ΟΛΑ ΣΤΟ… ΤΖΑΜΠΑ

Η διάθεση σωτηρίας μεν, αλλά χωρίς κανένα οικονομικό κόστος δε…

Όλα στο… τζάμπα

Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά να έχετε με υγεία και χαμόγελα. Μόνο επιτυχίες σε αυτά που καταπιάνεστε και κυρίως κουράγια στις δύσκολες στιγμές που έρχονται δυστυχώς ολοένα και συχνότερα. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, ισχύει και για τον Παναθηναϊκό μας. Ο ορισμός του κάθε πέρσι και καλύτερα. Άλλωστε πως θα μπορούσε να είναι και χειρότερα απ’ αυτό που ζούμε τη φετινή σεζόν; Τη χειρότερη με διαφορά στην ιστορία αυτού του τεράστιου συλλόγου…

Το να καθίσουμε πάλι να αναλύουμε τι πρέπει να γίνει, τι θέλουμε να γίνει και πάει λέγοντας, μάλλον δεν έχει νόημα. Τα ξέρετε καλά όλοι σας και έχετε την αγωνία. Κάτι που ακούγεται σε συζητήσεις οπαδών του Παναθηναϊκού ολοένα και περισσότερο, είναι η γνώμη πως «θέλουν να ρίξουν την ομάδα». Εννοώντας ιδιοκτησία και διοίκηση. Για λόγους πολιτικούς, για λόγους που έχουν να κάνουν με κάποια… κρυφά θέματα και πάει λέγοντας. Η ταπεινή μας άποψη δεν συμφωνεί με όλη αυτή την κουβέντα. Γιατί δε νομίζουμε πως ο Αλαφούζος θέλει να πέσει ο Παναθηναϊκός. Όχι επειδή τον λατρεύει ή επειδή θα… κλάψει αν συμβεί και πάει λέγοντας. Χωρίς να μπορούμε να μπούμε στο μυαλό του καθενός, όταν κάποιος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Ελλάδα, είναι αυτονόητο πως δεν θα ήθελε να έχει στους… ώμους του ένα τέτοιο βάρος.. Όλοι καταλαβαίνουμε τι θα σημαίνει να μπει δίπλα σε κάποιο όνομα το «έριξε τον Παναθηναϊκό κατηγορία».

Βέβαια, το γεγονός πως δεν θέλει να τον ρίξει, στην προκειμένη συμβαδίζει με το δεν θέλει να πληρώσει κιόλας. Γι’ αυτό και γίνονται όλες αυτές οι κινήσεις διοικητικά, που… φωνάζουν πως θέλει να γλιτώσει η ΠΑΕ όσα περισσότερα μπορεί, μέχρι να έρθει η επόμενη μέρα. Με λίγα λόγια ξέρουν κι οι ίδιοι πως… τελειώνουν οι μέρες τους και με τρόπο το λιγότερο περίεργο απλά προσπαθούν να την βγάλουν στο… τζάμπα. Γι’ αυτό και ο νορμάλ δρόμος του να πληρώσουν για διακανονισμούς προκειμένου να πάρει η ομάδα την άδεια που θα την γλιτώσει από μελλοντικά προβλήματα (π.χ. περιορισμός μεταγραφών ή αφαίρεση βαθμών), έχει γίνει προσπάθεια να αλλάξει η ποινή μέσω της ψηφοφορίας της λίγκας. Βάζοντας το όνομα του Παναθηναϊκού ως… θυσία στο βωμό του τηλεοπτικού συμβολαίου για να πειστούν οι άλλες ΠΑΕ να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής της ποινής. Κάτι που θα σημάνει απώλεια εσόδων για το «τριφύλλι», που μόνο του στην αγορά και χωρίς τον φόβο υποβιβασμού (όπως θα έπρεπε αν απλά έκανε τους διακανονισμούς) θα «έπιανε» πολλά περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που τελικά θα πάρει.

Η σκέψη όλων στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, λοιπόν, είναι να σωθεί η ομάδα με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος. Ακόμη και με μηδενικό αν γίνεται. Το ιδεατό γι’ αυτούς θα ήταν η προείσπραξη ενός μεγάλου ποσού απ’ τα τηλεοπτικά, να έρθουν τα χρήματα της Αλ Αϊν και με αυτά να πληρωθεί ο Βέμερ να φύγει αυτό το -3, να δοθούν χρήματα στους παίκτες (όσα πρέπει για να μην έρθουν νέες προσφυγές) και φυσικά να φύγει η ποινή του υποβιβασμού. Αυτή η δέσμευση του μέλλοντος (της επόμενης σεζόν βασικά αλλά ίσως και πιο πέρα αν δεν αλλάξει κάτι διοικητικά) προκειμένου να γλιτώσει η ΠΑΕ το κάζο του υποβιβασμού, αλλά και να μην βάλει χρήματα, είναι από μόνο του ένα τραγικό στοιχείο.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν είναι κάτι δεδομένο. Κοινώς κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη… φωτιά, πως θα περάσει η αλλαγή ποινής απ’ την λίγκα. Ή πως δεν θα φτάσουμε στις αφαιρέσεις βαθμών απ’ τον Βέμερ, ή πως θα αντέξουν όλα τα παιδιά της ομάδας και δεν θα κάνουν προσφυγή αν συνεχιστεί αυτός ο εμετικός διαχωρισμός Ελλήνων-ξένων στις πληρωμές. Παίρνουν ρίσκα διαρκώς, για να γλιτώσουν χρήματα. Θεωρώντας πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ ουσιαστικά μέχρι τώρα στα περισσότερα (αν όχι σε όλα) έχουν… πέσει έξω. Γιατί ναι μεν ο ιδιοκτήτης βολεύεται με την λογική του να σωθεί ο Παναθηναϊκός με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος, αλλά η διοίκησή του είναι αυτή που τον βάζει στην λογική του «είναι δεδομένο πως θα αλλάξει η ποινή, ας επικεντρωθούμε εκεί κι ας μην προχωρήσουμε τους διακανονισμούς».

Μεταξύ μας όμως, για ποια διοίκηση μιλάμε ρε παιδιά; Για ποια λογική στις κινήσεις που γίνονται; Ακόμη και με την νοοτροπία του να σώσουμε τον Παναθηναϊκό χωρίς χρήματα, θα μπορούσαν να κάνουν πιο νορμάλ κινήσεις. Για παράδειγμα αυτό με το τηλεοπτικό συμβόλαιο είναι να… βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο. Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός βγαίνει μπροστά για να βοηθήσει τις «άστεγες» ομάδες με αντάλλαγμα την ψήφο τους για την αλλαγή ποινής. Θεωρώντας οι «πράσινοι» πως έχουν την υποχρέωση να το κάνουν, χάνοντας χρήματα και μάλιστα αρκετά. Οι υπόλοιπες ΠΑΕ, βέβαια, θέλουν κι αυτές να αλλάξει η ποινή. Επειδή κι αυτές δεν θα πάρουν άδεια χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο. Άρα ψηφίζουν για να σώσουν τον εαυτό τους. Κι ο Παναθηναϊκός από μόνος του βάζει… αυτογκόλ, σε σημείο που στο τέλος θα τους έχει υποχρέωση επειδή έσωσαν… τον εαυτό τους κι ενώ έχει «θυσιάσει» τα δικά του έσοδα για να τους βρει ένα καλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Αυτά, τίποτα άλλο που έλεγε κι ο αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού. Που μπορεί να μην το είχε με τις δηλώσεις, αλλά σε επίπεδο διοίκησης μάλλον θα τα πήγαινε καλύτερα απ’ αυτά που βλέπουμε τώρα…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου