά από τα διάφορα δημοσιεύματα πίεσης προς την κυβέρνηση αναφορικά με ζητήματα… ευκολιών για υποθέσεις real estate (όπως διαβάζουμε), είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο Παναθηναϊκός ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα γίνει προτεραιότητα για τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Είτε είναι ο Ταϊλανδός broker που φαίνεται, είτε είναι ο Ρέστης που δε φαίνεται, είτε κάποιοι άλλοι που μας τους κρατούν για… έκπληξη. Αποκορύφωμα όλων η δημοσιοποίηση μέσω ΠΑΕ Αλαφούζου πως ακόμη και να ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την Panasia να καλύπτει τα 20 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχει περίπτωση να αυξήσει το μπάτζετ της σεζόν. Οκ, θετικό το να υπάρξουν 20 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί μέρος των χρεών, αλλά ρε παιδιά η ομάδα θα πέσει κατηγορία. Ξέρετε ποιο είναι το μπάτζετ; Ξέρετε τι συμβαίνει στο Πρωτάθλημα; Η ομάδα θα υποβιβαστεί. Θέλει ο νέος επενδυτής, δηλαδή, να πληρώσει χρέη και δεν τον ενδιαφέρει τι θα συμβεί με την ομάδα; Θέλει να κάνει… μπάσιμο δυναμικό σε μια ομάδα τέτοιου επιπέδου, χωρίς να πληρώνει έστω για την παραμονή του Λουντ ή την διατήρηση στο ρόστερ του Κάτσε ή για να έρθουν 2-3 23χρονοι απ’ το εγχώριο Πρωτάθλημα; Τώρα μιλάμε σοβαρά ή δουλευόμαστε; Δυστυχώς οι δηλώσεις του προέδρου της Μουσκρόν πως ο Πιεμπονγκσάντ περιμένει χορηγίες μπας και αυξήσει το μπάτζετ που είναι το χαμηλότερο στο Βέλγιο, αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες, όλο και πιο αληθινές. Με τη διαφορά πως εδώ δεν είναι Μουσκρόν.

Η επιμονή και το… σπρώξιμο για να προχωρήσει αυτή η ιστορία, εξ αρχής ήταν περίεργα στοιχεία. Έχοντας καλή διάθεση για το καλό του Παναθηναϊκού πάνω απ’ όλα, «καταπίνουμε» αμάσητα όσα γίνονται. Όσα διαβάζουμε ως… πανηγυρικά και δεν πείθουν κανέναν και για τίποτα. Όμως πλέον υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τον Παναθηναϊκό. Σεβαστά τα 20 εκατ. για χρέη, αλλά δεν είναι σεβαστή η αδιαφορία για την ομάδα. Ειδικά σε αυτές τις στιγμές και σε αυτές τις καταστάσεις.

Τέλος, όσο διατηρείται αυτή η διαδικασία, είναι κωμικό να αναζητείται συσπείρωση του κόσμου και διάθεση στήριξης απ’ τον κόσμο. Έχουν φοβίσει τους οπαδούς, τους έχουν κάνει να… τρέμουν για αυτά που θα ακολουθήσουν. Προφανώς και κανείς δεν είναι χαζός. Ξέρουν τι κάνουν. Γιατί το κάνουν είναι ένα θέμα που ποτέ δεν θα μάθουμε. Απλά η όλη διαδικασία μας κάνει να αισθανόμαστε πως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα πάει απ’ τον Αλαφούζο στον… Ταϊλανδό Αλαφούζο με κάποιους ακόμη μαζί του, που δεν θέλουν να μας τους πουν γιατί… απλά μπορούν. Κι ο Γιάννης Αλαφούζος, βλέπετε, περίπου τόσα έλεγε πως θα καλύψει σε βάθος χρόνου. 20 εκατ. ευρώ. Με την ομάδα όμως τι θα γίνει; Απάντηση δεν περιμένουμε από κανέναν.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου