ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ

Σκληράδα και ενέργεια λείπουν απ’ τον Παναθηναϊκό.

Στροφή στα νιάτα

Ο Παναθηναϊκός έτσι όπως φτιάχτηκε απ’ τον Στραματσόνι, είναι μια ομάδα με ποιότητα. Όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, όσο κι αν η αποτυχία της ομάδας οδηγεί κάποιους στο αντίθετο συμπέρασμα, η γνώμη μας δεν αλλάζει. Οι «πράσινοι» διαθέτουν ποιοτικό ρόστερ και το κακό είναι πως μέχρι τώρα δεν έχουμε δει την καλή εικόνα αυτού του ρόστερ. Με λίγα λόγια δεν έχουμε δει τους παίκτες να παρουσιάζουν το καλό τους πρόσωπο. Όποιος πιστεύει πως οι δυνατότητες του Ιμπάρμπο ή του Γουακάσο είναι αυτό που παρακολουθούμε, τότε μάλλον άρχισε φέτος να βλέπει ποδόσφαιρο. Βέβαια, αυτό είναι ευθύνη της ομάδας, του πρώην προπονητή και των ίδιων των παικτών φυσικά. Γιατί τα βιογραφικά μετρούν μέχρι να γίνει η μεταγραφή. Μετά μετρά το τι κάνει ο καθένας. 

Στα δικά μας μάτια το βασικό πρόβλημα (σε επίπεδο ρόστερ) του Παναθηναϊκού, είναι η έλλειψη ενέργειας, η έλλειψη σκληράδας. Οι «πράσινοι» είναι αρκετά σοφτ και αυτό δίνει το δικαίωμα στον καθένα να ελπίζει. Γιατί με σωστή τακτική μπορούν να σου… φρενάρουν την ποιότητα. Αν εκείνη την στιγμή έχεις να βγάλεις ενέργεια, νεύρο και σκληράδα, κανείς δεν θα μπορεί να σε σταματήσει. Θα μοιάζεις με… Λερναία Ύδρα. Όσα κεφάλια κι αν κόβουν, θα πετάγονται άλλα. 

Τι πρέπει να γίνει για να βρεις αυτά τα στοιχεία; Απλό. Να βάλεις νιάτα και όρεξη στην ομάδα. Ο Λεντέσμα είναι εξαιρετικός χαφ. Αλλά δεν θα τρέξει, δεν θα σκιστεί περισσότερο απ’ αυτό που θα έπρεπε. Θα παίξει όσο μπορεί και με την ποιότητά του. Ένας νεότερος χαφ, ένας παίκτης που έχει ταλέντο και συγχρόνως θέλει να φτιάξει το όνομά του, θα σου βγάλει αυτά τα στοιχεία που σου λείπουν. Μιλάμε για μεταγραφές στο στυλ του Ζέκα, ή του Λουντ. Νιάτα, όρεξη, πνευμόνια. Για να διορθώσεις το 90% των προβλημάτων σου. Γιατί όσο κι αν λέμε για την νοοτροπία, δεν νομίζουμε να φταίει αυτή (ή να έφταιγε επί Στραματσόνι τουλάχιστον) όταν δεν έχεις παίκτη να τρέξει στο τρανζίσιον, όταν οι αντίπαλοι επιστρατεύουν τις κλωτσιές κι εσύ κοιτάς… 

Θες λοιπόν βιολογικά ισχυρότερους παίκτες. Όχι μεγάλους σε ηλικία, όχι με προβλήματα τραυματισμών στο πρόσφατο παρελθόν, όχι με μεγάλη απουσία απ’ τους αγωνιστικούς χώρους. Τέτοιου στυλ παίκτες πήρε το «τριφύλλι» για να έχει ποιότητα. Ώρα να κοιτάξουμε λίγο περισσότερο τα αθλητικά στοιχεία και όχι μόνο τα ποιοτικά. Σαφώς και δεν θα πας για… ξυλοκόπους, αλλά ο συνδυασμός θα ήταν ιδανικός. Π.χ. ο Μικαέλσεν παλιότερα δεν ήταν και Μαραντόνα σε επίπεδο ποιότητας. Αλλά είχε τρεξίματα, είχε τσαμπουκά, είχε ψυχή, είχε θέληση, είχε δυνάμεις. Δεν νομίζουμε όσοι τον θυμάστε τον Δανό να τον θυμάστε ως… άμπαλο λοιπόν (δεν ήταν άμπαλος άλλωστε).

Και δεν έχει σημασία να είναι Έλληνες. Αυτό είναι μια καραμέλα που συνεχίζουμε να έχουμε και είναι σωστή μέχρι ένα σημείο. Αλλά πάνω απ’ όλα ενδιαφέρει να είναι καλοί παίκτες και να σου δίνουν αυτό που θες. Εμείς δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιον Έλληνα χαφ που να σου δίνει αυτά τα στοιχεία και να μπορεί να τον πάρει ο Παναθηναϊκός. Άλλωστε κι η ίδια η Εθνική θα αναζητήσει αυτά τα στοιχεία στον Ζέκα, οπότε δεν χρειάζεται να το συζητάμε περισσότερο. Καλούς παίκτες, βιολογικά ισχυρούς, ορεξάτους. Αυτό θες. Κι αν βρεις Έλληνες ακόμη καλύτερα. Αλλά η Εθνικότητα ίσως να είναι η τελευταία απαίτηση στην λίστα…  

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου