ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οι Αγγελόπουλοι δεν καταλαβαίνουν πως μας επαναφέρουν στον σιχαμένο κλισέ αθλητισμό! 

Αποστειρωμένες καταστάσεις

Έχουν περάσει κάποιες μέρες απ’ τη στιγμή που η ΚΑΕ ΟΣΦΠ και οι αδερφοί Αγγελόπουλοι ως ιδιοκτήτες της, έκαναν αυτό που έκαναν με αφορμή το σχόλιο του Γκιστ. Έχουμε διαβάσει πολλές γνώμες, διάφορα άρθρα γύρω απ’ την υπόθεση. Το θετικό είναι πως κανείς δεν συμφωνεί με αυτή την… κωμική κίνηση. Όμως, θα θέλαμε να προσθέσουμε μία σημαντική παράμετρο. Η οποία δεν αφορά μόνο το μπάσκετ αλλά συνολικά τον αθλητισμό. Συνολικά την εποχή μας αν θέλετε. Τι είναι αυτό που θαυμάζουμε διαρκώς; Τον τρόπο που βλέπουν τα ομαδικά σπορ στο εξωτερικό. Το ΝΒΑ αναφορικά με το μπάσκετ, την Ισπανία ή την Αγγλία αναφορικά με το ποδόσφαιρο και γενικά αυτό που γουστάρει ο καθένας τέλος πάντων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που συμβαίνει στο εξωτερικό. Άλλωστε ακόμη και στις ιστοσελίδα ή στις εφημερίδες, υπάρχουν απλές καταστάσεις που μας έρχονται απ’ το εξωτερικό κι όμως μας φαίνονται τόσο ξένες στην Ελλάδα.

Αυτό που μας λείπει από εδώ και θαυμάζουμε στο εξωτερικό, είναι το σόου. Είναι η δημιουργία ινδαλμάτων όχι απλά μέσω της αγωνιστικής απόδοσης, αλλά μέσω της συνολικής εικόνας και προσωπικότητας που βγάζουν οι αθλητές. Για να γίνει αυτό χρειάζονται τα σχόλια στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, χρειάζονται οι δηλώσεις που ξεπερνούν τα κλισέ και τα συνηθισμένα, χρειάζεται το χιούμορ κι αυτό που θα συζητηθεί. Όταν αυτό το κυνηγάς, το στερείς απ’ τον αθλητισμό της χώρας. Προφανώς οι Αγγελόπουλοι θα γούσταραν να ακούν και να διαβάζουν μόνο κάτι όπως «σίγουρα, θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, κοιτάμε το κάθε ματς ξεχωριστά, θέλουμε να νικήσουμε, σεβόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε τον αντίπαλο και υποσχόμαστε στον κόσμο μας πως θα δώσουμε τα πάντα». Αυτά τα αηδιαστικά κλισέ που δεν θέλουμε ούτε να τα ακούμε ούτε να τα βλέπουμε. Με αυτά θα είναι χαρούμενοι οι άνθρωποι καθώς κυνηγούν οτιδήποτε ξεφεύγει. Φανταστείτε για παράδειγμα να ήταν πρόεδροι σε ομάδα που έχει αντίπαλο τον Ιμπραϊμοβιτς. Όλη η σεζόν στα δικαστήρια θα πέρναγε.

Κι επειδή σίγουρα θα βρεθεί κάποιος να πει «μα έβρισε ο Γκιστ», ας σοβαρευτούμε λιγάκι. Όλοι είδαν και όλοι κατάλαβαν παρότι μιλάμε για γραπτό λόγο, το ύφος και το στυλ που είχε ο Αμερικανός στο σχόλιό του αυτό. Σε συνομιλία με συμπαίκτη του, σε μια χαρούμενη στιγμή καθώς ήταν ο πανηγυρισμός για την αγωνιστική του επιστροφή. Αν αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν κάποια μυαλά, μας συγχωρείτε αλλά είναι δύσκολο να τους το… βάλουμε στο κεφάλι με το ζόρι. Ειδικά σε μια χώρα που έχουμε δει αθλητές με ρόπαλα και καπνογόνα στα χέρια και δεν μίλησε κανείς. Ακόμη και οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί έχουν καταλάβει το αθώο της κίνησης του Γκιστ. Και δεν χρειάζεται καν να δικαιολογηθεί ο άνθρωπος για το πώς το έγραψε, αν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό και πάει λέγοντας. Είναι γελοίο να τον… στήνουν στον τοίχο επειδή ζουν και αναπνέουν για τέτοιες καταστάσεις. Που αποπροσανατολίζουν τους πάντες και λειτουργούν ως ένα είδος προπαγάνδας. Πες πες κάτι θα μείνει. Καταγγελία στην καταγγελία ίσως πιστέψει κάποιος πως ο Παναθηναϊκός και οι παίκτες του είναι… μπαμπούλες. Ε, φτάνει πλέον, κούρασε το θέμα. Όσο για την δικαιολογία του «ενοχληθήκαμε επειδή στο μεταξύ μας ματς μετά τον τραυματισμό του, πήγαν οι παίκτες μας και του ευχήθηκαν περαστικά», είναι το λιγότερο παιδική δικαιολογία. Έχετε δει σε αυτό το επίπεδο να πηγαίνει κάποιος αθλητής και να λέει «αδερφέ καλά να πάθεις ελπίζω να αργήσεις να επιστρέψεις»; Ρε τι ζούμε;

Τέλος πάντως είναι πράγματα που ακόμη και ένα τρίχρονο καταλαβαίνει. Και στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε τους αδερφούς Αγγελόπουλους που ζουν με την λογική της… αποστείρωσης στον αθλητισμό. Μην μιλάει κανείς, μην κουνιέται κανείς, γιατί ο… big brother τα παρακολουθεί όλα. Δεν μπορεί κανείς να «αναπνεύσει», δεν μπορούμε να βιώσουμε το σόου που βλέπουμε στο εξωτερικό και γουστάρουμε, επειδή το θέλουν οι Αγγελόπουλοι. Σα να υπάρχει στην εποχή μας ένας δάσκαλος σε δημοτικό της χώρας που βαράει τα παιδιά στο χέρι με βέργα αν… τολμήσουν να μιλήσουν στον διπλανό τους. Πάμε καλά ρε; Έλεος. Είναι χρέος όλων να μην επιτρέψουν αυτή την λαίλαπα να συνεχιστεί. Επειδή δεν θα επηρεαστεί μόνο το μπάσκετ, αλλά θα δημιουργηθούν αηδιαστικά δεδικασμένα για τον αθλητισμό συνολικά.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου