Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ...

... μέχρι την επόμενη, αν θέλουμε να θυμηθούμε την αξέχαστη φράση του Νίκου Γκάλη στο δρόμο για το έπος του 1987 από την εθνική μας ομάδα μπάσκετ. Μ' αυτή τη λογική, η αναμέτρηση της Παρασκευής με τη Γερμανία είναι όντως η πιο κρίσιμη για τον Σάντος και τα παιδιά του μέχρι την. επόμενη που όλοι ευχόμαστε ότι θα έλθει και θα έλθει αν η ομάδα μας αντέξει στην επέλαση των «πάντσερ» του Λεβ.

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...

... μέχρι την επόμενη, αν θέλουμε να θυμηθούμε την αξέχαστη φράση του Νίκου Γκάλη στο δρόμο για το έπος του 1987 από την εθνική μας ομάδα μπάσκετ. Μ' αυτή τη λογική, η αναμέτρηση της Παρασκευής με τη Γερμανία είναι όντως η πιο κρίσιμη για τον Σάντος και τα παιδιά του μέχρι την. επόμενη που όλοι ευχόμαστε ότι θα έλθει και θα έλθει αν η ομάδα μας αντέξει στην επέλαση των «πάντσερ» του Λεβ.

Το να λες κάτι τέτοιο είναι σαφώς πιο εύκολο από το να το κάνεις. Η Γερμανία είναι μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου και πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του Euro, μαζί με την Ισπανία. Είναι απόλυτα διακριτό ποιος θα έχει το ρόλο του Δαυίδ και ποιος αυτόν του Γολιάθ στο αντάμωμά της με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν είναι κοινό μυστικό. Είναι κάτι που το ξέραμε από την αρχή και έχουμε μάθει να ζούμε με την ιδέα του.

Στη ζωή και ειδικά στο ποδόσφαιρο, χαμένη μάχη είναι μόνο αυτή που δεν δίνεις. Βεβαίως και τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την εθνική μας, όμως σ' ανάλογη θέση έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν και τα έχει καταφέρει. Πιο ζωντανό παράδειγμα απ' αυτό που συνέβη λίγες μέρες νωρίτερα κόντρα στη Ρωσία, δεν υπάρχει. Ελάχιστοι της έδιναν τύχη κι όμως τα κατάφερε με το σπαθί στο χέρι κι όχι από την πίσω πόρτα. Μπορεί να κάνει το ίδιο και με τη Γερμανία; Σίγουρα μπορεί αρκεί να το πιστέψει, όπως το πίστεψε με τους Ρώσους και ένα σωρό άλλες φορές στο παρελθόν.

Δεδομένο είναι ότι αυτό το ματς έχει αποκτήσει ένα διαφορετικό χρώμα πολύ πιο έντονο απ' αυτό που ορίζει το ποδόσφαιρο. Για λόγους που όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε, το παιχνίδι της Ελλάδας με τη Γερμανία πήρε τις διαστάσεις μιας αναμέτρησης του καταπιεσμένου και φτωχού Νότου με τους δυνάστες του πλούσιου Βορρά. Σωστό ή λάθος, έτσι έχουν τα πράγματα ή τουλάχιστον έτσι τα ερμήνευσαν οι περισσότεροι, παρά την προσπάθεια των παικτών και των προπονητών των δύο ομάδων να κρατήσουν το ματς καθαρά μέσα σε ποδοσφαιρικά πλαίσια.

Το ματς αυτό ιντριγκάρει και έχει προκαλέσει το γενικότερο ενδιαφέρον, που έγινε ακόμα μεγαλύτερο από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η Άνγκελα Μέρκελ άλλαξε το πρόγραμμά της για να είναι παρούσα στο Γκτανσκ. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι όλος αυτός ο θόρυβος ξεκίνησε πολύ πριν οριστικοποιηθεί το ζευγάρι των προημιτελικών και μέχρι ενός σημείου έχει ξεφτίσει. Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά και από το πολύ «μπλα μπλα» κάπου έκατσε η σκόνη. Βοήθησε σ' αυτό και η απροθυμία των ανθρώπων των δύο ομάδων να συντηρήσουν με τα λόγια τους ένα θέμα που ξετρελαίνει τα ΜΜΕ.

Αν φρόντιζαν με τις δηλώσεις τους να ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά, σαφώς και όλα θα τα ζούσαμε τώρα σε πολύ πιο έντονους ρυθμούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το παιχνίδι έχει χάσει το γαργαλιστικό χαρακτήρα του. Απλώς η φωτιά δεν φούντωσε στον βαθμό που ήθελαν όσοι είχαν λόγους να την ανάψουν.

Η καρδιά, η ψυχή, το πάθος πάντα έχουν ρόλο σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Χωρίς όλα αυτά, ο Δαυίδ έχει λίγες πιθανότητες κόντρα στον Γολιάθ. Ακόμα πιο πολύτιμο όπλο, όμως, στα χέρια του, είναι το καθαρό μυαλό. Χωρίς καθαρό μυαλό, όσο ψυχωμένος κι αν είναι, όσα γρήγορα κι αν τρέξουν τα ποδάρια του, η σφεντόνα δεν βρίσκει στόχο. Το κλειδί της νίκης στο ματς με τη Ρωσία ήταν το καθαρό μυαλό του Σάντος και των παικτών τους. Διάβασαν καλά το παιχνίδι, αντέδρασαν ψύχραιμα στην όποια πίεση και πέταξαν το μπαλάκι του πανικού στα πόδια των αντιπάλων. Αν παίξουν σωστά με το χρόνο και καταφέρουν να αγχώσουν τη Γερμανία, κυνηγώντας με πίστη τη μπάλα και κάθε ευκαιρία, υπάρχουν καλές πιθανότητες να μην είναι αυτή η πιο μεγάλη ώρα για την εθνική μας, αλλά να είναι η επόμενη. 

Τα βλέπουμε όλα πράσινα και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΞΕΔΡΑ