ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΠΙΣΩ

Οι σκληρές αποφάσεις είναι οι πιο επικίνδυνες πολλές φορές!

 

Κινδυνεύεις να μείνεις πίσω

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν κάποια δεδομένα. Τα οποία διαμορφώνονται από τώρα και αφορούν και την επόμενη σεζόν. Μιλάμε όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό, αλλά και για τους αντιπάλους με τους οποίους θα έχουμε τους ίδιους στόχους. Για την δική μας ομάδα, αυτό που ακούμε διαρκώς είναι πως επιστρέφουμε στο 2013. Προφανώς αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να μάθουμε για την μείωση του μπάτζετ. Διότι το 2013 ξεκίνησε μια καλή σεζόν, όπου είδαμε μια ομάδα με ΥΓΕΙΑ και ποδοσφαιρική λογική. Συν το Κύπελλο και τα αποτελέσματα στα ντέρμπι βέβαια. Όλα αυτά, έγιναν με ελάχιστα χρήματα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως με τα λίγα λεφτά θα πετυχαίνεις πάντα. Δεν σημαίνει πως θα κάνεις πολλές μεταγραφές και δεν θα σου βγαίνει μόνο η μία. Τα συγκεκριμένα γεγονότα είναι οι εξαιρέσεις του κανόνα, ο οποίος θέλει όσους διαθέτουν περισσότερα χρήματα να φτιάχνουν ευκολότερα αυτό που θέλουν.

Κοιτάς πάντα και το τι κάνουν οι αντίπαλοί σου. Ο Ολυμπιακός είναι κακός, είναι ο χειρότερος των τελευταίων ετών. Και είναι πρώτος με άνεση. Σε επίπεδο ρόστερ θα κάνει τις συνηθισμένες κινήσεις, πουλώντας και αγοράζοντας μετά φθηνά. Αλλά ως λογική θα του βγει, θα πάρει παίκτες. Υπάρχει επίσης ο ΠΑΟΚ που έχει πιο πλήρες ρόστερ απ’ το δικό μας. Όσο ντροπιαστικό κι αν είναι, ισχύει. Συν τοις άλλοις έχει τα λεφτά για να κάνει κινήσεις. Όσο για την ΑΕΚ, κινείται στη φθήνια μέχρι τώρα, αλλά έχει την δυνατότητα να διαθέσει περισσότερα χρήματα και στο τέλος της ημέρας μάλλον θα το κάνει λόγω των πιέσεων που πλέον αρχίζουν να αυξάνονται. Ειδικά όσο… σβήνει το θέμα του γηπέδου. Τι μένει; Ο Παναθηναϊκός που αποφάσισε να ρίξει το μπάτζετ του και το λέει… με περιτύλιγμα ως «επιστροφή στο 2013».

Σαφώς και δεν μπορούμε να γίνουμε λογιστές κανενός. Όποιος είναι στην ομάδα θα σπαταλήσει όσα μπορεί και θέλει. Ούτε παραγνωρίζουμε ποτέ τα δεδομένα της εποχής. Απλά απ’ το μπάτζετ Στραματσόνι να πηγαίνεις σε αυτό που θα έχει να χειριστεί ο Λυμπερόπουλος με τον Ουζουνίδη, μας φαίνεται και λίγο άδικο. Για τους ίδιους τους ανθρώπους άδικα. Σαφώς και το ακριβό μοντέλο Στραματσόνι απέτυχε. Αλλά αυτή η ξαφνική αλλαγή, είναι σα να έχεις δύο παιδιά. Το ένα να το ντύνεις με τα καλύτερα ρούχα, να του φτιάχνεις καθημερινά παστίτσιο, μουσακά, κρέατα, τα πάντα με λίγα λόγια. Κι επειδή αυτό το παιδί στο τέλος δεν κατάφερε να μπει στο πανεπιστήμιο να φωνάζεις το δεύτερο παιδί που δείχνει να… παίρνει περισσότερο τα γράμματα και να του ανακοινώνεις πως θα τρώει ψωμί με ελιές και ρούχα θα ψωνίζει μία φορά το χρόνο κι αυτά απ’ την λαϊκή. Ε, συγγνώμη κιόλας αλλά αυτές οι ξαφνικές αλλαγές συνήθως δεν οδηγούν σε καλά αποτελέσματα.

Ειδικά τώρα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το 2013, όσο επιτυχημένο κι αν αποδείχθηκε, όσο κι αν σου «βγήκαν» οι επιλογές, είχες ένα πολύ σημαντικό εχέγγυο. Την ηρεμία. Ο κόσμος έχανες και τραγουδούσε. Κανείς δεν σου πήγαινε κόντρα. Οι ποδοσφαιριστές ήταν αντικείμενα λατρείας ακόμη και στις άσχημες βραδιές τους. Υπήρχε υπομονή επειδή οι πάντες γνώριζαν τις οικονομικές δυσκολίες που υπήρχαν. Και τώρα υπάρχουν κανείς δεν λέει όχι. Αλλά τέσσερα χρόνια… νηστείας, έκαναν το μάτι να «γυαλίζει». Ο κόσμος εξοργίστηκε απ’ τα λάθη και τις αποτυχίες. Οπότε όχι απλά δεν υπάρχει υπομονή, αλλά θα χρειαστεί υπομονή και αποτελέσματα απ’ την ομάδα για να δει ξανά τον κόσμο στο πλάι της όπως τότε.

Τα δεδομένα τόσο εντός όσο και εκτός Παναθηναϊκού, είναι δύσκολα. Κάποιες ενδιάμεσες καταστάσεις, σαφώς θα φάνταζαν πιο νορμάλ. Διότι το ποδοσφαιρικό πλάνο δεν είναι… φέτα που την ζητάς στο σούπερ μάρκετ. Φέρε μου ένα φθηνό και επιτυχημένο μοντέλο για 3 χρόνια και αν μου αρέσει θα ξαναπάρω. Δεν πάει έτσι. Δυστυχώς το ποδόσφαιρο όσο πολύπλοκο κι αν φαίνεται, τόσο απλό είναι πολλές φορές. Και ένας κανόνας του αθλήματος είναι πως αυτός που ξοδεύει, αργά ή γρήγορα θα δικαιωθεί. Ο Παναθηναϊκός επιλέγει κάτι που είναι δύσκολο και συγχρόνως επικίνδυνο. Μακάρι να πετύχει. Αλλά οι πιθανότητες δεν ξέρουμε αν είναι υπέρ μας…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου