ΑΝΑΣΑΝΑΜΕ…

Τεράστια υπόθεση αυτή η πρόκριση όσο τραγικός κι αν είναι ο τρόπος που ήρθε. 

Ανασάναμε…

Κακά τα ψέματα, αν κάναμε ένα γκάλοπ στους Παναθηναϊκούς για το τι περιμένουν απ’ το ματς με τον Απόλλωνα πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, η απάντηση «τίποτα έχουμε αποκλειστεί» θα ξεπερνούσε το 90%. Από μόνο του αυτό το γεγονός, δείχνει το γιατί πρέπει να χαιρόμαστε με αυτή την πρόκριση. Ναι, παίζαμε σε έναν όμιλο με ομάδες Β’ Εθνικής και τον Ηρακλή που είναι τελευταίος στην Superleague. Ναι χρειάστηκε να μην έρθει ισοπαλία το ΟΦΗ-Ηρακλής για να προκριθούμε. Ναι, χρειάστηκε να γίνει ανατροπή με τον Απόλλωνα και να έχουμε… καρδιοχτύπι μέχρι τέλους για το αν θα προκριθούμε. Σωστά όλα αυτά, αλλά περάσαμε. Κρατήσαμε… ζωντανό έναν στόχο που δίχως άλλο είναι σημαντικός και πέρα για πέρα μέσα στις δυνατότητές σου. Με τους πάντες να είναι μέσα, πας το παίρνεις και ξεχνάς το κάζο που πήγες να πάθεις. Κατά συνέπεια, όσο ντροπιαστικό κι αν φαίνεται σε κάποιους, ναι την χαρήκαμε την πρόκριση. Την χαρήκαμε γιατί σώθηκε ο στόχος, γιατί η ομάδα κερδίζει λίγη ηρεμία και προχωρά ο Ουζουνίδης με μεγαλύτερη σιγουριά!

Πολλοί θα πουν «ρε καραγκιόζη ο ίδιος ο προπονητής είπε πως δεν πρέπει να χαιρόμαστε, τι είσαι εσύ που έχεις και γνώμη;». Πολύ καλά έκανε ο Ουζουνίδης και αντέδρασε έτσι μετά από την πρόκριση. Που βρήκε την ευκαιρία να βάλει πράγματα και ανθρώπους σε μια άλλη νοοτροπία, σε μια κατάσταση που δεν είχαν βιώσει μέσα στην ομάδα αν θέλετε. Την εκμεταλλεύτηκε ο 48χρονος την ευκαιρία. Η είδηση είναι πως επιτέλους αυτά που έπρεπε να είναι αυτονότητα, κάποιος τα είπε. Όσοι τα αισθάνθηκαν, έχει καλώς. Οι υπόλοιποι θα φύγουν. Και μην πει κανείς πως είναι πιο σημαντικές οι ατάκες για ορισμένους παίκτες, παρότι δεν ακούστηκαν ονόματα. Συγγνώμη κιόλας, αλλά δεν περιμέναμε αυτά τα λόγια για να καταλάβουμε πως ο Ιβανόφ δεν κάνει. Δεν περιμέναμε καν αυτό το ματς. Δεν περιμέναμε αυτό το ματς για να δούμε πως ο Λεντέσμα με τον Ουζουνίδη δεν θα έχει μέλλον στο «τριφύλλι». Οπότε η προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας που έξυπνα επιχείρησε ο Έλληνας τεχνικός, ήταν το σπουδαίο γεγονός, πέρα απ’ την ίδια την πρόκριση.

Βλέπετε τους έθεσε όλους προ των ευθυνών τους. Συγχρόνως επιβράβευσε τον Μπεργκ για την ηγετική του εμφάνιση, αλλά είπε πως τα υψηλά συμβόλαια δεν πρέπει να αισθάνονται σιγουριά. Με αυτό τον τρόπο, αν και θα έπρεπε να υπάρχει μια κάποια ικανοποίηση για την πρόκριση, η ίδια η ομάδα αισθάνεται πως πρέπει να έχει κάτω το κεφάλι επειδή ανάγκασε τον κόσμο να φύγει στο ημίχρονο, επειδή έφτασε σε αυτό το σημείο για να πάρει την πρόκριση, επειδή για ένα ημίχρονο ήταν σε κατάσταση «δεν θα ξαναβγούμε απ’ το σπίτι». Με όλα αυτά, θα πας όπως πρέπει και στην Λάρισα. Ένα επίσης κρίσιμο ματς για να έχεις καλές γιορτές και κυρίως ήρεμες.

Ανάσα για όλους. Πραγματική ανάσα. Αυτό ήταν η συγκεκριμένη πρόκριση. Και κυρίως ανασαίνουμε πιο άνετα επειδή φαίνεται να επανέρχεται ο Παναθηναϊκός σε μια φυσιολογική νοοτροπία λόγω Ουζουνίδη. Ακόμη, βέβαια, χρειάζεται πολλά. Και καλό θα ήταν να μην καθυστερεί το θέμα του τεχνικού διευθυντή (κυρίως) και του τιμ μάνατζερ, καθώς οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν, είναι αναγκαίο να έρθουν νωρίς. Και όχι μέσα με τέλη Ιανουρίου.

Κάτι τελευταίο. Συνολικά Παναθηναϊκό και όχι μόνο ποδοσφαιρικό. Προκρινόμαστε με τον Απόλλωνα την ώρα αισθανόμασταν αποκλεισμένοι και λέμε «έλα μωρέ, πανηγυρίζουμε που νικήσαμε ομάδα Β’ Εθνικής;». Είναι πολύ κοντά ο Τζεντίλε στο μπάσκετ κι εμείς τσακωνόμαστε και αναλύουμε αν είναι… τρελός ή όχι. Κι όλα αυτά μέσα σε μια εσωστρέφεια που κάνει τους Παναθηναϊκούς να είναι με τμήματα του συλλόγου και όχι με τον σύλλογο. Μέσα σε μια εσωστρέφεια που μας κάνει να αισθανόμαστε και άσχημα όταν δεν μιζεριάζουμε. Αν αυτό βοηθά τον Παναθηναϊκό, πάμε πάσο. Καμιά φορά ας δούμε λίγο συνολικά το πρόβλημα. Ίσως θα καταλάβουμε πως η δική μας μιζέρια… φρενάρει τον Παναθηναϊκό. Έστω και στο 1%. Απλά τα πράγματα. Όταν υπάρχει λόγος ικανοποίησης, όχι να πανηγυρίζουμε, αλλά ας το κάνουμε. Δεν θέλουμε να μπαίνουμε σε συγκρίσεις, αλλά σκεφτείτε κάτι. Σε ποια Ελληνική ομάδα θα επέτρεπαν οι ίδιοι οι οπαδοί να αμφισβητείται το συναίσθημα μιας πρόκρισης; Σε ποια Ελληνική ομάδα θα ήταν τόσο κοντά ο Τζεντίλε και θα άφηναν να υπάρχουν μίζερες φωνές; Ας το χαρούμε λίγο ρε παιδιά. Ας χαρούμε λίγο την ομάδα μας. Έστω λίγο…

    

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου