Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΕΦΤΕΙ. Ε ΚΑΙ;

Είναι τέτοιο το «άδειασμα» που αντιμετωπίζεται εντελώς… άνιωθα η καταστροφή!

Ο Παναθηναϊκός πέφτει. Ε και;

Οι αποφάσεις για τις αφαιρέσεις βαθμών, πλησιάζουν. Ίσως να γλιτώσεις κάποιες απ’ τις τέσσερις και να μην υποβιβαστείς. Ναι αλλά μετά τι θα κάνεις με τον Βέμερ που είναι και πολλά τα λεφτά; Στα τρία σερί ματς με αφαίρεση, υποβιβάζεσαι. Άρα πρέπει να τα βρεις με όλους. Μετά, βέβαια, πρέπει να πάρεις και άδεια συμμετοχής στην Superleague. Προσοχή, όχι να περιμένεις να αλλάξουν τους κανονισμούς επειδή Παναθηναϊκός είσαι σιγά μη σε ρίξουν. Επειδή θα σε ρίξουν και δεν θα μαζεύεται μετά. Άλλο πρόβλημα κι αυτό.

Αν ήταν… στοίχημα η όλη διαδικασία, ο υποβιβασμός θα πλήρωνε 2.00 και το να γλιτώσεις την καταστροφή 8.00. Αυτό τα λέει όλα. Γιατί πέρα απ’ τα λεφτά που δεν δίνονται, υπάρχει και η ίδια η λογική που είναι εντελώς… άστα να πάνε και να μη γυρίσουν. Με λίγα λόγια δεν είναι δυνατόν να διακρίνεται κάτι που δεν μοιάζει με προσπάθεια να σωθεί η κατάσταση, αλλά δείχνει να είναι εφησυχασμός επειδή «έχω όνομα εγώ και ιστορία». Σαν αυτούς που κάποτε μας έλεγαν «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;» και τώρα τρέχουν να δηλώσουν ακατάσχετο τον λογαριασμό τραπέζης, μην τους πάρει το μισθό η εφορία για χρέη.

Δεν μιλάμε απλά για σοβαρή κατάσταση, δεν μιλάμε απλά για φόβο, μιλάμε για την ίδια την καταστροφή που σου… χτυπά την πόρτα. Γιατί το τι σημαίνει υποβιβασμός, το γνωρίζουν όλοι. Διαλυμένος ήδη οικονομικά, διαλυμένος ηθικά, διαλυμένος σε επίπεδο συσπείρωσης και δυναμικής, αν γίνει κι αυτό πραγματικά δεν ξέρουμε γιατί να συζητάμε έστω για το ποδοσφαιρικό τμήμα. Το χειρότερο είναι πως σιγά σιγά κάτι… σιχαμένες φωνούλες αρχίζουν να αναφέρουν Β’ Εθνική λες και είναι κάτι φυσιολογικό, λες και είσαι ο Πλατανιάς που θα βγάλεις ένα πλάνο για μικρότερη κατηγορία και θα προχωρήσεις. Παναθηναϊκός και Β’ Εθνική είναι δύο έννοιες που πάτα θα βαδίζουν παράλληλα. Δεν θα συναντηθούν. Για να γίνει αυτή η… συνάντηση, σημαίνει πως κάποιος «βίαια» δημιούργησε καμπύλη. Μετά θα λογοδοτήσει στην ιστορία.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, παρατηρείται μια τεράστια ηρεμία. Γιατί; Επειδή είναι… άνιωθοι οι Παναθηναϊκοί; Όχι βέβαια. Ξενερωμένοι είναι. Αηδιασμένοι είναι. «Αδειασμένοι» ψυχολογικά είναι. Όχι μόνο απ’ όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες, που σε έχουν κάνει να ρεζιλευτείς, να αισθανθείς σιχαμένος χωρίς να φταις, να μην ξέρεις αν αυτό που αγαπάς συνεχίζει να είναι Παναθηναϊκός ή όχι. Απλά όλοι μας αναλώσαμε εδώ και χρόνια την δυναμική μας και την συσπείρωσή μας, στις εσωτερικές διαμάχες. Χωρίς να φταίμε μόνο εμείς, επειδή εσωστρέφεια σαφώς και υπάρχει δεν είναι στο μυαλό του κόσμου. Αλλά και πάλι, εκεί χάθηκε η δυναμική που έπρεπε να χρησιμοποιείται τώρα για να… τρέμει η γη!

Κακά τα ψέματα. Βλέπεις τον ΠΑΟΚ να χάνει τρεις βαθμούς από μια απόφαση και πηγαίνουν μέχρι την FIFA για να αντιδράσουν. Κάποτε ο ΟΣΦΠ για μια αφαίρεση βαθμών, έβγαλε στους δρόμους όλους τους πολιτικούς που τον υποστηρίζουν και παραλίγο να πέσει η κυβέρνηση! Είδατε κανέναν να αντιδρά για τον Παναθηναϊκό; Είδατε κανέναν να παίρνει θέση δημόσια; Όχι. Γιατί άραγε; Μα επειδή ξέρουν πως εμείς θα ξεχάσουμε τα πάντα με κάτι που θα αφορά την εσωστρέφειά μας. Εκεί αναλωνόμαστε και δεν μας μένει καμία δυναμική ακόμη και μπροστά στην καταστροφή.

Μακάρι να γίνει κάτι και να σωθεί ο Παναθηναϊκός. Οι στιγμές είναι όχι απλά κρίσιμες, αλλά ακόμη και το παραμικρό λαθάκι θα σημάνει το τέλος κάθε ελπίδας. Όχι για… γιγάντωση, αλλά για σωτηρία. Επειδή οι στιγμές είναι δύσκολες να θυμάστε πάντα πως δεν αξίζει να ρισκάρετε είτε την υγεία είτε την ελευθερία σας. Τα δύο πολυτιμότερα αγαθά. Για τον Παναθηναϊκό μας δυστυχώς, δεν μπορεί ο κόσμος να καθορίσει την τύχη του. Κακά τα ψέματα. Να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης και μετά τα βλέπουμε όλα και όλους…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου